这座房子位于一个安静的住宅社区内的线性场地上,房子的形式展开,将一个宽大的花园庭院包围在其中。三个侧翼的功能各不相同,前面是一个半遮盖的聚会区,后面是一个私人卧室翼。

Located on a linear site within a quiet residential community, the form of the house unfolds to envelop a generous garden court within. The three wings are distinct in function, containing a semi-covered party area in front and a private bedroom wing at the back.

衔接这两栋楼的是包含起居室、餐厅和楼梯空间的翼楼,构成了房子的核心。通过一系列横跨近50英尺的木制滑动门与庭院相连,它的特点是有一个双高的体量,由一个大的混凝土屋顶盖住,在花园区域上悬空三米。

Bridging these two is the wing containing the living, dining, and staircase spaces which form the heart of the house. Connected to the courtyard through a series of timber sliding doors spanning almost fifty feet, it features a double-height volume capped by a large concrete roof that cantilevers three meters over the garden area.

屋顶下方连续的水平缝隙与混凝土的厚重感形成对比,并与建筑的其他部分形成微妙的联系,同时也为下面的空间带来了漫反射的光线。大的开口有充分的遮挡,水平的缝隙使内部的热空气得以散发,创造出通风和凉爽的内部空间。一个简单而克制的材料调色板,包括暴露在外的混凝土、科塔石和柚木,以突出光线的质量,并让庭院的体验成为中心舞台。

Continuous horizontal slits below the roof form a counterpoint to the heaviness of the concrete and create a delicate connection to the rest of the building while also bringing in a diffused light quality to the spaces below. The large openings are amply shaded and the horizontal slits allow for the hot air within to escape creating airy and cool interior spaces. A simple and restrained material palette of exposed concrete, kota stone, and teak wood serves to highlight the quality of light and allow the experience of the courtyard to take center stage.

Architects: STUDIO MOTLEY
Area : 8350 ft²
Year : 2022
Photographs :Neelanjana Chitrabanu
HVAC Consultant : Aadya MEP Consultants LLP
Architect : Kajal Gupta
Design Team : Anand Kurudi Rao, Kajal Gupta, Adhiti S. Gautama, Lakshmi Nair, Dikshith T. George
Interns : Kumar Rohan, Pranal, Charu, Mahika, Neha
Structural Consultant : B. L. Manjunath
Carpenter : Pradeep
Contractor : Mr. Anantharamu
Plumbing Consultants : Indus Consulting Engineers
City : Bengaluru
Country : India