Al Gharra`清真寺排斥在Al Medinah设计中复制先知的清真寺的过于传统的方法。通过苛刻的目的,抽象出 “清真寺 “作为安拉之家通用概念的软性本质–早在先知穆罕默德的时代,它是简单的–通过区别于当地常见的建筑讨论(主要围绕装饰性几何祈祷大厅)。

Al Gharra` Mosque repelled the overly conventional method of replicating the prophet’s mosque in Al Medinah design. Through harsh aims to abstract the soft essence of the generic concept of “mosque” as a house of Allah – back when it was simple in the days of the prophet Mohammed – by differentiating itself from common local architectural discussion (primarily around ornamented geometrical prayer hall).

该项目建筑围护结构位于面向麦加的布局中的高架岩石之上。建筑周围的景观将不同层次的近邻联系在一起(差异:最大7米)。通往清真寺的路程要经过弯曲的线性阶梯小路才能到达前院(Sahan),允许选择直接进入祈祷大厅或间接进入废墟区的入口。因此,该建筑融合在景观中,并与建筑形成对比,以象征性地展示Al Zahir、Taharah和Al Batin的特定宗教状态。

The project building envelope tops an elevated rocky site in a layout facing Makkah. The surrounding landscape of the building links immediate neighbors on different levels (difference: 7 meters max). The trip towards the mosque goes through curved linear stepped paths to reach the front yard (Sahan), allowing for the option of a direct entrance to the prayer hall or an indirect one for the abolition area. As a result, the building blends within the landscape and contrasts the building to demonstrate the specific religious states of Al Zahir, Taharah, and Al Batin symbolically.

思考落叶和消逝的黑暗。

Taharah–身体和仪式上的不洁状态,从 “多尼亚 “提升到暂时寻求 “神”。除了滴水以外的沉默的使命。

Al Batin – 内部祈祷的洪水状态,排斥生活中的痛苦,以达到 “真主 “的全能,模仿我们的先知 “穆罕默德 “在 “麦地那的第一个先知清真寺 “的方式。想想自然光和石头之间的关系–“清真寺 “墙。

Al Zahir – Synergy state between the call and the prayers shown in the contrasting paths cutting through garden trees. Contemplating fallen leaves and fading darkness.

Taharah – The state of physical and ritual impurity, to uplift from “Donia” to momentarily seek “Deen”. The mission of silence except for water dripping.

Al Batin – Flood of internal prayers state, repulsing against life’s suffering, to reach “Allah” the almighty, mimicking way our prophet “Mohammed” used to do in “first prophet’s mosque in Medinah”. Think about the relationship between natural light and stone – The “Qiblah” Wall.

Al Gharra`清真寺的优雅措施不断纠缠着光束,讲述了一个有轨电车的故事,让人在行进间聆听祈祷。在太阳下的混凝土上,一个不对称的崇拜角色的形式,在黑色的石头上投下的月亮,也许在砖头上还有一丝淡淡的白色。

Al Gharra` Mosque’s elegant measures continuously tangle light beams telling a tramlines story of relief towards listening to prayers between lines. An asymmetrical form of worshipping persona upon concrete underneath the sun, a moon lunar cast on black stones, and perhaps a touch of an off-white on bricks.

Architects: Mohammed Ibrahim Shafee Architectural Office
Area: 1500 m²
Year: 2020
Photographs:Saleh Al Hawasawy Photography, Mohammed Ibrahim Shafee Architectural Office, Hasan Ahmad, Abdulrahem Shafea
Manufacturers: Arpioneer, Jotun, Light scape, Sajco, Squire Building Construction, Thawabit Constructions For Aluminum-Glass Systems, York
HVAC: Al Nuha HVAC Services
Architect, Design And Drawings: Mohammed Ibrahim Shafee
Review And Critique: Yousif Al Saeed
Text By: Yousif Al Saeed
Structureal Engeenier: Ashraf Yousif
Program / Use / Building Function: Mosque / Religious Building
City: Medina
Country: Saudi Arabia