玻璃丝带,爱尔兰都柏林,Scuillion Architects

玻璃彩带是由Scuillion Architects设计的位于爱尔兰都柏林的简约房屋。一栋精心建造的半独立式房屋,典型的都柏林郊区可追溯到1930年代。多年以来,这座房屋遭受了糟糕的改建和扩建,尽管该时期的许多精美而微不足道的细节得以保留。除了匀称的房间外,这栋房屋的最佳资产是一个三角形的朝南花园,毗邻其大体空白的山墙。
在对房屋进行扩展和重新规划时,设计建议延续了沿轴向布置的房间的传统。宽敞的入口大厅恢复为带镶板的接待室,因此没有走廊,一个走廊从一个房间到另一个房间。沿着山墙南部的墙壁覆盖着起伏的玻璃带,将其打开以将轴向房间关系重定向到花园。
光滑的玻璃墙仿照传统的温室或阳光房,是一个薄钢结构的包装纸,可容纳就餐区,书房和通往客厅的通道。打算在室内较厚的门槛上配备室内和室外植物,并在外部抛光的白色混凝土壁架上进行布置,新房间既精致又郁郁葱葱,与主体房屋的坚固感形成鲜明对比。
通过对原始特征的细致关注,以及从旧到新的微妙过渡,原始房屋得以恢复原貌。新增加的产品,例如橡木镶板的走廊,扇贝形的木材衬里和楼梯,都是定制设计的,旨在与原始房屋的精神融为一体。内饰在保持冷静和清醒的同时又保留了该时期的一些趣味性,并根据曾经的外观采用了新元素。

Glass Ribbon is a minimal house located in Dublin, Ireland, designed by Scuillion Architects. A well-built semi-detached house, typical of the suburbs of Dublin, dates from the 1930s. Through the years, the house had suffered from poor alterations and additions though many of its fine but modest details of the period survived. Aside from its well-proportioned rooms, the house’s best asset was a triangular south facing garden adjacent to its largely blank side gable.
In extending and re-planning the house, the design proposals continue the tradition of axially related rooms in an enfilade arrangement. The generously sized entrance hall is reinstated as a paneled reception-room so that there are no corridors, one moves through the home from room-to-room. An undulating ribbon-of-glass is draped along the southern gable wall, which is opened up to redirect the axial room relationships towards the garden.
The glazed extension, modeled on a traditional conservatory or sun parlour, is a thin steel-framed wrapper that houses dining areas, a study and route to a drawing room. Intended to be furnished with indoor and outdoor plants on the thick sills inside and polished white concrete ledges outside, the new rooms are delicate and lush in contrast with the handsome solidity of the main house.
The original house was given its soul back through careful attention paid to the restoration of the original features, with a subtle transition from the old into the new. The new additions such as the oak paneled hallway, scalloped timber linings and the stairs are custom designed and are intended to be harmonious with the spirit of the original house. The interior is being developed to feel calm and sober whilst retaining some of the playful materiality of the period, with new elements based on what once might have been.

Design: Scuillion Architects
Photography : Aisling McCoy
Area: 315sqm
Year: 2019