Itaipu之家,巴西,Equipe Lamas

这个简单而舒适的房子,位于巴西利亚南湖附近的一个公寓里,是一个有效的、低成本的建筑,由公共代理人家庭拥有,他们在寻找一个能提供与自然加强联系和积极的家庭凝聚力的房子。

This simple and comfortable home, located in a condominium near Lago Sul in Brasilia, is an efficient, low-cost building owned by family of public agents looking for a home that would offer an enhanced connection with nature and a positive family cohesion.

由当地建筑师Samuel Lamas设计,房屋的植入与地块边界有很大的距离,并保留了cerrado地区的本地树木。无声的建筑规模与周围的环境相协调,根据功能逻辑定位的空间保证了空间的宽度,并通过全高的玻璃窗与外部相连接,每个立面都面向花园。

Designed by a local architect Samuel Lamas, the implantation of the house disposes generous distances from the plot boundary and preserves native trees of the cerrado region. The silent architecture in human scale is in harmony with the surroundings and the spaces positioned according to a functional logic guarantee amplitude and connection with the exterior by full-height glazing that faces out onto gardens in every facade.

客厅欢迎两个主要的花园景观,将其与厨房分开的墙在视觉上保留了烹饪区。厨房是房子的核心,带有传统图案的彩色瓷砖地毯定义了用餐的地方。工作室被一个多功能的家具隔开,也为厨房服务,对这对夫妇来说有一个游戏的用途,它的位置让他们可以在花园里玩耍时照顾孩子。阳台没有结构上的干扰,因此可以欣赏到花园的全貌。卧室朝东,而主人套房有独立的通道。墙壁确保居民的隐私,同时保护室内不受过度阳光的影响。车库位于西侧,有一块穿孔板,用于服务和储存区的持续通风。游泳池被藏在远离房子的地方,以保持在阳光下,树荫下的木质甲板定义了一个露天的生活空间。

The living room welcomes the two main garden views and the wall that divides it from the kitchen visually preserves the cooking area. The kitchen is the heart of the house and a colorful tile carpet with traditional motifs defines the dinning place. The atelier, separated by a multifunctional furniture that also serves the kitchen, has a playful use for the couple and its position allows them to look after the children while playing in the garden. The terrace is free of structural interferences so that the garden is appreciated in its entirety. The bedrooms are facing east while the master suite have independent access. Walls ensure privacy for the residents while protecting the interior from excessive sunlight. The garage, positioned in the west side, gets a perforated plate panel for constant ventilation in the service and storage area. The pool is tucked away from the house to remain in the sun and the wood deck under the shade of the trees defines an open-air living space.

平坦的皮质钢屋顶延伸到遮蔽玻璃板的金属棚架,用于攀爬植物。它不提供任何维护,要么靠在混凝土和金属支柱上,在周边的窗户附近也有模仿。手工制作的铁制框架有倾斜的窗户,用于交叉通风,太阳能电池板为整个房子加热水。

The flat corten steel roof extends to shade the glass panels with metal trellis for climbing plants. It provides no maintenance and rests either on concrete and metallic pillars, mimicked near the perimeter windows. The handmade iron frames have tilting windows for cross ventilation and solar panels heat the water throughout the house.

选择真实的低成本材料和解决方案,除了加强住宅的简单和诚实的特点外,还允许用18.9万美元建造350平方米的房子。抛光的混凝土地板和砖石墙被证明是最经济和最能满足居民审美的解决方案。在 “潮湿 “区域,使用了单一类型的灰色花岗岩–这是市场上最经济的一种–它遵循了水泥地面的色泽连续性。主立面的墙面用浅灰色的富丽堂皇的门廊衬托出自然的感觉,在衬里、厨房家具和浴室中使用的胶合板,使房子变得温暖,并将室内和室外连接起来。

The choice of authentic low-cost materials and solutions, besides reinforcing the simple and honest character of the residence, allowed the construction of 350 m2 with US$ 189,000. The polished concrete floor and the masonry walls proved to be the most economical and aesthetically satisfying solution for the residents. In the “wet” areas a single type of gray granite was used – the most economical one found in the market – that follows the chromatic continuity of the cement floor. The wall of the main facade is lined with light gray fulget for a natural feel on the porch and plywood panels used in the lining, kitchen furniture and bathrooms, warms up the house and connect the interior with the exterior.

景观的颜色在家具上得以延续。沙发的颜色与当地的红土相同,圣赫勒拿岛的绿色地毯与草地相呼应。许多作品都是由建筑师塞缪尔-拉马斯设计的,比如一套沙发和铁制及麂皮绒的扶手椅,咖啡桌,书架系统,餐桌和椅子以及门廊的长凳。由于具有相同的DNA,这些作品因其轻盈、物质和简单而与建筑相沟通。

The colors of the landscape continues in the furniture. The sofa has the same color of the local reddish earth and the Santa Helena green rug remits to the grass. Many pieces were designed by the architect Samuel Lamas such as the set of sofa with armchairs in iron and Suede, the coffee table, the shelf system, the dining table with chairs and the porch bench. With the same DNA, those pieces communicate with the architecture due to lightness, materiality and simplicity.

Architects: Equipe Lamas
Area : 3767 ft²
Year : 2018
Photographs :Haruo Mikami
Manufacturers : Galeria Renome, Imax, Marmoraria planalto, Metal Junior, Ornatos, Quadra interior, REKA, Valdiron, Vitral
Lead Architect : Samuel Lamas
Country:Brazil