Alex旅馆,比利时, atelier vens vanbelle

业主在电影业工作,并提出了一个特殊的要求,希望设计出能让他的(国际)客人终生难忘的东西。此外,亚历克斯还希望有空间来进行电影和其他文化探索的预览。他的家和工作在一个故事中的延伸。

The owner works in the film industry and came up with a special request to design something that would make his (international) guests remember their stay for the rest of their lives. In addition, Alex also wanted space to give previews of films and other cultural exploits. An extension of his home and job in one story.

这里的位置非常具有田园风光,一方面是流淌在浪漫花园后面的斯海尔德河(Schelde),另一方面是城堡景观。这座法式风格的房子有一堵花园墙,墙后是一个破旧的车库和棚子,矗立在一个荒芜的花园里。一个失落和被遗忘的角落,但这个地方仍然具备成为宾馆的理想地点的一切条件:凉爽的环境、隐私、空间和景观。

The location is very idyllic, with the Schelde (river) flowing behind the romantic garden on the one hand and a castle view on the other. The French-style house had a garden wall behind which an old dilapidated garage and shed stood in a wild garden. A lost and forgotten corner, but still this place had everything to be the ideal location for the guesthouse: cool setting, privacy, space, and view.

这个项目仍然贴近业主的现实,作为客人,在最终的木屋展现出来之前,你简直是降到了一个疏离的地下世界。客人通过客户的客厅进入新的花园大棚和自行车棚,之后他们走下楼梯,最后进入一个长长的地下走廊。迷失方向的感觉已经完成。当他们到达一个有红色窗帘的小电影院大厅时,第一个惊喜在等着他们。大卫-林奇就在不远处。对面有一个小的、漂亮的酒吧,同样有一个奇怪的角色。

This project remains close to the reality of the owner and as a guest, you literally descend into an alienating underground world before the ultimate log cabin is shown. Guests enter the new garden shed and bicycle shed through the living room of the client, after which they descend a staircase and end up in a long underground corridor. The disorientation is complete. A first surprise awaits them when they arrive in a small cinema hall with red curtains. David Lynch is not far away. Opposite there is a small, nice bar with an equally strange character.

但隧道的尽头也有光亮,那是一个灯箱中的螺旋形楼梯。从台阶上的树叶来看,它肯定有一部分是在户外。楼梯似乎没有尽头,但一个新的气氛很快就出现在宾馆里。空间设计得像一个木制的山洞,完全由层压木材组成。这可以作为地板、墙壁和天花板以及整个内部的装饰:厨房台面、书柜、长凳、台阶,甚至床的底座。宾馆有两扇圆窗,其中一扇可以看到花园,另一扇可以看到城堡领域。

But there is also light at the end of the tunnel in the form of a spiral staircase in a lightbox. Judging by the leaves on the steps, it must be partly outdoors. The stairs seem endless, but a new atmosphere soon emerges the guesthouse. Space is designed like a wooden cave and consists entirely of laminated wood. This serves as a floor, wall, and ceiling as well as for the entire interior: kitchen countertop, bookcase, bench, steps, and even the base for the bed. The guesthouse has two round windows, one of which overlooks the garden and the other the castle domain.

步行的终点,同样是通过螺旋楼梯,在一个独特的视角俯瞰整个地区。在这个看起来像灯塔的尖端,你还可以享受一个户外淋浴,同时你可以触摸到周围梧桐树的树冠。为了达到这个目的,花园景观被处理了:地面被抬高,作为地下故事的绿色屋顶,而宾馆的基地似乎略微漂浮在花园之上。在坡顶上,客人可以在一个私人露台上享受晚间的阳光。

The walk ends, again via the spiral staircase, at a unique viewpoint over the entire area. In this tip of what looks like a lighthouse, you also enjoy an outdoor shower while you can touch the crown of the surrounding plane trees. To achieve this, the garden landscape was tackled: the ground was raised and serves as a green roof for the underground story, while the base of the guesthouse seems to float slightly above the garden. On top of the slope, guests can enjoy the evening sun on a private terrace.

宾馆是在工作室里用4厘米厚的层压木头一层层搭建起来的。然后,它被分成四块运输并在现场重建。考登钢的外墙包层确保了整个建筑能够漂亮地融入自然。这个建筑是抽象的,很难估计它到底是什么。它也可能是一艘潜水艇或一个集装箱。它是可以被解释的。

The guesthouse was built up layer by layer in the studio in 4 cm thick laminated wood. It was then transported in four pieces and rebuilt on site. The corten steel facade cladding ensures that the whole will blend beautifully in nature. The building is abstract, it is difficult to estimate what it is exactly. It could just as well be a submarine or a container. It is open to interpretation.

这个项目被设计成一种电影式的体验,在其中你被从一个氛围中弹射到另一个氛围中,并对你的感觉作出强烈的反应。一个拉长的惊喜,一个尽可能远离典型酒店房间的宾馆。在这里,你可以短暂地远离世界。

This project was designed as a kind of cinematic experience, in which you are catapulted from one atmosphere into another and which responds strongly to your feeling. One elongated surprise with a guesthouse that stays as far away from a typical hotel room as possible. Here you are briefly away from the world.

Architects: atelier vens vanbelle
Area: 150 m²
Year: 2020
Photographs: Tim Van de Velde
Lead Architects: Dries Vens, Maarten Vanbelle
Engineering: UTIL Struktuurstudies
City:Berlare
Country:Belgium