CoFuFun车站广场,日本奈良,Nendo

位于日本西南地区奈良县天理站的车站广场总体规划。

7,700平方米区域的计划包括自行车出租,咖啡厅和其他商店,信息亭,游乐区,户外舞台和会议区。该项目的目标是通过为当地居民提供活动空间,旅游信息传播和休闲设施,鼓励当地社区振兴。
Tenri的城市边界包括许多古老的日本墓葬,被称为“cofun”。cofun美丽而且无可挑剔,但融入了城市日常生活的空间。广场的景观,由其中几个cofun丰富地点缀,是该地区特色地理的代表:奈良盆地,四面环山。
用于制造广场圆形cofun结构的施工技术包括将预制混凝土模具的部件装配在一起,类似于巨大的比萨饼。由于预制混凝土模具在工厂形成,然后在现场组装,所得结构精确,同一模具可多次使用,确保了优异的性价比。使用用于建造桥梁的相同的大型起重机,预成型部件像砌块一样拼接在一起。可以在不使用柱或梁的情况下形成大空间,并且由于圆形形状,良好平衡的结构提供了抵抗从任何方向施加的力的稳定性。
cofun的不同层级有多种用途:它们是楼梯,还有坐着的长椅,围着玩儿童的围栏,咖啡馆和舞台屋顶,展示产品的架子和夜间照明效果,这些都会照亮广场。这种多样性营造了一种环境,鼓励游客在广场内的不同空间探索和消磨时光,而不是限制他们在一个地方的活动。这是一个“暧昧”的空间,完全是一个咖啡馆,一个操场和一大块家具的综合体。

路标和招牌具有类似于cofun的柔和曲线,并且颜色为深灰色,形成自然对比度,同时仍能很好地适应周围区域。它们还根据其功能布置在四个不同的高度,以便最小化噪音水平。儿童游乐区,休息室和阅读书籍的学习空间以及可用于音乐会或公共放映的舞台都已添加到会议区,Tenri纪念品可以在旁边的新设计的商店购买。空间。
每一个设计都是为了确保内部的材料和颜色尽可能地与广场的材料和颜色相匹配。使用奈良县的木材制作的家具和固定装置围绕着一个cofun主题设计,营造出与广场一致的感觉。
广场的名称CoFuFun将主要设计主题cofun与日语口语相结合。“Fufun”指的是快乐,无意识的嗡嗡声:广场的设计应该提供一种欢乐的氛围,无意识地引导游客在他们在那里时愉快地哼唱。
字母拼写“CoFuFun”也带来了“合作”和“社区”的“共同”,当然还有“乐趣”本身。结果是一个名称,其日语和字母拼写意味着类似的东西,因此广场的外国游客也将以同样的方式理解它。

The master plan for the station plaza at Tenri Station in Nara prefecture, located in the southwest region of Japan.
The plan for the 7,700 square meter area includes bicycle rentals, a cafe and other shops, an information kiosk, a play area, outdoor stage, and meeting area. The project goal was to encourage local community revitalisation by providing a space for events, tourist information dissemination and leisure facilities for local residents.
Tenri’s urban boundaries include a number of ancient Japanese tombs, known as “cofun”. The cofun are beautiful and unmistakeable, but blend into the spaces of everyday life in the city. The plaza’s landscape, richly punctuated by several of these cofun, is a representation of the area’s characteristic geography: the Nara Basin, surrounded on all sides by mountains.
The construction technique used to create the plaza’s round cofun structures consisted of fitting together pieces of a precast concrete mould resembling a huge pizza. Because precast concrete moulds are formed at the factory and then assembled onsite, the resulting structures are precise and the same mould can be used multiple times, ensuring excellent cost-performance. The pre-formed parts are pieced together like building blocks using the same massive cranes used to build bridges. Large spaces can be formed without the use of columns or beams, and because of the round shape the well-balanced structures offer stability against forces applied from any direction.
The cofun’s different levels serve a variety of purposes: they’re stairs, but also benches for sitting, fences to enclose playing children, the cafe and stage roofs, shelves for displaying products and the nighttime lighting effect, which floods the plaza with light. This variety creates an environment that encourages visitors to explore and spend time in different spaces within the plaza, rather than limiting their movement to one place. It’s a “ambiguous” space that’s entirely a cafe, a playground and a massive piece of furniture, all at once.

Guideposts and signboards feature gentle curves similar to those of the cofun, and are coloured a dark grey that creates a natural contrast while still fitting in with the surrounding area well. They are also arranged at four different heights according to their function in order to minimize noise levels. A play space for children, a lounge and study space for reading books, and a stage that can be used for concerts or public screenings have all been added to the meeting area, and Tenri souvenirs can be purchased at a newly designed shop next to the space.
Every design was given to ensure that the materials and colouring of the interiors matched those of the plaza as closely as possible. Furniture and fixtures made using wood from Nara Prefecture and designed around a cofun theme create a sense of uniformity with the plaza.
The plaza’s name, CoFuFun, combines the main design motif, the cofun, with colloquial Japanese expressions. “Fufun” refers to happy, unconscious humming: the design for the plaza should offer a convivial atmosphere that unconsciously leads visitors to hum, happily, while they’re there.
The alphabet spelling, “CoFuFun”, also brings in the “co-” of “cooperation” and “community”, as well as – of course – “fun” itself. The result is a name whose Japanese and alphabet spellings mean similar things, so that foreign visitors to the plaza will understand it in the same way, too.

Design: Nendo
Collaborator : awn, oni, vac
IWATAYA ARCHITECTS, Nippon Design Center Irobe Design Institute,
izumi okayasu lighting design, studio mons
Photographer : Takumi Ota,Daici Ano, Tadashi Endo

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注