Karangahake之家,新西兰, MAKE Architects

被茂密的原生林覆盖的山脉所笼罩,通过最后一座桥走向新西兰北岛的东海岸小镇,卡兰加哈克之家就坐落在高原的边缘,一直延伸到下面的陡峭山谷。它被邻近农田的3600个景观所包围,完全与一望无际的绿色平原和大蓝天隐蔽在一起。方向是关键,以最大限度地扩大附近山脉和Te Aroha山(爱情山)的北部景观,跨越历史悠久的金矿峡谷,东部景观则是蜿蜒的河流。一丝不苟的空间设计为这些环境的关键时刻创造了小插曲,客户特别要求捕捉卡兰加哈克山背后的西方夕阳,从餐桌上欣赏。

Enveloped by dense native forest-covered mountain ranges, through the last bridge towards a small East Coast town on New Zealand’s North Island, the Karangahake House sits on the edge of a plateau that rolls off into a steep valley below. Surrounded by 3600 views of neighbouring farmlands, it is completely secluded with endless green plains and big blue skies. Orientation was key to maximize Northern views of nearby ranges and Mt Te Aroha (Love Mountain) across historical gold-mining gorge and Eastern views down to a winding river. Meticulous spatial design created vignettes to crucial scenic moments of these surroundings, with a specific client request to capture the Western setting sun behind Mt Karangahake, enjoyed right from the dinner table.

简单的Vernacular形式谦逊地坐落在农田环境中,回顾了当地科罗曼德地区丰富的林业历史和新西兰的徒步文化。外墙采用当地种植的可持续发展的垂直木板和生态友好的天然木饰面,在未来的岁月里会呈现出灰色,露出质朴的银色,让人想起经典的 “猕猴桃木屋”。

The simple Vernacular form sits humbly in the farmland setting, recalling the local Coromandel Region’s rich forestry history and New Zealand’s hiking culture. Clad in locally grown and sustainable vertical timber shiplap with eco-friendly natural wood finish, the exterior will grey in the years to come, revealing a rustic silver, reminiscent of classic ‘Kiwi Tramper’s Huts’.

紧张的预算和100平方米的占地面积对我们提出了挑战,要求我们专注于细节,精确的空间设计,以及提炼出简单生活的本质。我们的5米宽的屋檐设计提供了一个长的挤压形式,在不影响家庭生活的情况下,最大限度地减少了内部流通空间。主屋有一个双层高度的开放式起居室和厨房区,在两间双人卧室和一间浴室上方有一个夹层,通过户外活动室与客人卧室/办公室相连,并有另一间浴室和洗衣房/泥浴室。夹层提供了一个开放的多功能聚会空间,可以容纳临时的朋友和家人来访。一个有顶棚的阳台贯穿整个房子,就像第二个走廊一样,为夏季的炎热提供了缓解,并融进了山坡上的风景。

The tight budget and the 100m2 footprint challenged us to obsess over details, precise spatial designs, and the distilled essence of living simply. Our 5m wide gable roof design provides a long extruded form that minimizes internal circulation space without compromising easy family living. The main house, with a double height open living and kitchen area, a mezzanine above two double bedrooms and a bathroom, is connected by the Outdoor Room, to the guest bedroom/office with another bathroom and laundry/mudroom. The mezzanine offers an open versatile gathering space to accommodate impromptu friends and family visits. A covered verandah traces the house, much like a second hallway, to provide relief from the summer heat runs and melts into the hillside landscape.

户外活动室,加强了简单的谷仓形式,为业主与他们的家和环境之间直接的灵活接触创造机会。一个大型的定制滑动谷仓门能够将山顶上的强风挡在外面,与大自然一起享受私人时刻。上方的透明屋顶在白天用柔和的木板过滤的光线充斥着空间,在晚上像灯笼一样发光,让人回忆起夜灯引导践行者的家的温馨的光辉。

The Outdoor Room, enhances the simple barn form, creates opportunities for flexible engagement directly between the owners with both their home and the environment. A large custom sliding barn door is able to shut out strong hilltop winds to a private moment with nature herself. Clear roofing above floods the space with soft batten-filtered light during the day, and glows like a lantern at night, recalling memories of the welcoming glow of a nightlight guiding tramper’s home.

MAKE挑战了典型的浪费、昂贵和艰巨的建筑过程,与当地合作伙伴 “Welhaus “合作,预制提供了理想的解决方案,以满足我们高效、经济和环保的建筑价值。预先设计的地板、屋顶和墙板被预制,然后在短短四天内现场组装,以便迅速安装细木工制品和外部及内部衬垫。这一过程使现场垃圾率接近0%,大大减少了运输污染,节约了时间和劳动力,提高了效率,同时也为我们社区对预制房屋建设的集体意见做出了积极贡献。该房屋采用了密闭的建筑包层,与全胶合板内衬的刚性、倾斜和枢轴连接以及可持续的通风系统相结合,创造了一个温暖、安静和健康的家庭住宅。

MAKE challenged typically wasteful, costly and arduous construction processes, collaborating with local partners at ‘Welhaus,’ pre-fabrication provided the ideal solution to meet our efficient, economic and eco-friendly architectural values. Pre-designed floor, roof and wall panels were pre-constructed then assembled on-site in just four days to allowed for swift joinery installation and external and internal linings to follow. This process resulted in near 0% on site-waste, a huge reduction of transport pollution, time and labour economy and efficiency as well as contributing positively to our collective community views on prefab home construction. The house features an airtight building wrap that pairs with the rigidity of fully plywood lined interiors and tilt-and-pivot joinery, as well as a sustainable ventilation system to create a warm, quiet and healthy family home.

Architects: MAKE Architects NZ LTD
Area: 100 m²
Year: 2019
Photographs: David Straight Photography
Manufacturers: Plytech, Proclima, Abodo Wood NZ, Imo Group, Mr. Ralph Lighting, NK Windows, Wagener, Welhaus
Contractors: Carl O’Neill Builders
Collaborators:Welhaus – Welstruct
City:Karangahake
Country:New Zealand

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注