新建的法斯学校和教师宿舍位于偏远的塞内加尔,是该地区110多个村庄中第一所在传统古兰经教学的同时提供世俗教育的学校。这个项目是与Josef和Anni Albers基金会以及Le Korsa合作完成的,学校可以为多达300名5至10岁的学生提供服务。

Situated in remote Senegal, the new Fass School and Teachers’ Residence is the first school in a region of over 110 villages to provide secular education alongside traditional Quranic teaching. A project completed in collaboration with the Josef and Anni Albers Foundation and Le Korsa, the school can serve up to 300 students from ages 5 through 10.

学校的设计灵感来自于Josef Albers曾经执教过的美国乡村地区的 “单间校舍”,可以容纳不同年龄段、不同发展阶段的学生。在设计中,四个教室和两个灵活的空间围绕着一个内部庭院布置。椭圆形的形状使教室之间的流通非常方便,使学校为数不多的教师可以在不同的班级之间快速移动。周边墙体在高度和相互接近方面的变化,在建筑中创造了多种多样的部分和体验。

Inspired by the ‘One Room School House’ in rural America where Josef Albers once taught, the school’s design can accommodate students of different age groups and at diverse stages of development. In the design, four classrooms and two flexible spaces are arranged around an interior courtyard. The oval shape allows for easy circulation between classrooms, allowing the school’s few teachers to move quickly between classes. The variation of the perimeter walls in terms of height and proximity to one another creates a wide variety of sections and experiences through the building.

建筑的形状受到乡土先例的启发,而它的建造则利用了当地的传统技能和材料。小钢构件和竹子支撑着泥砖墙,泥砖墙被涂成白色以转移热量,并有穿孔以使整个建筑通风透气。颠覆了传统的斜屋顶,厚厚的茅草屋顶通过提供有效的隔热效果,加强了气候的舒适度,防止极端高温。叠加效应使热空气上升到屋顶的顶端,同时邀请冷空气进入空间。由于屋顶坡度始终保持在45度以上,这种独特的形式还能最大限度地利用雨水径流,将水引向环绕建筑的通道,并向现有的含水层排放。

The building’s shape was inspired by vernacular precedents, while its construction utilized local, traditional skills and materials. Small steel members and bamboo support mud-brick walls, which are painted white to deflect heat, and perforated to allow for ventilation and airflow throughout the building. An inversion of the traditional pitched roof, the thick thatch roof reinforces climactic comfort by providing an effective insulation against extreme heat. A stack effect allows hot air to rise into the peak of the roof while inviting cool air into the spaces. With a roof pitch consistently 45 degrees or greater, the unique form also maximizes rainwater runoff, diverting water into a channel that encircles the building and empties toward an existing aquifer.

建筑师:Toshiko Mori
年份:2019年
摄影:Iwan Baan, Sofia Verzbolovskis
负责建筑师:Toshiko Mori Architect
设计团队:Toshiko Mori, Jordan MacTavish
总承包商:Dr. Magueye Ba
结构:Schlaich Bergermann and Partners
国家:塞内加尔
Architects: Toshiko Mori
Year: 2019
Photographs: Iwan Baan, Sofia Verzbolovskis
Architect In Charge:Toshiko Mori Architect
Design Team:Toshiko Mori, Jordan MacTavish
General Contractor:Dr. Magueye Ba
Structural:Schlaich Bergermann and Partners
Country:Senegal