Casa Lasso家庭住宅,厄瓜多尔科托帕希,RAMA estudio

房子位于科托帕西省的拉索地区。这块土地是圣何塞农场的一部分,位于一个乡村环境中。该项目是一个家庭住宅,旨在休息和朋友访问。这项建议考虑到执行和运作的若干条件。

The house is located in the province of Cotopaxi in the area of Lasso. The land is part of the San José farm in the middle of a rural environment. The order was a family home designed for rest and visits. The proposal takes into account several conditions for its implementation and operation.

从传统建筑和手工建筑的角度出发,提出了一种被动式建筑。我们想到当地的或附近地区的材料,在科托帕西这个区域的工人,使我们能够学习和实践建设性的方言系统。房子是从物质层面来思考的。

A passive architecture is proposed, thought from the traditional and the artisan work. We think of local materials or of nearby areas, in a zonal workforce that allows us to promote the learning and practice of constructive vernacular systems of Cotopaxi. The house is thought from the materiality. Monolithic earth elements (tapial) are responsible for holding the cover.

在土地上纵向设置了五个承重墙,在由于有强风完全封闭了房子,形成了一个百叶窗立面,以提高房子的室温。
墙宽40厘米,扶壁80厘米,按照壁龛家具的结构和实用研究布置。家具利用扶壁之间的空间进行连接,从而嵌入实用的部件,如厨房、床、架子、橱柜等。

There are five load-bearing ramparts located longitudinally in the land, completely closing the house towards the strongest winds, forming a blind facade to improve the internal thermal of the house.
The walls are 40 centimeters wide with buttresses of 80 centimeters arranged according to the structural and utilitarian study of furniture recessed to the walls. The furniture is coupled taking advantage of the spaces between buttresses, thus embedding utilitarian pieces such as kitchen, beds, shelves, cabinets, etc.

壁炉连接着房子,一个温暖和家庭团聚的空间。这个中心空间是连接休息区域和社交区域的所有动线和核心的交汇点。是家的最低空间,是压抑与强调寄存的意义。
从这一点出发,住宅产生了相互连接的开放空间,分隔墙被消除,一个旋转式面板系统被用来根据家庭需要的特定用途细分区域。

The fireplace (fireplace) articulates the house, a space of warmth and family reunion. This central space is the meeting point of all the displacements and heart of the housing that connects the rest area with the social area. The home is the lowest space of the home, is depressed with the intention of emphasizing the idea of hosting.
From this point, the house generates open spaces interconnected with each other, the dividing walls are eliminated and a system of pivoting panels is used to subdivide zones according to the specific utility of the moment that the family needs.

旋转面板,功能为砌体,门,安全。他们允许房子100%朝向地面开放,如果需要的话,可以用密闭的方式关闭。
屋顶由一根支撑在房子中央两面墙上的木梁形成。这个空间构成了阁楼和阳台,朝向该地区的最佳景观。木梁由支撑墙支撑,每70厘米产生一个框架。

The pivoting panels, function as masonry, door, security, and thermal barrier. They allow to open the house 100% towards the land and close in a hermetic way if required.
The roof develops in two waters from a wooden beam supported on the two central walls of the house. This space constitutes the loft and balcony towards the best view of the area. The wooden beams are supported by the supporting walls generating a framework every 70 centimeters.

上盖是玻璃的,允许在房子里有天窗和间接的光线。社交区域通过入口平台从一端向另一端向土地开放;前面是一个大堂,后面是一个带火坑的带顶露台。
休息区被细分为两个空间,第一个是公共床空间,在墙内嵌有六张床,第二个是双人间。只有当旋转面板保持打开时,两个空间才能为一个。

The upper closures of the habitable cover are in glass, allowing to have a zenithal and indirect light in the house. The social area opens from end to end towards the land through access platforms; that in the front generates a lobby and in the back a covered terrace with a fire pit.
The rest area is subdivided into two spaces, the first a communal bed space with six beds embedded in the rampart wall and the second a double room. Both spaces can be one only if the pivoting panels remain open.

住宅集成了固体和液体废物分离系统,并将它们连接到内部灌溉和肥料网络,而不需要连接任何污水网络。由于桉树种植园的存在,土地是干旱的,这已经侵蚀了土壤,在这个地方没有任何其他植物物种。为了解决这一问题,建议通过蔬菜岛种植本地树木。这些岛屿将逐步出现,直到它们占据所有土地并消灭桉树。

The house integrates solid and liquid waste separation systems and connects them to an internal irrigation and fertilizer network, without connecting to any sewerage network. The land is arid due to the presence of eucalyptus plantations, this has eroded the soil to the point of not having any other plant species in the place. To counteract this, a native tree planting is proposed through vegetable islands. The islands will be appearing progressively until they take all the land and eliminate the eucalyptus.

Project Name: Casa Lasso
Architects: RAMA study | Carla Chávez, Felipe Donoso and Carolina Rodas
Collaborators: Eduardo Pullas, Diego Vélez, Karla Velásquez, Diego Chaglla, Matías Carpio and Alejandro Araujo
Construction: RAMA study
Work Residence: Gustavo Recalde
Structural design: Patricio Cevallos
Electrical design: RAMA estudio
Technical advisor: Bolivar Romero
Illustration: Carlos Valarezo
Renders: Sergio Calderón
Client: Familia Caza Cabezas
Location: Lasso, Cotopaxi-Ecuador
Surface: 350 m2
Date: 2018
Photography: JAG studio

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注