Harding Boutique 酒店,斯里兰卡, ANARCHITECT

由英国皇家建筑师协会特许执业机构ANARCHITECT的英国建筑师乔纳森-阿什莫尔设计的第一家哈丁精品酒店现已在沿海城镇阿汉加马开业,它位于斯里兰卡郁郁葱葱的南部省份,距联合国教科文组织世界遗产加勒堡仅30分钟车程。这家拥有六间套房的独立精品酒店向斯里兰卡的热带现代主义建筑流派及其创始人杰弗里-巴瓦致敬。与巴瓦后来的作品一样,该酒店的设计探索了现代主义与当地文化的影响和该地区的自然资源,形成了独特的可识别的乡土气息。

The first Harding Boutique Hotel designed by British Architect Jonathan Ashmore of RIBA-chartered practice ANARCHITECT is now open in the coastal town of Ahangama, situated in Sri Lanka’s lush Southern Province and a thirty-minute drive from the UNESCO World Heritage Site; Galle Fort. This six-suite independent boutique hotel pays homage to the Sri Lankan architectural genre of Tropical Modernism and its attributed father Geoffrey Bawa. As with Bawa’s later works, the hotel’s design explores modernism with local cultural implications and the area’s natural resources for a uniquely recognizable vernacular.

除了建筑,该事务所还负责该物业的所有设计方面,包括内饰和定制的细木工制品,以获得一种身临其境的现代体验。该建筑在热带植被中垂直延伸的方式是不寻常的–在其最小的地方,它的宽度为6米,当人们向上看时,创造了一个独特的地面和街景视角,这与周围的椰子林相得益彰,形成鲜明的对比。一进门,客人就站在一个特色的开放式楼梯下面,它提供了通往房间和屋顶露台的通道。这种上升方式可以让人身临其境地看到海岸线和典型的低洼度假区的360度风景。虽然该建筑不符合殖民主义风格的设计,作为一个限制性的锚,其现代进步的建筑感觉到位,仿佛它一直存在于那里;唤起了一个真实的斯里兰卡体验。

As well as the architecture, the practice was responsible for all design aspects of the property, including the interiors and bespoke joinery for an immersive contemporary experience. The building is unusual in the way that it extends vertically amongst the tropical vegetation – at its smallest point, it measures six meters across, creating a unique ground-level and street view perspective as one looks up, which compliments and contrasts the surrounding coconut grove. On entry, guests stand below a feature open staircase, which offers access to the rooms and a rooftop terrace. This ascension allows for immersive 360 views of the coastline to that of a typical low-lying holiday resort. Whilst the building doesn’t conform to a colonial-inspired design as a restrictive anchor, its modern-progressive architecture feels of place, as if it has always existed there; evoking an authentic Sri Lankan experience.

ANARCHITECT在当地采购了所有的材料,根据它们的耐用性和寿命来选择,考虑到强烈的天气和海洋暴露。由于该地区受到2004年海啸的影响,该建筑位于距离海岸线20米的规定范围之外。 当地的工匠被雇用来制作酒店的定制木材细木工制品、家具和装修。墙壁和地板的表面采用了斯里兰卡典型的坚固、磨光的当地石膏。该建筑是一个纯粹的、部分野蛮的形式,它遵循了原地块的排列,并有一定的弯曲,以捕捉海洋和后方城镇的景观。 酒店东西向的狭窄截面鼓励自然交叉通风,过滤盛行的沿海风,在酒店的内部、间隙和外部空间之间形成持续的渗透性,并在酒店的客人和自然之间形成对话。

ANARCHITECT sourced all materials locally, selecting these based on their durability and longevity, given intense weather and sea exposure. As the area was affected by the 2004 Tsunami, the building lies beyond the required 20m setback from the coastline. Local craftsmen were employed to produce the hotel’s custom timber joinery, furniture and fit-out. Wall and floor surfaces were completed in a robust, satin polished local plaster that is typical of Sri Lanka. The building is a purist, part-brutalist form that follows the alignments of the original plot and kinks to capture the views of the ocean and the town to the rear. The narrow East-West cross-section of the hotel encourages natural cross-ventilation that filters the prevailing coastal winds and creates a constant permeability between the interior, interstitial, and exterior spaces of the hotel and a dialogue between the hotel’s guests and nature.

抬高的面向海洋的房间设有露天私人浴室和雨淋,而花园房间是双方面的,设有露天雨淋,并特意将风景框在茂密的棕榈树上,作为室内的延伸艺术品。自然通风的中央楼梯在中间地带提供了私密的座位,既是沉思,也是社交,客人和游客在他们自己的休闲中有机地居住;当他们上升到露天的屋顶露台,有一个可容纳40人的餐厅。楼梯和私人阳台的外墙是特意设计的动态和互动的,客人可以轻松地用手操作来改变建筑,随着阳光和热带天气的变化,一天到晚都在变化。

The elevated ocean-facing rooms feature open-air private baths and rain showers, and the garden rooms are dual aspects with open-air rain showers and purposefully framed views out into the lush palm trees, acting as the interiors’ extended artwork. The naturally ventilated central staircase offers intimate seated nooks on the mid-landings that are both contemplative and social, organically inhabited by guests and visitors at their own leisure; as they ascend towards the open-air roof terrace complete with a restaurant for up to 40 diners. The facades to the staircase and private balconies are purposely dynamic and interactive for the guests to easily manipulate by hand to alter the building, as the sunlight and tropical weather transform throughout the day and into the evening.

交叉通风的咖啡馆空间可以俯瞰无边际的游泳池;粉红色的泳池甲板从周围土壤的粘土颜色中获得灵感。这些关键的建筑特点,以一种新的和现代的方式实现了真实的斯里兰卡体验;为那些寻求逃避和沉浸式体验的人提供了一个共鸣。工作室的创始负责人乔纳森-阿什莫尔评论说:”鉴于ANARCHITECT在阿联酋的获奖沙漠疗养院(Al Faya Desert Retreat & Spa)熟悉的规模和房间数量,该项目成为一个自然发展的过程。有了同样的灵感背景和对比鲜明的气候(从沙漠到热带),这是我自己和我们团队对 “目的地酒店 “和 “全球-本地 “项目的热情的自然延续,以创造一个突出的、符合其位置、目的和环境的房产。

The cross-ventilated café space overlooks the infinity-edge swimming pool; with a pink pigmented pool deck taking inspiration from the clay color of the surrounding soil. These key architectural features resonate and fulfill an authentic Sri Lankan experience in a new and contemporary way; for those looking for an escape and immersive experience. Studio’s Founding Principal Jonathan Ashmore comments, “The project became a natural progression from ANARCHITECT’s award-winning desert retreat in the Emirates (Al Faya Desert Retreat & Spa) given its familiar scale and the number of rooms. With an equally inspired context and contrasting climate (from the desert to the tropics), it was a natural continuation of my own and our team’s passion for ‘destination hospitality’ and ‘global-local’ approach to our projects to create a stand-out, of-place property that was intrinsic to its location, purpose and environment.”

Architects: ANARCHITECT
Area : 652 m²
Year : 2021
Photographs :Edmund Sumner, Amanda Prifti
Contractor : Siaan Homes
City : Ahangama
Country : Sri Lanka