住宅及工作室,葡萄牙,fala

这座古老的建筑隐藏在城市中心。它有三层,三个入口门,以及一个扭曲的轮廓。每一层都暗示着不同的空间逻辑,但共享相同的语言、相同的材料和相同的一套平庸的元素。

The old building is hidden in the city center. It has three levels, three entrance doors, and a distorted outline. Each floor suggests a different spatial logic but shares the same language, the same materiality, and the same set of banal elements.

一楼是一个开放式的工作室,与花园相连。一楼有一个工作室,有一个独特的白色和粉红色条纹的门。最后一层是更大的公寓,六个房间被精心组织在一个高大的中央大厅周围。所有的内部空间都是白色的,有一些裸露的混凝土元素和几个特殊的时刻。门是用光亮的白色漆面和暴露的胶合板框架。蓝色水磨石地板的柔和棋子图案与墙壁不相匹配,并将所有的楼层联系在一起。

The ground floor is an open-plan atelier connected to the garden. The first floor has a studio apartment with a unique white-and-pink-striped door. The last level is taken by the bigger apartment where six rooms are carefully organized around a tall central hall. All the interior spaces are white with a few exposed concrete elements and a couple of exceptional moments. The doors are lacquered in glossy white with exposed plywood frames. The soft chess pattern of the blue terrazzo floor doesn’t match the walls and binds all the levels.

这座房子只有两个立面。原来的前立面是不平衡的,略带弯曲。它被重新构造:三个门得到了一个强烈的颜色,一个窗户消失了,一个大理石圆圈被引入,高高的帽子从远处变得可见。后面的立面是重建的。其比例与前面的非常不同,更高更窄。一个清晰的层次反映了方案的分布。它从细圆的独立柱开始。粉红色的门与大的开口形成对比,四个相同的窗户表明上层的家庭用途。漆成白色的混凝土墙在脆弱的釉面上飞翔。圆圈扰乱了它的对称性并完成了这个数字。

The house has only two elevations. The original front façade was unbalanced and slightly curved. It is re-structured: the three doors get a strong color, one window disappears, a marble circle is introduced and the tall hat becomes visible from afar. The back façade is rebuilt. The proportion is very different from the front one, taller and narrower. A clear hierarchy reflects the program distribution. It begins with the thin round freestanding column. The pink door contrasts with the large opening and four identical windows suggest a domestic use in the upper levels. The white-painted concrete wall flies above the fragile glazed surface. The circle disturbs its symmetry and finishes the figure.

在同一建筑中生活和工作是一种微妙的便利。建筑的每一层都是一个独立的实验领域,其中主要的共同点是某种快乐的感觉。

Living and working in the same building is a delicate convenience. Each level of the building is an independent field of experimentation where the main common thread is a certain sense of joy.

Architects: fala
Area: 315 m²
Year: 2018
Photographs: Ricardo Loureiro
Project Team:Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Costanza Favero, Rute Peixoto, Lera Samovich, Elisa Sassi, Joana Sendas, Paulo Sousa
Client:fala
City:Porto
Country:Portugal

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注