Kozakai Kifukan 社区中心 ,日本, Yasuyuki Ito + C+A Coelacanth and Associates

这座位于丰川市小坂井区的核心社区建筑包含了社区中心、图书馆、儿童中心和市政厅分厅。该设计在2017年的竞赛中被选中。像这样的混合用途建筑的空间吸引力主要来自其对公共区域的处理。虽然诸如会议室、音乐工作室、活动大厅和厨房等个别空间当然也很重要,但正是声音、景象和其他活动的暗示自然地溢出到公共区域,使整个设施具有活力。

This core community building in the Kozakai district of Toyokawa contains a community center, library, children’s center, and city hall branch office. The design was selected in a 2017 competition. The spatial appeal of a mixed-use buildings such as this comes largely from its handling of common areas. While individual spaces such as the meeting rooms, music studio, event hall, and kitchen are of course also important, it is the natural overflow of sounds, sights, and other hints of activity into the common areas that gives the facility as a whole its vibrancy.

建筑物的大部分区域都有两层楼高,除了中央公共区域,它的天花板有三层楼高(12米),占地面积狭长,长40米,宽10米。在一楼,这个中央区域的两侧是城市办公室、儿童中心、厨房、活动大厅和其他几个房间,使其成为建筑的核心。在二楼,一个空隙占据了中央空间,周围是一个环形的公共区域,连接到社区中心房间和图书馆的外环。

The building is two stories high in most areas, except the central common area, which has a three-story-high (12 m) ceiling and a long, narrow footprint measuring 40 m long by 10 m wide. On the first floor, this central area is flanked on both sides by the city office, children’s center, kitchen, event hall, and several other rooms, making it the heart of the building. On the second floor, a void occupies the central space, surrounded by a ring-shaped common area that connects to an outer ring of community center rooms and the library.

在一楼和二楼,这个狭长、高大的核心空间包括有不同天花板高度的区域、小庭院,以及与图书馆和儿童中心等大型体量的连接,产生了不同规模的空间,供人们在其中度过时光。在二楼,空隙被一个名为 “椭圆形 “的内置功能所包围。椭圆形是一个周长为60米的单一家具单元,包括了杂志架、展示架、桌子、沙发和长椅,使用户可以按照自己的选择,单独或集体地度过时间。空隙上方的夹层窗户在需要时引入自然光和通风,降低了照明和空调的能源需求。

On both the first and second floors, this long, narrow, tall core space includes zones with varying ceiling height, small courtyards, and connections to large volumes such as the library and children’s center, yielding spaces of different scales for people to spend time in. On the second floor, the void is surrounded by a built-in feature called the Oval. The Oval is a single unit of furniture with a 60-meter circumference that incorporates magazine racks, display stands, tables, sofas, and benches, allowing users to spend time as they choose, either alone or in groups. Clerestory windows above the void bring in natural light and ventilation when desired, lowering the energy requirements for lighting and air conditioning.

外部设计包含了适合于核心社区设施的象征性元素,并打算在未来几年内成为社区的一个受欢迎的部分。外墙由金属板组成,金属板上有一个基于附近传统神社节日中使用的风车的风格化图案,给当地居民一种所有权和归属感。这些金属板具有极强的耐候性,可以减少长期的维护费用。此外,为了使该设施能够用于附近的节日,外部与活动大厅相连,屋顶有很深的屋檐,打开了许多可能的用途。

The exterior design contains symbolic elements appropriate for a core neighborhood facility and is intended to be a beloved part of the community for years to come. The façade consists of metal panels perforated with a stylized motif based on pinwheels used at traditional shrine festivals in the neighborhood, giving local residents a sense of ownership and belonging. The panels are extremely weather resistant, reducing maintenance costs over the long term. In addition, to allow the facility to be used for neighborhood festivals, the exterior is linked to the event hall and the roof has deep eaves that open up many possible uses.

Architects: C+A Coelacanth and Associates, Yasuyuki Ito
Area : 3102 m²
Year : 2021
Photographs :ToLoLo studio
Landscape Design : SfG landscape architects
Structural Engineer : Fujio and Associates
Contructor : Anden Corporation, Torii Corporation
Architecture : Yasuyuki ITO / C+A Coelacanth and Associates
Completion : June, 2021
Design Period : August, 2017 – February, 2019
Contruction Period : September, 2019 – June, 2021
Site Area : 7859.45 m2
Building Area : 2202.36 m2
Total Floor Area : 3102 m2 (3102 m2 / 1F, 1687.5 m2 / 2F, 1382.9m2 / 3F, 31.6 m2)
Number Of Stories : 2 stories + penthouse
Principal Use : Community center, Library, Children’s center, City hall branch office
City : Toyokawa
Country : Japan