Anseong 商业住宅 Ban ,韩国, RAUM ARCHITECTURE

设计开始时,我遇到了建筑师,他决定在我和母亲从小居住的带花园的独立屋上建造一个购物区的房子,可以解决两个因素:主要家庭(父母和夫妇)的居住和租金收入。

The design began when I met the architect who decided to build a shopping district house that could solve the two factors: the residence and rental income of the main household (parents and the couple) on a detached house with a garden where I lived with my mother since childhood.

虽然由于所住的房子老化,生活不方便,但我还是决定卖掉有长久记忆的土地,在目前的地方居住,可以保持与人的关系,而不是在其他地方安家。这是楼主的要求,根据目前的趋势,为一室一厅的住户腾出空间,这样可以最大限度地减少租赁设施的空置房间,在商业区建设可变的租赁空间。

Although it was inconvenient to live in due to the aging of the house I lived in, I decided to sell land with long memories and build it with the desire to live in the current place where I can maintain relationships with people rather than settle down elsewhere. It was the building owner’s requirement to make room for one-room households according to the current trend so that the vacant rooms of the rental facilities can be minimized and variable rental space can be constructed in the shopping district.

设计策略。就商圈房屋而言,与单一用途相比,有许多部分需要综合考虑,如识别性和可及性。考虑到家庭用户的隐私,应该形成一个独立于购物区用户的空间,在购物区的情况下,应该建设得显眼,便于游客进入。

Design Strategy. In the case of shopping district houses, there were many parts that needed to be considered in combination, such as recognition and accessibility, compared to a single purpose. In consideration of the privacy of home users, a space independent of the shopping district users should be formed, and in the case of shopping districts, it should be constructed to be conspicuous and easy for visitors to access.

基本上,建筑设计是通过楼层分隔和高度来避免用户之间的干扰,通过利用后路来分隔通道线路,使购物区用户和家庭用户的行动不发生重叠。板块充分利用了三面环路的土地特点,将住宅和购物路线分开。在靠近超市和公交车站等便利设施的后路上修建了一条住宅路线,而在靠近面馆、警务室、邮局等设施的路上,则根据每个人的角色来设计。虽然是商业区的房子,但在生活空间中提供了连接外部空间的露台和庭院,以提供开放和舒适的感觉,同时利用半开放的区域装载阻挡许多和不特定的人的眼睛。

Basically, the building design was developed by avoiding interference between users through floor separation and height, and by separating access lines using the back road, the movement of shopping district users and home users does not overlap. The board makes the most of the characteristics of the land that meets the three-sided roads, separating residential and shopping routes. A residential route was built on the back road near convenience facilities such as marts and bus stops, and a road near facilities such as a face office, police box, and post office was designed to suit each person’s role. Although it is a shopping district house, the terrace and courtyard connecting the outer space are provided in the living space to provide a sense of openness and comfort while blocking the eyes of many and unspecified people by using the semi-open area loading.

空间。由于安城地区的性质,租赁商圈的设计考虑到了各楼层的出入流线和厕所,并将二楼与一楼连接起来,或者在二楼的情况下进行租赁,以满足不同租户的需求。

Space. Because of the nature of Anseong area, the rental shopping district is designed to accommodate the needs of various tenants by taking into account the access flow lines and toilets of each floor and connecting the second floor to the first floor or renting in the case of the second floor.

在出租房的情况下,通过设计会议,最终选择了1.5室和1室之间的关注点,即一室一厅的结构,并为每户提供了一个外部露台,以保证舒适度。在业主家庭的情况下,考虑到父母的隐私,将房子分开,在四楼的院子里将现有的独立花园加高,形成一个代际隐私和家庭聚会的空间。

In the case of rental housing, the concern between 1.5 rooms and 1 room was finally selected as a one-room structure with a terrace through a design meeting, and each household was provided with an external terrace to ensure comfort. In the case of the owner’s household, the house is separated by considering the privacy of the parents, and the existing detached garden is raised in the courtyard on the fourth floor to form a space for intergenerational privacy and family gatherings.

Architects: RAUM ARCHITECTURE
Area : 325 m²
Year : 2021
Photographs :Han-ul, Lee, Narcillion
Lead Architects : Architect Jae-woong, Bang, Architect Hyuk chul, Kwon, Architect Geun yong, Jang
Construction : miraehyeon construction
City : Anseong
Country : South Korea