Rates之家,葡萄牙,ATELIERDACOSTA

这块地非常长,但还是很宽,低处面向街道,高处是一大片田地。这种高度上的差异造成了四边形的巨大差异,几乎在同一块土地上创造了两个不同的世界。现有的片岩房屋的正面有一个罗马式的教堂,由于其完全毁坏的状态和扩建房屋的意图,引起了当地政府关于如何保护它的初步辩论。

The plot, very long but nevertheless wide, faced the street on the low level and a big field on the high level. This difference in height creates a big difference in quadrats, almost creating two separate worlds in the same plot. The existing house in schist holds a Romanic church capitel on its facade and arose an initial debate of how to preserve it with the local authorities, due to the state of total ruin and the intentions to extend the house to more than its double.

在原有的两个片岩石体中,我们占用了面向街道的一个房间,而另一个我们没有占用,只是一个外部天井。该建议旨在通过在内部和周围建造一个新的混凝土 “围堰”,来带和巩固原有的建筑,有足够的弹性将住在巩固的街道上的人运送到北区的田野上,最大限度地隔离。这种 “保护 “策略可以在科尔多瓦清真寺和大教堂的高效和持久的例子中找到一些根基,但需要一定的距离。

From the two pre-existing schist stone volumes, we occupied the one facing the street with rooms, whilst the other we unoccupied with an exterior patio. The proposal aims to belt and consolidate the pre-existences by building inside and around a new concrete “coffer”, enough elastic to transport one living on the well-consolidated street to maximum isolation of the fields in the north sector. This “preservation” strategy could have some roots, with the required distances, in the superefficient and lasting example of the Cordoba Mosque and Cathedral.

混凝土墙和楼板的设计既要适应原有房屋的植入,又要适应一个新的组织主轴,该主轴定义了入口空间和更多的技术区域,用于储存/汽车门廊。在这两个主要的强加和自动施加的情况之间,设计打算创造一个由四个更端庄的天井组成的系统,或多或少地对外面的景观开放。其中两个属于街道的象限,另外两个属于田地的象限。

The concrete walls and slabs are designed both to adapt to the implantation of the pre-existing houses and to a new organizing main axis that defines the entrance space and the more technical area for storage/car porches. Between these two main imposed and auto-imposed circumstances, the design intended to create a system of four more demure patios, more or less open to the outside landscapes. Two of them belong to the street quadrant and the other two belong to the fields.

没有客户要求的参考可能是令人惊讶的,因为它通常是我们的一个核心项目。这里也不例外,有一个重要的细节,就是在整个过程中几乎是绝对一致的。有趣的是,主要的讨论和谈判发生在最后的一个大题目上:陶瓷的组合。

The absence of a reference for the client request can be surprising, as it’s usual to be a central item for us. Here there was no exception with the significant detail of an almost absolute unanimity throughout the process. Jocosely, the main discussion, and negotiation took place at the end on a big topic: the ceramics combinations.

Architects: ATELIERDACOSTA
Area : 320 m²
Year : 2021
Photographs :Tiago Casanova
Project Team : Hugo Barros, Pedro Matos
Construction : Silfermat
Text : Hugo Barros
City : Póvoa de Varzim
Country : Portugal