Facet House,英国伦敦,Proctor&Shaw

Facet House是位于英国伦敦的一个极简主义住宅,由Proctor & Shaw设计。后面的扩建部分被向后推到合理的位置,同时侧墙的一角是“多面”的,尽量减少墙的长度,并保留对邻近房屋和花园的附属。屋顶形式突出了上升的中央部分,而围墙保持相对较低。然后用坚固的材料强调概念形式。一个秘密固定的桦木胶合板拱腹在内部表达了多面屋顶。
表面不受任何服务,只被允许简单地表达形式和物质性。一个超大的屋顶灯位于中心位置,向上推形成屋顶顶端,创造高度和体量,胶合板拱腹在其周围折叠。下面的无缝抛光混凝土地板消除了水平面上的几何形状和图案,强调了对上面拱腹形式的更基本思考,同时将光线反射到平面深处。
后立面采用铝制薄框玻璃,平面呈角度,从内到外消除了门槛,形成了从家到花园的开放平面。砖墙用石灰尖和重刷灰砖在新的内外墙上加强了这种联系。单一的iroko细木工遵循面墙的平面线,从内部流动形成外部的长椅座位,包括一个角落的种植床。未完成的iroko篱笆板条在花园周边形成了呼应深色木质厨房镶板的内部。

Facet House is a minimalist house located in London, United Kingdom, designed by Proctor & Shaw. The rear extension is pushed back as far as reasonable, whilst the flank wall corner is ‘faceted’ minimizing the wall length and retaining subservience to the neighboring house and garden. The roof form is accentuated with a lifted central section whilst the perimeter walls are kept comparatively low. The conceptual form is then emphasized with robust materials. A secretly fixed birch plywood soffit expresses the faceted roof internally.
The surface is kept free from services and is allowed to simply express form and materiality. An oversized roof light is positioned centrally and is pushed up to form the roof apex, creating height and volume, with the plywood soffit folding around it. A seamless polished concrete floor below removes geometry and pattern from the horizontal plane, emphasizing a more elementary contemplation of the soffit form above whilst reflecting light deep in to the plan.
The rear elevation is aluminum thin-framed glass, angled in plan, dissolving the threshold from inside to outside forming an open plan floor plane from home to garden. The brickwork walls reinforce this connection with a flush lime pointed and heavily brushed grey brick to the new internal and external walls. A single piece of iroko joinery follows the facetted wall plan line, flowing from inside to form the external bench seat and encompassing a corner planting bed. Unfinished iroko fence battens line the garden perimeter echoing the dark timber kitchen panelling internally.

Design:Proctor&Shaw
Photography:French and Tye