MANYA 寿司和清酒居酒屋,捷克,JUNG Architekti

“我们不是一家小酒馆或另一家寿司店,我们是居酒屋”。分配的任务是创建一个独特的日本风格的机构,为满足马丁和玛吉塔的想法而量身定做。这个概念位于Průchodní,一条就在布尔诺历史中心的短街,类似于东京的狭窄街道。

“We are not a bistro or just another sushi bar—we are Izakaya.” The assigned task was to create a distinctive Japanese style establishment, tailor made to meet Martin and Margita’s ideas. The concept is located on Průchodní, a short street right in the historic centre of Brno that resembles narrow streets of Tokyo.

我们的目标是重现Izakya的氛围–传统的日本酒馆和美味的食物–这意味着没有极简主义或简单的内部装饰,而是丰富多彩、对比强烈、充满活力的环境,有多种类型的灯光和不同高度的椅子。任务的一部分是一张可容纳约8人的中央桌子,它还将用于另一个目的–寿司课(10个站立者)。此外,由于桌子的可变性,还有适合情侣的地方,但也有较大的封闭式团体。在一个相对较小的空间里,顾客可以体验轻松的娱乐,分享食物,喝清酒或更悠闲地品尝日本菜单。室内应该充满友好的、几乎像家一样的居酒屋气氛,布尔诺当地人在工作之余可以去那里吃晚饭和喝饮料,就像日本 “工薪族 “那样放松。

The goal was to recreate the atmosphere of Izakya—traditional Japanese pub with good food—which meant no minimalism or simple interiors, but colorful, contrasting, and vibrant environment with multiple types of lights and chairs of various heights. Part of the assignment was a central table that could seat approx. 8 people, which will also serve another purpose—sushi classes (10 standing people). Plus, places for couples but also larger closed groups thanks to the variability of tables. In a relatively small space, customers can experience relaxed entertainment, food sharing, sake drinking or a more leisurely tasting of the Japanese menu. The interior should be filled with friendly, almost home-like atmosphere of Izakaya, where the Brno locals can go after work to relax over dinner and some drink—just like Japanese “salarymen” do.

该机构提供了一个非常有条理的空间,有不同的楼层高度、天花板、弯曲的墙壁和面向街道的大窗户。任务的一部分是包括一个带有寿司准备区的主酒吧、用餐区A、用餐区B,以及一个日本杂货店的区域。

The establishment offers a very structured space with various floor heights, ceilings, crooked walls, and large windows facing the street. Part of the assignment was to include a main bar with sushi preparation area, dining area A, dining area B, and an area for a Japanese grocery store.

这个概念建立在结构化空间的多样性上,并没有试图将其束之高阁或简化。它利用了现有的可能性,创造了一个充满色彩、形状、舒适的角落、有趣的灯光和诱人的材料的环境。这是一种丰富多彩的日本复古风格,墙壁上的海报、吧台上方的霓虹灯、金属细节上的红漆、用餐区B的彩色片状地板,以及亲密但同时又是公共的吧椅座位等等。

The concept builds on the diversity of the structured space and does not try to keep it at bay or simplify it. It takes advantage of the available possibilities and creates an environment full of colors, shapes, cozy corners, fun lights, and enticing materials. It is a colorful Japanese retro style with the use of posters on the walls, neon sign over the bar, red paint on metal details, colorful flake flooring in dining area B, as well as intimate but at the same time communal seating on bar stools, and more.

用餐区A、B和杂货店之间的主要连接点是天花板上的一幅旭日旗形状的画,历史上日本渔民在捕鱼时将其作为好运的象征。这幅画覆盖了居酒屋的主要区域,我们希望它不仅能给玛吉塔和马丁带来好运,也能给前来享受美味日本食品的客人带来好运。所用的木头材料有一个中等偏深的灰褐色阴影,以使饭菜在来自日本的手工陶瓷上显得更加突出。中央的桌子在中间有一个较低的圆形开口,里面将放置反映当前季节的插花。

The main connecting point between dining areas A, B and the grocery store is a ceiling painting in the shape of the Rising Sun Flag which was historically used by Japanese fishermen as a symbol of good luck when fishing. The painting covers main areas of the Izakaya and we hope it will bring luck not only to Margita and Martin but also the guests who come to enjoy their delicious Japanese food. The wood material used has a medium dark shade of grayish brown to make the meal stand out on the handmade ceramics from Japan. The central table has a lowered round opening in the middle in which an ikebana reflecting the current season will be placed.

室内使用了复古的波普艺术元素–带有日本70年代商业海报的壁纸,红色的铁器–与岛上传统的诺伦织物形成对比,木质隔墙上的手工雕刻kumiko技术,以及经过轻度处理的实木,随着时间的推移将继续生存和呼吸,符合日本的wabi-sabi原则,即美的短暂性。

The interior uses retro pop art elements—wallpaper with commercial posters from ‘70s Japan, red-tinted iron—in contrast with the island’s tradition of noren fabrics, hand-carved kumiko technique on a wooden partition wall, and lightly treated solid wood that will continue to live and breathe as it ages, in accordance with wabi-sabi, Japanese principle of the transience of beauty.

Architects: JUNG Architekti
Area: 112 m²
Year: 2020
Photographs: Alex shoots buildings
Wood Contractor: Shibui atelier Brno
Architect:Barbara and Adam Jung
City:Brno-střed
Country:Czech Republic

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注