在2003年赢得弗拉芒政府委托的国际竞赛后,荷兰KAAN建筑事务所紧锣密鼓地对安特卫普皇家美术馆进行了复杂的总体规划、改造和扩建,为这个辉煌的、被忽视的19世纪之美带来了现代魅力。

After winning an international competition in 2003 commissioned by the Flemish Government, Dutch architecture office KAAN Architecten has worked intensively on the complex masterplan, renovation, and extension of the Royal Museum of Fine Arts in Antwerp bringing contemporary allure to a glorious, overlooked beauty of the 19th century.

除了是安特卫普市最后一个大胆的新古典主义建筑范例之一外,博物馆还拥有丰富的艺术收藏,涵盖了七个世纪的艺术:从佛兰芒原始主义到表现主义,从绘画到素描和雕塑。弗拉芒政府文化、青年和媒体部投资约1亿欧元对该建筑进行了整体改造。

In addition to being one of the last examples of bold neoclassical architecture in the city of Antwerp, the museum houses a rich art collection that embraces seven centuries of art: from Flemish Primitives to expressionists, from paintings to drawings and sculptures. The Department of Culture, Youth, and Media of the Flemish Government has invested approximately 100 million euros in the overall renovation of the building.

博物馆耸立在16世纪的城堡遗迹之上,交织在非凡的星形城市结构中,最初是由建筑师雅各布-温德斯(Jacobs Winders)和弗兰斯-范-戴克(Frans van Dyck)于19世纪设计的。它于1890年向公众开放。KMSKA的设计理念是作为一个日光博物馆,参观者可以在长廊上欣赏到令人惊叹的艺术作品和外部景观,通过其多个观景台俯瞰城市和内部天井。20世纪,随着展览设计和博物馆分布的新发展,建筑的布局发生了根本性的变化,改变了原有的流通路线和与城市的联系。

Rising above the remains of the 16th-century citadel and intertwined within the remarkable star-shaped urban fabric, the museum was originally designed in the 19th century by architects Jacob Winders and Frans van Dyck. It opened to the public in 1890. KMSKA was conceived as a daylight museum, where visitors would enjoy a promenade surrounded by stunning artworks as well as the external landscape, witnessed through its multiple lookouts over the city and the inner patios. During the 20th century, new developments in exhibition design and museum distribution brought fundamental changes to the building’s layout, modifying the original circulation route and the connection with the city.

2000年代初,当KAAN Architecten开始着手博物馆的总体规划、改造和扩建时,安特卫普的南部街区开始通过公共投资和城市改造逐步获得更大的价值。建筑师最无畏的举措之一是将博物馆的扩建部分完全隐藏在现有的内部结构中,新的扩建部分从外面是看不到的,以突出这座19世纪杰出建筑的遗产价值和弹性,坐落在这个快速变化的地区。

In the early 2000s, while KAAN Architecten started working on the museum’s masterplan, renovation, and extension, the southern neighbourhood of Antwerp began to progressively gain greater value through public investments and urban transformation. One of the architect’s most intrepid initiatives was to completely conceal the extension of the museum within its existing inner structure, the new addition is not visible from the outside, in order to highlight the heritage value and the resilience of the outstanding 19th-century building, nestled in this fast-changing district.

扩建部分与这座历史悠久的建筑共存,但又不影响其纪念性的特点。 KMSKA现在被分为三个领域:公共入口区(感觉),中央展览空间(见),以及建筑后侧的办公室(工作)。

The extension co-exists with the powerful historical structure without diluting its monumental character. KMSKA is now divided into three realms: a public entrance area (feel), central exhibition spaces (see), and offices (work) at the rear side of the building.

从利奥波德-德-韦尔广场出发,一条宏伟的楼梯通向博物馆:经过修复的大型橡木门通向入口大厅,大厅内设有多个博物馆设施,如互动信息区、咖啡馆、礼堂、带咖啡角的书店以及通往街面层的环形楼梯,这里有图书馆、衣帽间和供大型团体使用的第二入口。

From Leopold de Wael square, a grand staircase grants access to the museum: large restored oak doors open onto the entrance hall, which features several museum facilities such as an interactive information zone, a café, an auditorium, a bookshop with a coffee corner and a circular staircase to the street floor level where a library, a cloakroom and a second entrance for large groups are located.

入口大厅通往雄伟的de Keyserzaal(以艺术家Nicaise de Keyser的名字命名),它的关键作用是将游客引入两条不同的路线和体验:一条沿着大楼梯向上走,可通往19t h世纪博物馆的主楼;另一条继续向前直走,可将游客引向21s t世纪的新博物馆。

The entrance hall leads to the majestic de Keyserzaal (named after artist Nicaise de Keyser), which serves the pivotal role of introducing the visitors to two different routes and experiences: one, going up the grand staircase, leads to the main floor of the renovated 19t h century museum; the other, continuing straight ahead, leads visitors to the new 21s t century museum.

在参观历史博物馆的同时,游客们会走过一个以深粉色、绿色和红色为主色调的展览室,橡木门、高大的柱子和天花板上的石膏装饰品共同传达出一种古老的华丽感。装修过程中选择的色彩搭配与博物馆原有的色彩直接相关。 在一楼,大窗户在视觉上将明亮而又适度的室内环境与周围的环境联系起来,而在二楼,主要大厅被宽大的玻璃雨棚所照亮,并为欣赏艺术大师的人们配备了优雅的沙发。

While visiting the historical museum, guests walk through an enfilade of exhibition rooms tinted in dark pink, green and red; oak doors, tall columns, and ceiling ornaments in plasterwork collectively convey a feeling of ancient grandeur. The colour palette chosen during the renovation process directly relates to the museum’s original colours. On the first floor, large windows visually connect the bright yet modest interiors with the surroundings, while on the second floor, the main halls are lit by wide glass canopies and equipped with elegant sofas for those enjoying the art masters.

藏品库房被搬迁到了两个主展厅下面临街的防空洞原址内。比高门还高的特大型画作,可以从库房通过19世纪原有的一个舱门到楼上。从这个位置,沿着特定的路线,一条细长的垂直舱门轨道可以将画作运送到相邻的大厅。

The collection depot has been relocated inside the original location of the air-raid shelter bunker underneath the two main exhibition halls, at the street level. Extra-large paintings, taller than the high doors, can travel from the depot through one of the original 19th-century hatches to the upper floors. From this position and following a specific route, a track of slender vertical hatches can deliver the paintings to the contiguous halls.

KAAN Architecten为KMSKA设计了一个建筑概念,以一个迷人的旅程的形式,让游客探索两个对比和对话的博物馆,一点一点地展现自己。这种体验永远无法预测,却又始终保持着平衡:两条路线都充满了挑战,并以服务于艺术为目的。

KAAN Architecten has created an architectural concept for KMSKA that takes the form of an enchanting journey where visitors explore the two contrasting and dialoguing museums, which unveil themselves little by little. The experience is never predictable yet always in balance: both routes are challenging and designed to serve the art.

建筑师:KAAN Architecten
面积:30000平方米
年份:2021年
照片:Sebastian van Damme, Stijn Bollaert, Karin Borghouts, Mediamixer
负责人:Kees Kaan、Vincent Panhuysen、Dikkie Scipio
项目高级负责人:Walter Hoogerwerf
项目组: Valentina Bencic, Maicol Cardelli, Alice Colombo, Aksel Çoruh, Davis de Cos Roman, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Eva French i Gilabert, Michael Geensen, Narine Gyulkhasyan, Marco Jongmans, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Laura Ospina, Maurizio Papa, Ismael Planelles Naya, Giacomo Rizzi, Ralph van Schipper, Kim Sneyders, Koen van Tienen, Niels Vernooij, Martin Zwinggi
主要客户:Departement Cultuur, Jeugd en Media (Vlaamse Overheid)
委托客户:Het Facilitair Bedrijf (Vlaamse Overheid)
用户:安特卫普皇家艺术博物馆 (KMSKA)
城市:安特卫普
国家:比利时
Architects: KAAN Architecten
Area: 30000 m²
Year: 2021
Photographs: Sebastian van Damme, Stijn Bollaert, Karin Borghouts, Mediamixer
Principals In Charge:Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Project Senior Leader :Walter Hoogerwerf
Project Team:Valentina Bencic, Maicol Cardelli, Alice Colombo, Aksel Çoruh, Davis de Cos Roman, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Eva French i Gilabert, Michael Geensen, Narine Gyulkhasyan, Marco Jongmans, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Laura Ospina, Maurizio Papa, Ismael Planelles Naya, Giacomo Rizzi, Ralph van Schipper, Kim Sneyders, Koen van Tienen, Niels Vernooij, Martin Zwinggi
Primary Client:Departement Cultuur, Jeugd en Media (Vlaamse Overheid)
Mandated Client :Het Facilitair Bedrijf (Vlaamse Overheid)
User :Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)
City:Antwerpen
Country:Belgium