JD 之家,巴基斯坦, DB Studios

“鉴别住宅和景观设计之间的空间副产品,JD之家被塑造为一个优雅的住所,传达了伊斯兰堡背景下建筑设计的创造性企业。” 这座房子体现了 “开箱即用 “的设计思想过程,在一系列的设计挑战中以独特的方式实施。因此,该建筑方案被有意执行,为在巴基斯坦蓬勃发展的建筑业中重新引入真正的现代设计美学奠定了多样化的基调。

“Discerning the by-product of space between residential and landscape design, JD House has been shaped as a graceful abode that communicates the creative enterprise of architectural design in the context of Islamabad.” The house is an embodiment of an ‘out-of-the-box’ design thought process that has been implemented in a unique manner amidst a set of design challenges. The architectural solution has therefore been intentionally executed to set a diverse tone for the reintroduction of the true modern aesthetics of design in the booming architectural industry of Pakistan.

设计方案通过U型建筑内的中央庭院体现了家庭单元内的连接氛围。院子里的本杰明榕作为设计指南针,通过有意识地引导周围的家庭用户,促进了社会同步生活方式的重要性。优雅的老化概念通过房屋的整体视觉吸引力进入人们的视线,这一点通过洞石包层和老树的结合而实现。这两个特征虽然看起来像是矛盾的设计元素,但通过相互补充和增加建筑结构语义的诗意多样性,描绘出了阴阳关系。

The design response embodies an atmosphere of connectivity within the family unit through a central courtyard inside a U-shaped building. The courtyard, which harbors the Ficus Benjamina, acts as the design compass which promotes the importance of a socially synchronized way of living by consciously navigating the users of the household around it. The concept of graceful aging is brought into the limelight by the overall visual appeal of the house which has been achieved through the marriage of travertine cladding and the aged tree. Both features although may seem like contradictory design elements, portray the Ying-Yang relationship by complementing each other and adding to the poetic diversity of the architectural semantics of the building structure.

这座单户住宅颂扬了家庭内部的公共生活概念。公共生活的概念是通过生活空间来解决的,这有利于客户的独特生活方式。由于客户的父亲是伊斯兰堡当地政界的活跃分子,因此通过一个规模宏大,但整体布局简洁的住宅设计来解决接待有影响力的政治人物作为客人的问题。

This single-family residence celebrates the concept of communal living within the household. The idea of communal living is addressed via living spaces that facilitate the distinct lifestyle of the client. As the client’s father is an active member of the local politics in Islamabad, the hosting of influential political figures as guests was consequently addressed through a residential design that is grand in scale, yet sober in its overall disposition.

此外,底层的生活空间围绕着主树,为客户的父母和客人提供便利。这些空间都很容易进入,包括主厅、客厅、画室、用餐区和主卧室。上层由客户的妻子和他的两个女儿使用,其设计方式是在声学和视觉上将她们与他的父母连接在一起,同时在楼上给予她们隐私。

Moreover, the living spaces on the ground floor surrounding the anchor tree facilitate the client’s parents and guests. These spaces have been made easily accessible, including the main lobby, living room, drawing room, dining area, and master bedroom. The upper floor, used by the client’s wife and his two daughters, has been designed in a manner that acoustically and visually connects them to the ground level with his parents whilst giving them privacy upstairs.

视觉和声学上的社会连接的概念目标已经通过环绕中央庭院的玻璃窗实现,从而给家庭提供了连续的树木和相互之间的视野。因此,这使得所有的家庭成员都能作为一个单一的家庭单位而保持紧密联系。

The conceptual target of visual and acoustic social connectivity has been achieved by the presence of glass windows that surround the central courtyard thereby giving the household continuous views of the tree and each other. Subsequently, this allows all family members to remain gelled as a single-family unit.

地下一层被视为 “男人的洞穴”,被设想为客户自己的一个独特和个性化的空间。通过选择黄色和红色的家具,给客户和他的客人带来了明亮的色彩冲击,给他们留下了温馨的印象。房子的这一部分包括一个室内健身房,最先进的电影院,厨房酒吧,桑拿房,以及有独立通道的办公空间。

The basement level otherwise treated as the ‘man cave’, has been envisaged and thus presented as a unique and individualized space for the client himself. A welcoming impression for the clients and his guests is generated through bright bursts of color given by the selection of yellow and red furniture. This section of the house includes an indoor gym, state-of-the-art movie theatre, kitchen bar, sauna, and office space with independent access.

景观设计作为一个关键的设计元素已被纳入房屋的内部和外部空间中。在底层,通过中央庭院和草坪区的各种植物和雕塑特征,诗意地解决了这个问题。在上层和屋顶层观察到的景观元素包括通过屋顶花园和私人露台提供Margalla山的景色。在房子的上层,通过口袋空间也可以看到室内的花盆和雕塑元素。地下一层也享有绿色空间,如作为光井的下沉式庭院。与下沉式天井的定制雕塑功能相搭配,地下室区域也以一种独特和令人回味的方式处理,丰富了用户的整体感官体验。

Landscaping as a key design element has been incorporated within the interior and exterior spaces of the house. On the ground level, this has been poetically addressed via the central courtyard and the lawn area with its diverse flora and sculptural features. Landscape elements that are observed on the upper floor and rooftop level include the provision of views of the Margalla Hills via a rooftop garden and private terraces. Interior planters and sculptural elements are also observed on the house’s upper floor level through pocketed spaces. The basement level also enjoys green spaces such as sunken patios that serve as light wells. Paired with bespoke sculptural features in the sunken patios, the basement area is also treated in a unique and evocative manner that enriches the overall sensorial user experience.

Architects: DB Studios
Area : 1345 m²
Year : 2019
Photographs :The Third- Architectural Photography
Manufacturers : Vibia, Artemide, PENTA Light, Bredaquaranta, Buro, Calligaris, Cassina, Davide Groppi, FLOS, FontanaArte, Foscarini, Gervasoni, Home zone , LEMA, Living Divani, Luceplan, Misura Emme, Molteni & C, Moooi, Moroso
Lead Architect : Saifullah Siddiqui
Contractors : Qavi Engineers
Design Team : Mian Israr Ahmed, Abdul Naseem
Landscape Architect : Mian Israr Ahmed
Structural Engineer : Abdul Naseem
Mep Consultant : Mr. Shiraz
City : Islamabad
Country : Pakistan