学园前之家,日本奈良,Fujiwaramuro Architects

学园前的房子是日本奈良市的一所极简住宅,由Fujiwaramuro Architects设计。这座位于奈良县学园前区山麓的梯田物业面临着许多困难,包括南北两边的挡土墙以及与西侧道路分隔的陡坡。设计工作始于客户的询问,询问该物业已长期售罄,是否不能用于建造房屋。由于妻子喜欢做饭,并且经常在厨房里待一整天,因此客户要求厨房构成房子的核心。他们还希望房子具有户外氛围,并可以停放一辆汽车。
由于物业和道路之间的高程差距,创建停车位会带来问题。最初,建筑师考虑拓宽与道路相邻的区域以创建停车位,并在该物业的其余高架部分周围建造混凝土挡土墙。但是,建造这样一堵墙的高昂成本促使他们改建了一个逐渐倾斜的斜坡,通往该物业的后方,并对邻近的土地进行了平缓的平整。这在物业上创造了一个大而平缓的坡度,这激发了由大屋顶形成的房屋的形象,屋顶延续了地形的角度。由北部挡土墙和大屋顶包围的三角形金字塔成为生活空间。
在屋檐较低的屋檐下,我们找到了一个多玛入口和起居室(可能会穿鞋的混凝土地板)。在建筑物的中心,倾斜的天花板较高,我们在厨房的两边设有餐厅和第二个起居室。在北(高峰)侧,主卧室和浴室位于一楼,儿童房位于二楼。在房屋和挡土墙之间,我们添加了一个甲板以及一个私人花园和用于DIY项目的区域。

House in Gakuenmae is a minimal home located in Nara, Japan, designed by Fujiwaramuro Architects. This terraced property in the foothills of the Gakuenmae district of Nara Prefecture faced several difficult conditions, including a retaining wall hemming the lot in on the north and south and a steep slope separating it from the road on the west side. The design work began with an inquiry from the clients as to whether this property, which had gone unsold for a long period, couldn’t be used to build a house. Since the wife loves to cook and often spends the whole day in the kitchen, the clients requested that the kitchen form the core of the house. They also wanted the house to have an outdoorsy atmosphere and parking for one car.
Creating a parking space posed a problem due to the elevation gap between the property and the road. At first, the architcts considered widening the area adjacent to the road to create a parking space and building a concrete retaining wall around the remaining, elevated portion of the property. However, the high cost of building such a wall prompted them to instead construct a gradual slope leading to the back of the property and gently grade the adjacent land. This created a large, gentle slope on the property, which inspired the image of a house formed by a large roof that continued the angle of the topography. A triangular pyramid bounded by the retaining wall on the north and the large roof became the living space.
Under the eaves where the roof is low, we located a doma entryway and living room (concrete-floored areas where shoes may be worn). In the center of the building, where the sloped ceiling is higher, we located the kitchen, with a dining room and second living room on either side. On the north (peak) side, the master bedroom and bathroom are on the first floor and the children’s room is on the second floor. Between the house and the retaining wall we added a deck as well as a private garden and area for doing DIY projects.

Design: Fujiwaramuro Architects
Photography: Katsuya Taira
Use: Private house
Family composition: couple + 2 children
Location: Nara City, Nara Prefecture
Site area: 346.44㎡ (104.80 tsubo)
Building area: 87.68㎡ (26.52 tsubo)
Total floor area: 85.48㎡ (25.86 tsubo)

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注