Tondabayashi之家,大阪, Masaaki Mitani

关系是由单层花园的地板、屋顶、墙壁和开口创造的。这个房子是建筑师的住所。场地位于一个安静的住宅区的缓坡上,北面是一排绿意盎然的日本白栎和一棵大樟树。该区与场地边界有一定的后退距离,允许相邻建筑之间有更多的空间。因此,我们认为可以创造一个与周围环境相协调的景观,从北侧沿着开放的花园往下走,形成一条环绕式的连续绿化道路,从而将郁郁葱葱的绿色环境带入住宅。

Relationships are created by the single-story garden’s floor, roof, walls, and openings. This house is the architect’s residence. The site is in a quiet residential area on a gentle slope and is bordered on the north by a lush green row of Japanese white oak and a large camphor tree. The district has a setback distance from the site boundary, allowing for more space between neighboring buildings. Therefore, we thought it would be possible to create a landscape that would harmonize with the surrounding environment by creating an encircling path of continuous greenery from the north side down along the open garden to the courtyard, thereby bringing a lush green environment into the house.

此外,建筑基座比前面的街道高1米,所以从外面看不到内部,尽管住宅有大面积的开窗。前面的花园、庭院、客厅和北面的花园被配置得像封闭的一样,形成了一种每个地方似乎都重叠在一起的关系。

In addition, the base of the building is 1m higher than the front street, so the interior is not visible from the outside, even though the residence has large open windows. The front garden, courtyard, living room, and north garden are configured as if enclosed, creating a relationship in which each place appears to overlap.

此外,楼层从入口到庭院、甲板露台、起居室、浴室和卧室,以450毫米的间隔逐渐变化。屋顶和屋檐缓缓地将每个房间与庭院连接起来,同时不断倾斜。墙壁和绿色植物的重叠创造了室内和室外的丰富关系,具有深度感,屋顶上的开口使天空出现和消失,不同的楼层,以及地面上绿色植物的重叠创造了水平深度感、围合感和上下层次的重叠,创造了多种表现形式和舒适感,仿佛建筑被温柔地保护着。这座房子被设计成一个舒适的生活场所。

Furthermore, the floor level gradually changes from the entrance to the courtyard, deck terrace, sitting room, bathroom, and bedrooms at 450mm intervals. The roof and eaves gently connect each room to the courtyard while sloping continuously. The overlapping of the walls and greenery creates a rich relationship between the interior and exterior with a sense of depth, and the openings in the roof that allow the sky to appear and disappear, the different floor levels, and the overlapping of the greenery on the ground creates a sense of horizontal depth, enclosure, and overlapping of upper and lower levels, creating a variety of expressions and a sense of comfort as if the building is gently protected. The house is designed to be a comfortable place to live.

在整个结构中,树木和屋顶投下了俏皮的影子,而辐射状的阳光束照亮了地板和墙壁,让游客享受到随季节变化的场景。当窗户打开时,倾斜的屋顶引导着柔和的微风向内吹,绿色植物的气味带来愉快的统一感。这是一个可以享受绿色植物、周围环境和住宅各部分之间关系的住宅。

Throughout the structure, playful shadows are cast by trees and the roof, while radiant beams of sunlight illuminate the floor and walls allowing visitors to enjoy a scene that changes with the seasons. When the windows are opened, the sloping roof guides a gentle breeze inward, and the scent of greenery brings a pleasant sense of unity. This is a residence where one can enjoy the relationship between the greenery, the surrounding environment, and the various parts of the residence.

Architects: Masaaki Mitani
Area : 138 m²
Year : 2021
Photographs :Koichi Torimura
Manufacturers : Dornbracht, Kaldewei, Louis Poulsen, Bocci, DCW EDITIONS, Fantini, Porters Paints, Randi, Union, FLOS, Hotta Carpet, Kimado
Lead Architect : Masaaki Mitani
Structure Design : Jun Yanagimuro Structural Design
Landscape Design : Toshiya Ogino Landscape design
Constructions : Inase Construction Co. Ltd.
City : Osaka
Country : Japan