Grace之家,日本,APOLLO Architects & Associates

这个为三口之家设计的小型木结构住宅利用了东京郊区的河边景观。为了满足在家工作的生活方式,储藏室、厨房用具和其他功能设施都建在墙壁上,以加强狭长空间的统一性和连续性。其结果是一个日常生活与工作舒适共存的家。

This small wood-framed residence for a family of three takes advantage of the riverside views from its lot on the outskirts of Tokyo. Designed to cater to a work-from-home lifestyle, the storage, kitchen appliances, and other functional features are built into the walls to enhance unity and continuity in the long, narrow space. The result is a home where daily life coexists comfortably with work.

一个关键的设计挑战是将工作/休闲、室内/室外、私人/公共等矛盾的元素同化,以便在有限的空间内实现这种和谐的生活方式。与一楼的主卧室和儿童卧室等私人区域相比,二楼由一个个开放的房间组成。

A key design challenge was assimilating contradictory elements such as work/leisure, interior/exterior, and private/public in order to achieve that harmonious lifestyle within a limited space. In contrast to private areas such as the master bedroom and child’s bedroom on the first floor, the second floor consists of a single open room.

前面的阳台是一个带玻璃的中间空间,有很深的屋檐,在工作和休闲之间的过渡中起着特别重要的作用。阳台上的家具与屋内的家具具有相似的美感,这创造了一种连续性的感觉,而单向玻璃阻挡了来自道路的视线,却让自然风景进入,形成了一种独特的舒适气氛。

The front balcony, a glassed-in intermediary space with deep eaves, plays an especially important role in transitioning between work and leisure. The furniture on the balcony has a similar aesthetic to that inside the house, which creates a sense of continuity, while the one-way glass blocks visibility from the road but lets in natural scenery, resulting in a uniquely comfortable atmosphere.

将所有的功能元素封闭在墙壁的存储单元内,使我们能够消除多余物品的视觉噪音,提高工作的专注度。同时,屋檐下暴露的椽子和镶嵌在其中的间接照明使这个二楼空间既不寻常又令人放松。也许这种设计方法,即不把小作为缺点,而把它作为温馨和舒适的优点,在后科维德19时代将更加受到追捧。

Enclosing all functional elements within wall storage units allowed us to eliminate the visual noise of excess objects and enhance concentration on work. Meanwhile, the exposed rafters of the gable roof with indirect lighting set into them make this second-floor space both unusual and relaxing. Perhaps this design approach, which takes smallness not as a minus but as a plus in terms of coziness and comfort, will be even more sought after in the post-Covid 19 era.

Architects: APOLLO Architects & Associates
Area: 106 m²
Year: 2021
Photographs: Masao Nishikawa
Manufacturers: Galvalume
Architecture:Satoshi Kurosaki, APOLLO Architects & Associates
Architects:APOLLO Architects & Associates
City:Mitaka
Country:Japan

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注