Contempo Studio ,香港, via.

坐落在纽约风格的砖混建筑中,Contempo是通过的设计办公室。该工作室已将一个前工业空间改造成一个混合的工作和创意环境,占地近10,000平方英尺,分两层。该办公室的设计旨在促进社区意识和激发创造力,它将多功能和流动的工作区与无数的社交空间融合在一起,利用创造性的调色板和低调的颜色来传递一种轻松、有凝聚力的氛围。

Housed in a New York-style brick building, Contempo is the design office of via. The studio has transformed a former industrial space into a hybrid work and creative environment spanning nearly 10,000 sq. ft. over two floors. Designed to promote a sense of community and to inspire ingenuity, the office merges versatile and fluid work zones with myriad social spaces, drawing on an inventive palette and understated colors to impart a relaxed, cohesive ambiance.

主要的工作空间被安排在底层,由镀锌钢隔断构成,重点是在物理和桌面体验之间创造一个平衡。为了促进不同的工作流程和团队动态,单独的工作站与较小的休息区和车间桌子相结合,以鼓励跨学科的合作,这种方法深深扎根于工作室的整体文化。一条长长的走廊将底层的其他工作功能–如私人会议空间–分隔开来,并在视觉上将后面包罗万象的材料库和郁郁葱葱的室外露台连接起来。在绿色景观旁边,一个充满光亮的咖啡馆是一个让员工建立更紧密联系的地方,或者让他们从工作中放松和脱离出来,它结合了一个轻松的休息室和一个宽敞的公共区域,那里的动态设置可以容纳非正式的交流,以及用餐、研讨会–甚至是电影放映。咖啡师风格的吧台是由三米长的石灰华建造的,为空间创造了一个视觉锚,同时增加了触感。

The main workspace is arranged on the lower floor, framed by galvanized steel partitions, and where an emphasis is placed on creating a balance between physical and desktop experiences. To facilitate varying workflows and team dynamics, solo workstations are coupled with smaller break-out areas and workshop tables to encourage interdisciplinary collaboration, an approach that is deeply rooted in the studio’s holistic culture. A long corridor separates other work functions on the lower floor – such as a private meeting space – and visually connects the all-inclusive material library at the back with the lush outdoor terrace. Alongside green views, a light-filled café is a place for staff to forge closer connections, or to unwind and disengage from their work, combining a relaxed lounge and a spacious common area where a dynamic set-up accommodates informal exchanges, and dining, seminars – or even film screenings. The barista-style bar is constructed from three-meter-long travertine, creating a visual anchor for the space, while adding tactility.

两层工作室由一个特色楼梯连接,楼梯完全由温暖的斯堪的纳维亚木材铺设,并配有双层的棱角分明的栏杆。Contempo的上层是一个多功能的画廊和活动空间。作为工作空间的延伸,画廊展示了团队的艺术才能,并欢迎创造性的合作,画廊里除了雕塑作品和家具设计外,还有委托的艺术作品。内部摆动和滑动的门可以灵活地将这个空间变成一个独立的展览或亲密的晚餐场所,不受其他工作区域的干扰。一个引人注目的零售陈列展示了由工作室的艺术部门开发的一系列生活用品,即one k版,并设置在画廊的角落里,有绿色的纹理墙和水磨石地板。

The two studio floors are linked by a feature staircase, lined entirely in warm Scandinavian timber and crafted with a double-layered, angular balustrade. Contempo’s upper level is a multi-purpose gallery and event space. Conceived as an extension of the workspace to showcase the team’s artistic talents, and to welcome creative partnerships, the gallery houses commissioned artworks alongside sculptural pieces and furniture designs. Internal swing and sliding doors flexibly turn the space into a standalone venue for exhibitions or intimate dinners, free from the distractions of other work areas. A striking retail display showcases the range of lifestyle goods developed by the studio’s artistic arm, one k edition, and is set in the corner of the gallery with textured green walls and a terrazzo floor.

办公室内的所有固定库存都是内部设计的,从用织物装饰的墙壁和架子、厨房单元、橱柜和为满足设计师的需求而建造的储藏室,到磨制的木门把手等工艺细节。体现了对真实工艺和功能的热情,家具系列包括来自Artek、Karimoku Case Study、Nikari和Benjamin Hubert系列的当代经典产品,以及由Kvavdrat织物赋予柔软触感的定制产品。

All fixed inventory within the office was designed in-house, from walls and shelves upholstered in fabrics, kitchen units, cabinets, and storage built to suit the needs of designers, to crafted details such as milled wood door handles. Demonstrating a passion for authentic craft and function, the furniture range includes contemporary classics from Artek, Karimoku Case Study, Nikari, and Benjamin Hubert’s collection, as well as bespoke pieces that are given a softened touch by Kvavdrat fabrics.

Architects: via.
Area : 827 m²
Year : 2022
Photographs :Kenneth Chao
Manufacturers : AluBlu, B.S.C Group, The Madison Group, Zodiac
Lead Architect : Frank Leung
Lighting Consultants : Spectrum Design & Associates (Asia)
Design Team : May Ho, Cherie Chan, Holly Chang
Ff&E Team : Sally Richardson, Carman Chow
Decoration : William Chung
Interior Fit Out : Alpha Contracting Limited
City : Hong Kong
Country:China