BMLZ 别墅办公室 ,北京, Tsutsumi & Associates

这是一个建筑材料公司的建筑群,主要经营进口地毯和国内吸音材料。我们对现有建筑进行改造和扩建,该建筑有地下室和地上三层。

This is a building complex for an architectural material company that mainly deals with import carpet and domestic acoustic absorption material. We renovate and expand the existing building which has basement floor and 3 floors above the ground.

由于地面的差异,地下室的南面有空地,但北面却无法得到日光照射。我们需要仔细设计扩大的体积,以避免阻挡日光进入现有空间。我们研究了很多模型,比如围绕中央庭院的空心体量与几个分离的体量,最后决定采用一个简单的盒子。结果,一方面,它的体量只是一个简单的盒子,墙壁和屋顶上有很多随机的开口,另一方面,四个分散的小庭院使这个计划变得复杂。

Due to the difference of ground level, basement floor has open space on its south side, but on its north side it can’t get daylight. We need to carefully design the expanded volume so as not to block the daylight into the existing space. We studied a lot of models, like hollow volumes around central courtyard with several separated volumes, and finally decided upon a simple box. As a result, on the one hand its volume is just a simple box with a lot of randomly openings on its walls and roof, on the other hand the four scattered small courts make the plan complex.

由于小庭院的开口受到限制,所以我们觉得它是 “内部 “的,但在内部我们可以看到树木,并从天窗得到足够的日光,所以我们觉得它是 “外部 “的,当然现有的区域也得到足够的日光。这就是说,内部和外部是相反的,或者说这些是合并的。

Since the openings of the small courts are restrained so that we feel it “inside”, but inside we can see trees and receive enough daylight from skylights so we feel it “outside”, of course the existing area also receive enough daylight. That is to say, the inside and outside are reversed, or those are merged.

一楼办公区的天花板被设计成锯齿形,增加了假梁来隐藏原有的梁。通过在天花板的内角设置照明,仿佛从锯齿状天花板上射出的日光为办公场所增添了节奏感,使其充满了充足而均匀的光线。

The ceiling of office area on the first floor is designed as sawtooth ceiling, adding the fake beams to hide the existing beam. By putting the lighting at the internal corner of the ceiling, as if the daylight from the sawtooth ceiling adds rhythm to the office place and it is filled with sufficient and homogeneous light.

在二楼,需要有画廊、会议室和总裁办公室,每个房间都用玻璃隔断隔开。这些隔断是曲折不平的,常春藤被挂在玻璃凹槽内。再加上走廊上的黑色玻璃,凹凸不平的玻璃不规则地反射着风景,给普通的生活增添了不寻常的效果。

On the second floor, galleries, conference rooms and president’s office are required, and each room is separated with glass partitions. Those partition is cranked to unevenness and Ivy is hanged inside glass alcove. Coupled with the black colored glass on the corridor, the uneven glass irregularly reflects the scenery and adds unusual effect to the ordinary life.

在三楼的住宅中,空间被设计成极简,灰色被设定为基础色。照亮墙壁和天花板的间接照明被平衡地安排,使其成为一个被温暖的光线所笼罩的舒适空间。

In the residence on the 3rd floor, the space is design as minimal in which gray is set as base color. Indirect lighting that illuminates the wall and ceiling is arranged in a balanced manner , making it a comfortable space enveloped in warm light.

Interior Designers: Tsutsumi & Associates
Area : 740 m²
Year : 2017
Photographs :Hiromatsu Misa, Yuming Song
Manufacturers : AGROB BUCHTAL, BASF, Bosch, CDN, Huazhu Structural Member, Oppein, Ruihengyuan, Tandus Centiva, Toto, Union, York
Facility Planning : Beijing Dongzhouji Technical Consultation, Hoshiaki Ishikawa, Katsunori Takebayashi, Ryuji Yamazaki
Structural Design : Beijing Yanhuang International Architecture & Engineering Co.Ltd, Liansheng Bao, Yanhui Liu
Lighting Design : Lightmoment Co.Ltd, Keigo Tanaka, Yoshihiro Kanamori
Client : BONUS&LAMBIENT
Design Team : Yoshimasa Tsutsumi, Siming Li, Weiwei Shi, Lin Song, Jun Cui
City : Beijing
Country : China