3C2C 之家,智利,Citic

这是一个位于Los Lagos地区Rupanco湖南岸的单户住宅项目。该住宅由三个体量或房屋组成,由两个连接件连接(3C2C),对环境和鲁潘科湖及其周边地区提供的不同景观透明。平面图的形状是由三个细长而独立的体量组成的,其中两个体量有一个二楼的卧室。这种类型的设计旨在通过将房屋分成三部分来减轻房屋的总体积,在它们之间留下一些空气,并允许树木矗立在房屋之间。此外,每个体量的三个独立层面通过一个轻型坡道连接在一起。

This is a residential single-family housing project on the south shore of Lake Rupanco, in the Los Lagos Region. The house is developed in three volumes or houses joined by two connectors (3C2C) transparent to the environment and the different views offered by Lake Rupanco and its surroundings. The shape of the floor plan is made up of three elongated and independent volumes, two of them with a second floor for bedrooms. This typology seeks to lighten the total volume of the house by dividing it into three, leaving some air between them, and allowing for trees to stand between the houses. In addition, the three independent levels of each one of the volumes are joined together through a light ramp.

面向最佳景观的体量朝向东方,它的大窗户框住了湖泊和山脉的美丽景色,可以通往主导整个景观的户外露台。这个双高的体量有一个公共区域,客厅、饭厅和厨房都在这里。这个区域非常明亮,它是房子的白天程序的发展空间。通过内部走廊连接的第二个体量包含了主要的房间,更倾向于西北方向,有一个面向北方的大窗户,揭示了房子前面的平原和放牧区。外部有一个由本地树木(阵列)组成的屏障,提供庇护,使居民能够随时与自然保持联系。

The volume that faces the best views is oriented to the east, and its large windows frame the beautiful view of the lake and the mountain range, with access to an outdoor terrace that dominates the entire view. This double-height volume has a common area where the living room, dining room and kitchen are located. This area is very bright and it is the space where the daytime program of the house will be developed. The second volume joined through an interior corridor incorporates the main rooms, oriented more towards the northwest with a large window facing north revealing the plain and grazing areas in front of the house. The exterior is protected from the north with a barrier of native trees (arrayanes) that provide shelter and allow the inhabitant to maintain contact with nature at all times.

第三部分也由一个内部走廊连接,容纳了客房和生活空间。它还通过外部走廊与服务区和停车场相连。一个花槽勾勒出整个房子的轮廓。通往起居室的露台作为阳光甲板和休闲区,靠在湖面上,景色令人惊叹。

The third volume is also linked by an internal corridor and houses the guest rooms and living spaces. It also connects through the exterior corridor with the service and parking areas. A planter outlines the entire house. The terrace with access to the living room acts as a sun deck and recreational area, leaning over the lake with an astonishing view.

除了照顾住房方面,三个体量的位置也被和谐地处理,自然地融入环境,避免它成为周围环境中不和谐的元素。其共同设计的一个关键轴心是邀请人们与这个地方所提供的所有日常活动联系起来的位置。湖泊、原始森林、草地和周围山脉的不同壁龛给了房子一种丰富的感觉,通过让我们参与到鲁潘科湖生物圈的各种自然循环中来,使生命得到升华。该地区的生物多样性汇集了大量的特有物种,如昆虫、鸟类、哺乳动物和鱼类,它们与这些土地上的居民和谐地共存。房屋形式的选择反映了该地区的建筑传统,特别是著名的 “鲁潘科庄园 “的房屋,从公路上经过该地区时,可以看到两层楼的房屋,屋顶是陡峭的锌制坡面,有木质衬里。

In addition to taking care of the housing aspect, also the location of the three volumes is treated in a harmonious way, naturally incorporated into the environment, avoiding it to be a discordant element within the surroundings. A key axis of its co-design was the location that invites to connect with all the daily activities that the place has to offer. The different niches where the lake, native forest, meadows and surrounding mountains give the house a feeling of abundance that exalts life by allowing us to participate in the various natural cycles of the biosphere of Rupanco Lake. The biodiversity of the area brings together a large number of endemic species such as insects, birds, mammals and fish that coexist harmoniously with the inhabitants of these lands. The choice of the type of form that the houses have reflects the architectural tradition of the area, in particular, the houses of the well-known “Hacienda Rupanco” where the two-story houses with steeply sloped gabled zinc roofs with wooden lining are visible from the road when traveling through the area.

这个项目标志着中信团队和湖区居民之间的一个重要合作里程碑,构成了一个合作和共同设计的项目,将被称为 “Rupanco建设者”。该地区的这个建设者团队是作为一个自我管理的组织成立的,其目的是负责任的,采取再生的方式,可以对社区产生巨大的社会影响。他们的工作质量源于爱、认真、责任和对生态的理解,在这个项目的每一个内部和外部细节中都可以看出,揭示了可持续材料、清洁技术和废物管理被整合到这个过程中的谨慎。

This project marks an important collaboration milestone between the Citic team and the inhabitants of the lake area, constituting a collaboration and co-design project that will be called “Rupanco Builders”. This team of builders in the area was established as a self-managed organization with a responsible purpose and a regenerative approach that can have a great social impact on the community. The quality of their work that is born from love, seriousness, responsibility and ecological understanding is evident in every interior and exterior detail of this project, revealing the care with which sustainable materials, clean technologies and waste management were integrated into the process.

房子的建造不仅代表了它的居民和地点,也代表了这个家庭对环境的关注。这座房子能够利用位于第三层屋顶的光伏电池板生产5,600千瓦的电能。它通过一个处理厂100%地重复利用灌溉用水,并在建造过程后种植了一片原始森林,为环境的再生做出了贡献。还使用了有机材料,如木质结构,以减少混凝土的使用量,用绵羊毛做绝缘材料和低能耗照明。最后,一个果园被整合到花园中,为不同季节提供水果。

The construction of the house not only represents its inhabitants and the location, but also the family’s concern for the environment. The house is capable of producing 5,600 KW of electrical energy with photovoltaic panels located on the roof of the third volume. It reuses 100% of the water for irrigation through a treatment plant and has contributed to regenerating the environment with a native forest planted after the construction process. Organic materials were also used, such as a wooden structure to reduce the use of concrete to a minimum, sheep’s wool for insulation and low-energy lighting. Finally, an orchard was integrated into the garden with fruits for the different seasons.

Architects: Citic
Area : 220 m²
Year : 2021
Photograph:Nico Saieh
Manufacturers : Al Fuego, BioAislan, Eleodoro Monge, Hugo Valderas, Ledstudio, MK, Madesur, Termoacustic, Velux, Wasser, Xilofor
Country : Chile