Capilano 图书馆,加拿大, Patkau Architects & Group2

卡皮拉诺图书馆的灵感来自于隐藏在其郊区边缘茂密树叶中的一条沟壑。由于20世纪60年代激烈的城市化进程,这条沟壑从北萨斯喀彻温河上消失了,它是埃德蒙顿地区曾经的河岸草原生态系统的遗迹。西边是一条住宅街,东边是无主的峡谷,这个地方是建立图书馆的理想场所,既方便又与自然相连。

The Capilano Library is inspired by a ravine hidden within dense foliage at the edge of its suburban site. Orphaned from the North Saskatchewan River by intense urbanization in the 1960s, the ravine is a remnant of a riparian prairie ecosystem that once characterized the Edmonton area. Flanked by a residential street to the west and the orphaned ravine to the east, the site is ideal for a library, both accessible and connected to nature.

这个1130平方米的项目沿着场地的南北轴线被组织成三个平行区域。一个连续的折叠式木质屋顶贯穿了图书馆77米的长度,它的三个山峰与下面的三个区域相对应。屋顶的上层和下层平面对日光、声学、结构和技术服务进行了优化,在建筑的两端形成了不规则的轮廓。

The 1,130 sm program is organized into three parallel zones along the north-south axis of the site. A continuous folded wood roof runs the 77-meter length of the library, its three peaks corresponding to the three zones below. The upper and lower planes of the roof are optimized for daylight, acoustics, structure, and technical services, striking an irregular profile at each end of the building.

三个区域中的每一个都对规模、功能、自然光和视野做出了回应。西部区域反映了社区的规模,沿街的支持空间的边缘很安静。东部区域是亲密的规模,沿着一个宁静的55米长的窗口,俯瞰峡谷,有各种座位。中间区域是顶部照明和崇高的,为书架、社区和工作人员提供了空间。为了补充阴凉的落叶背景,图书馆采用了黑色铝和天然木材的包覆,而双排的榆树和入口广场将建筑与邻近的街道联系起来。

Each of the three zones responds to scale, function, natural light, and view. The western zone reflects the scale of the neighborhood with a quiet edge of support spaces along the street. The eastern zone is intimately scaled, with varied seating along a serene 55-meter long window overlooking the ravine. The middle zone is top-lit and lofty, with space for stacks, community, and staff. To complement the shady deciduous backdrop, the library is clad in black aluminum and natural wood, while a double-row of elms and entry plaza ties the building to the adjacent street.

图书馆西面的木质屏风夹层使内部充满了日光。当太阳穿过建筑时,阳光透过屏风,在室内表面投射出柔和的光影图案。青翠的景观与不断变化的室内光线相结合,在郊区草原的中心地带创造了一个自然绿洲。

Wood screened clerestories on the west face of the library fill the interior with daylight. As the sun passes over the building, sunlight filters through the screens, projecting gentle patterns of light and shadow on the interior surfaces. Views of the verdant landscape combined with continually changing interior light create a natural oasis in the heart of a suburban prairie neighborhood.

卡皮拉诺图书馆为将无主的峡谷恢复到其更大的河岸生态系统提出了有力的论据,成为城市规模变化的催化剂。通过对峡谷的认可,图书馆为游客和工作人员提供了一个崇尚知识和自然的地方,同时为其社区创造了一个宁静的边缘。

The Capilano Library makes a strong argument for restoring the orphaned ravine to its larger riparian ecosystem, becoming a catalyst for a city-scale change. By acknowledging the ravine, the library provides visitors and staff with a place of reverence for knowledge and nature while creating a tranquil edge to its community.

Architects: Group2, Patkau Architects
Area: 1130 m²
Year: 2018
Photographs: James Dow / Patkau Architects
Manufacturers: Kawneer, Western Archrib, Calibre Coatings, Cascadia Metals, Devon Industries, LINEA, Millwork and Supplies Co. Ltd., Reynobond, Westform Metals
Structural Engineering: Fast + Epp
Mechanical Engineering: Williams Engineering
Electrical Engineering: WSP
Civil Engineering: ISL
Acoustic Engineering: RWDI
Traffic Engineering: Bunt & Associates
Landscape: Design North Landscape Architecture
Design Team:Patkau Architects – Greg Boothroyd, Shane O’Neill, John Patkau, Patricia Patkau, Tom Schroeder
Architect Of Record Team:Group2 – Anneliese Fris, Eric Hui, Gareth Leach, Jennifer Nederpel
Clients:City of Edmonton – Edmonton Public Library
Architects:Patkau Architects
Cost Estimate:Acumen Engineering
City:Edmonton
Country:Canada