我们正在Maatheide工业用地和Lommelse Sahara自然保护区之间的边界上建造两座与动物有关的建筑:一个动物收容所和一个宠物火葬场。这些建筑缺乏有吸引力的公众声誉,因此它们被迁至工业用地,而工业用地又不习惯于容纳公共建筑。作为一项建筑任务,这些方案也是相当陌生的,因此需要研究新的、有意义的类型。

We are constructing two animal-related buildings on the boundary between the industrial site Maatheide and the nature reserve the Lommelse Sahara: an animal shelter and a pet crematorium. The buildings lack an attractive public reputation, hence their relocation to the industrial site, which in turn, is not accustomed to house public buildings. As an architecture assignment, the programmes too are fairly unfamiliar and thus require research into new, meaningful typologies.

这两座建筑都是沿着连接工业用地和它后面的自然保护区的新路规划的。庇护所和火葬场都被提供了一个封闭的私人户外空间,唤起了在一个未受破坏的景观中的两个邮票的形象,而实际的地块界限则有意识地没有被形式化。

Both buildings are planned along the new road connecting the industrial site to the nature reserve behind it. Both the shelter and the crematorium were provided with an enclosed private outdoor space, evoking the image of two stamps in an unscathed landscape, while the actual parcel limits are consciously left unformalised.

与自然保护区的关系的培养使工业建筑获得了一个完整的公共层面。这些建筑的意义来自于这种双重性:自然保护区内的公共建筑和工业用地上的低预算建筑,因此为它们提供了最终的特征,介于普通和正式之间,介于坚固和风景之间。

The cultivation of the relationship with the nature reserve allows the industrial buildings to acquire a full public dimension. The meaning of the buildings arises from that duality: a public building in a nature reserve and a low-budget building on an industrial site, hence providing them with their ultimate character, between the ordinary and the formal, between the robust and the picturesque.

动物收容所。在过去,动物收容所常常被认为是房地产市场的一个弃儿,而现在,它在很大程度上被当作一个护理中心来对待。我们认为这个部门的专业化是一个机会,可以把这个社会上的困难话题放在地图上。除了新的公共野心,类型学的答案是基于该地的特殊性。该地区是一个工业用地,但与一个自然保护区接壤。三个底层建筑单元可以进入一个面向景观的U形内院,而一个面向工业用地的三层猫塔则欢迎游客的到来。地面层包括一个公共接待区和一个画廊以及内院,披露了狗窝和护理空间。内院则容纳了新主人和动物之间的接触,以及学校的介绍和福利。

Animal shelter. In the past, an animal shelter would often be dismissed as a cast-off of the Real Estate Market, while nowadays it is largely approached as a care centre. We consider the professionalisation of the sector as a chance to put this socially difficult topic on the map. In addition to the new public ambition, the typological answer is based on the site’s specificity. The area is an industrial site but borders a nature reserve. Three ground floor building units give access to a U-shaped inner courtyard directed towards the landscape, while a three-layer cat tower directed towards the industrial site welcomes the visitor. The ground floor consists of a public reception area and a gallery along with the inner courtyard, disclosing the dog kennels and care spaces. The inner courtyard, in turn, accommodates the encounters between new owners and animals, as well as school presentations and benefits.

宠物火葬场。宠物火葬场是一个边界房屋。在Lommelse撒哈拉沙漠的边缘,有最后一座建筑,在房屋和工业建筑之间犹豫不决。这座建筑有一个被墙围起来的花园,它像一个封闭的园艺场一样位于粗糙的自然保护区内,作为一个散落的花园。

Pet crematorium. The pet crematorium is a border house. On the edge of the Lommelse Sahara there’s one last building, hesitating between a house and an industrial building. The building has a garden surrounded by walls, which is positioned in the rough nature reserve like a hortus conclusus and serves as a scattering garden.

宠物火葬场被设想为一个有两层楼的紧凑建筑,因此允许探视室和等候室位于一楼,人们可以在那里完全平静和私密地欣赏风景。清晰的规划整合了两条循环路线(公共和私人),没有交叉点。建筑是一个清醒的背景,最后的告别。

The pet crematorium is conceived as a compact building with two floors, hence allowing for the visitation rooms and waiting rooms to be located on the first floor where one can enjoy the landscape in complete peace and privacy. The clear plan integrates two circulation routes (public and private) without intersections. The architecture is a sober background to the final goodbye.

Architects: Collectief Noord
Area: 1310 m²
Year: 2017
Photographs: Olmo Peeters, Geert Van Hertum
Manufacturers: Edelbeton
City:LOMMEL
Country:Belgium