拥抱未来与过去的住宅,西班牙莱里达,Hiha Studio

在加泰罗尼亚的Lleida省,在一个只有5米宽,15到30米长的矩形地块上,Hiha工作室创造了一个融合了当代设计与当地的传统和历史的住宅。
这家总部位于巴塞罗那的建筑公司的任务是重振一座由传统的台湾墙支撑的建筑。hiha工作室决心尊重当地的历史,同时使其适合当代的、以设计为导向的居民居住,拆除了原有建筑的所有装饰,但保留了它的材料品质。他们的愿望是“恢复这座房子的精华”,而不是破坏它的地域魅力。为了达到这种平衡,他们将原始材料、纹理和颜色与干净的线条和高度抛光相结合,创造出一种引人注目的新的室内语言。这栋翻修后的住宅分为两层,带有地下停车场,面积巨大,但仍保留着一种家的感觉。一楼有一个两层高的中心空间,公共区域——厨房、客厅和餐厅——通向一个木质地板的室内露台。二层被建筑师视为“夜间区域”;不过,它的平面比一层小,里面有相当大的卧室和浴室。

In the Catalan province of Lleida, on a rectangular plot just five meters wide and between 15 and 30 meters in length, Hiha Studio has created a home that merges contemporary design with the tradition and history of the site.
The Barcelona-based architecture firm was tasked with reinvigorating a building buttressed between two houses with traditional taipal walls. Determined to respect the history of the site—whilst making it inhabitable for contemporary, design-oriented residents—Hiha studio removed all ornamentation from the original building, but preserved its material qualities. Their desire was “to recover the essence of this house”, not to do away with its regional charm. To achieve this balance, they combined original material, textures, and colors with clean lines and high polish to create a striking new interior language. Split across two levels with a subterranean car park, the renovated home is monumental in size but still retains a domestic feel. The first floor features a double-height central space where the communal areas—kitchen, living, and dining—open onto a wood-floored interior terrace. The second floor has been deemed the ‘night area’ by the architects; though, with a smaller floor plan than the ground floor, it houses sizeable bedrooms and bathrooms.

Design: Hiha Studio
Photography: © Pol Viladoms

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注