La Trobe 大学图书馆,澳大利亚,Kosloff Architecture

在过去的5年里,图书馆的类型发生了巨大的变化。我们与图书馆的领导小组紧密合作,创造了一个支持从 “收集 “到 “连接 “的概念转变的内部空间。这个项目从根本上涉及到对现有的外壳进行改造,为本迪戈的拉筹伯大学社区创建一个新的图书馆。

The library typology has changed tremendously over the past 5 years. We worked closely with the leadership group of the library to create an interior that supported a conceptual shift from ‘collection’ to ‘connection.’ This project fundamentally involved the reworking of an existing shell to create a new library for the community of La Trobe University, Bendigo.

该项目横跨三层,范围包括一个入口画廊、咨询室、ASK La Trobe信息舱、研究生休息室、会议室和具有开创意义的 “Sandhurst “藏书的综合展示(主要藏书在建筑的其他地方。客户热衷于挑战传统图书馆的概念。我们接受了一种新的类型的可能性,重点是促进社区的 “连接”,而不仅仅是图书 “收集 “的空间。

Spread across three levels, the scope included an entry gallery, consultation rooms, ASK La Trobe information pods, postgraduate lounge, board room and integrated display of the seminal ‘Sandhurst’ book collection (the main book collection is elsewhere in the building. The client was keen to challenge the concept of a traditional library. We embraced the possibility of a new typology with a focus on facilitating community ‘connection’, rather than just spaces for book ‘collection.’

在现有的外壳内工作总是极具挑战性。对于这种性质和规模的装修,项目预算是非常有限的,需要建立一个明确的投资层次,以便在不影响整体概念的情况下实现项目的功能。我们没有把这看作是一个问题,而是选择把它看作是一个机会,让内部的一些部分没有被定义,充满了可能性,暗示着一个充满了乐观主义的未来。

Working within an existing shell is always highly challenging. The project budget was extremely constrained for a fitout of this nature and scale, and a clear hierarchy of investment needed to be established in order to deliver the functional aspects of the project without detracting from the overall concept. Rather than seeing this as a problem, we chose to see this as an opportunity to leave parts of the interior undefined and full of possibility, suggestive of a future imbued with optimism.

我们的审美方法是留下关键元素,如现有的天花板基础设施和涂有蛭石的钢结构,不作任何改动和装饰。新的建筑干预措施被视为可与外壳明确区分的装置,与天花板分离的自主物体和漂浮在地板上的物体。层层叠叠的吊舱装饰着主入口的大楼梯,由半透明的玻璃结构形成,放置着安全的图书收藏。它们模糊的脊柱为空间提供了唯一的颜色,将它们重新想象成围绕着连接各层的中央楼梯的艺术品。透明的、镜面的和镶边的玻璃排列在各层创造了一个反射和透明的万花筒,模糊了居住者的身影,因为他们在室内走来走去。对我们来说,一个新定义的图书馆空间可能真的是它自己的反射,这感觉很合适。

Our aesthetic approach was to leave key elements such as the existing ceiling infrastructure and vermiculite coated steel structure untouched and unadorned. The new architectural interventions were treated as installations clearly distinguishable from the shell, with autonomous objects separated from the ceiling and floating from the floor. Cascading pods adorn the grand stair from the main entry, formed by semitransparent, glass structures that house the secured book collection. Their blurred spines contribute the only colours of the space, reimagining them as artefacts surrounding the central stair that links the levels. Arrangements of clear, mirrored, and reeded glass create a kaleidoscope of reflection and transparency throughout all levels, blurring the figures of occupants as they make their way up through the interior. It felt fitting to us that a newly defined library space might literally be a reflection of itself.

Architects: Kosloff Architecture
Area: 3150 m²
Year: 2021
Photographs: Derek Swalwell
Client:La Trobe University
Architects:Kosloff Architecture
City:Wodonga
Country:Australia