Biodome科学博物馆,蒙特利尔, Kanva

在蒙特利尔生命空间机构举办的国际建筑竞赛中,KANVA的任务是加强游客和科学博物馆独特的生态系统之间的沉浸式体验,以及改造建筑的公共空间。在这样做的过程中,该团队自豪地接受了生物园在使人类了解自然环境的复杂性方面所发挥的作用,特别是在当前气候变化的背景下以及了解其影响的重要性。

Within the international architecture competition held by Montreal’s Space for Life Institution, KANVA’s mandate was to enhance the immersive experience between visitors and the science museum’s distinct ecosystems, as well as to transform the building’s public spaces. In doing so, the team proudly embraced the role that the Biodome plays in sensitizing humans to the intricacies of natural environments, particularly in the current context of climate change and the importance of understanding its effects.

从一开始,KANVA就研究了该建筑的巨大复杂性,这是一个由生态系统和对支持生命至关重要的复杂机械组成的生命实体。他们意识到,任何类型的干预措施都需要非常微妙,而且一个全球战略的任务规模将需要仔细协调和管理许多微观干预措施。

From the onset, KANVA studied the tremendous complexity of the building, a living entity comprised of ecosystems and complex machinery that is critical to supporting life. They realized that any type of intervention would need to be extremely delicate and that a global strategy to the scale of the mandate would require careful coordination and management of numerous micro-interventions.

每一个决定都需要跨越多个学科的协商,这成为一个真正的合作努力,拥抱KANVA的故事情节。从组织的角度来看,KANVA首先瞄准了那些能够以最大化建筑遗产价值的方式进行改造的空间。雕刻一个新的核心与拆除建筑入口处特别低的天花板相结合,使参观者能够欣赏到现有空间的令人印象深刻的规模。在拆除现有的天花板时,KANVA将空间向天空开放,使之与建筑的非凡屋顶相连,屋顶由巨大的天窗板组成,注入了大量的自然光。

Every decision required consultations across multiple disciplines, and it became a truly collaborative effort that embraced KANVA’s storyline. From an organizational perspective, KANVA began by targeting spaces that could be transformed in ways that would maximize the value of the building’s architectural heritage. The carving of a new core combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building allows visitors to appreciate the impressive scale of the existing space. In gutting the existing ceiling, KANVA opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light.

随着一个巨大的开放空间现在形成了生态系统之间的核心,KANVA参数化地设计了一个活的皮肤,他们可以将其包裹在生态系统周围,并作为游客的指导性陪伴。由于结构工程异常复杂,预制的纯白色亲水皮肤的安装是一项艰巨的任务。由于没有出错的余地,皮肤被弯曲和拉伸到一个弓形的铝制结构周围,使用张力、悬臂和三角梁进行悬挂,并且本身被固定在一个主要的钢结构上。为了适应各种运动并允许现场调整,还采用了机械连接。半透明的表皮与上面的天窗和谐地互动,斜面的地平线引起了一种平静和无限的感觉。

With a massive open space now forming the core between the ecosystems, KANVA parametrically designed a living skin that they could wrap around the ecosystems, and which would serve as a guiding accompaniment to visitors. With exceptionally complicated structural engineering, the installation of the prefabricated pure white, biophilic skin was a monumental task. With no room for error, the skin was curved and stretched around a bowed aluminum structure, using tension, cantilevering, and triangular beams for suspension, and itself anchored to a primary steel structure. Mechanical junctions were also incorporated in order to accommodate a variety of movements and allow for on-site adjustments. The translucent skin harmoniously interacts with the skylights above, with beveled horizons that elicit a sense of calm and infinity.

新的核心也放大了游客的感官体验,从其纯粹的中立性过渡到其邻近生态系统的多感官发现。在概念上,KANVA的目标是提供一种更加身临其境的体验,它将注意力集中在对感官的征集上,将视觉降至声音、气味和触觉之后。从平静的大厅开始,起伏的活体皮肤将参观者引入一条10米长的隧道,通往中央核心区,在那里开始他们对五个生态系统的探索,包括热带雨林、劳伦特枫树林、圣劳伦斯湾、亚南极群岛和拉布拉多海岸。

The new core also amplifies the sensorial experience of visitors transitioning from its pure neutrality to the multi-sensorial discovery of its adjacent ecosystems. Conceptually aiming for a more immersive experience, KANVA focused its attention on soliciting senses, relegating sight to the end of the line behind sound, smell, and touch. From the calming lobby hall, the undulating living skin funnels visitors into a 10-meter tunnel leading to the central core, where their exploration of five ecosystems, including Tropical Rainforest, Laurentian Maple Forest, Gulf of St. Lawrence, Sub-Antarctic Islands, and Labrador Coast, begins.

“我们需要将人们与环境重新联系起来,而生物园以一种令人耳目一新的方式做到了这一点,我们为自己的贡献感到自豪,”KANVA的合伙人、项目首席建筑师Rami Bebawi指出。”这个项目为我们提供了六年的宝贵知识,为我们在未来的项目中采用新的和创新的方法做好准备,在这些项目中,建筑成为促进和推动环境变化的工具。”

“We need to reconnect people with the environment, and the Biodome does that in a refreshing way that we are proud to have contributed to,” notes Rami Bebawi, partner at KANVA, and project lead architect. “This project has provided us with six years of invaluable knowledge, preparing us for new and innovative approaches to future projects where architecture becomes a tool to promote and facilitate environmental change.”

Architects: KANVA
Area: 15000 m²
Year: 2020
Photographs: Marc Cramer, James Brittain
Manufacturers: 3M, Goodfellow, Reynolds Polymer Technology, Serge Ferrari, Barry, Béton projeté M.A.H. inc., Sollertia
Co Concept Architect:Tudor Radulescu
Co Concept Architect, Project Lead Architect:Rami Bebawi
Lead Project Manager:Minh-Giao Truong
Architectural Skin, Project Manager:Olga Karpova
Collaborator:Azad Chichmanian
City:Montreal
Country:Canada

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注