Maribou 住宅,加拿大, Alain Carle Architecte

这座房子最初建于20世纪60年代,具有那个时期斯堪的纳维亚建筑的特点。当时在国际上鲜为人知,这种建筑趋势由于阿尔瓦-阿尔托(1898-1976)等建筑师而大放异彩,对他们来说,对地方的尊重、功能和材料的重要性将是设计的关键。这种 “有机 “建筑,由于对住宅进行了一系列的干预而消失了,在这次重大改造中,将被推到前台。

Originally built in the 1960s, the house featured the traits of that period’s Scandinavian architecture. Little known internationally at that time, this architectural trend hit its stride due to architects such as Alvar Aalto (1898-1976), for whom respect for the place, the importance of functionality and materiality would be the keys to design. This “organic” architecture, which has disappeared due to a series of interventions on the residence, will be brought to the forefront in this major transformation.

虽然这个房子有一些绝缘和结构问题,但它的巨大的独特性促使业主为他们的退休项目投资改造,而不是完全拆毁。因此,我们的目标是保护其原有的特征,同时对其几个方面进行现代化改造,以提高项目的功能性。

Although this house had several insulation and structural problems, its great singularity motivated the owners to invest in its renovation for their retirement project, instead of in a total demolition. The objective thus was to conserve its original character, while modernizing several of its aspects to improve the program’s functionality.

除了外壳和几个内部元素的修复,主要的挑战是审查进入住宅的通道,以减少从停车场攀登的台阶数量。因此,以前位于一楼的主入口被重新安置在一楼,迫使交通和项目的完全重组。一个拱门被竖起来以示干预,并强调这条新路线。

Apart from the restoration of the envelope and several interior elements, the main challenge was to review access to the residence in order to reduce the number of steps to climb from the parking. The main entrance, previously located on the first floor, was therefore relocated to the ground floor, forcing a complete reorganization of traffic and the program. An arch was erected to signal this intervention and emphasize this new route.

该项目以前是平顶,现在增加了一个屋顶,以更好地符合其最初的斯堪的纳维亚风格的特点。考虑到当地的法规要求有一个倾斜的屋顶,我们的想法是对屋顶的轮廓进行协商,以恢复到一个更连贯的体积结构。

Previously topped with a flat roof, the project featured an added roof that was rethought to correspond better to its originally Scandinavian essence. Given the local by-laws requiring a pitched roof, the idea was to negotiate the roof profile to return to a more coherent volumetric architecture.

凸出的侧墙限定了房子的范围,这也是最初建筑的一个关键组成部分。不幸的是,这些墙已经被覆盖它们的屋顶降到了背景。在这个尊重原始特征的逻辑中,这些墙被加宽,并通过不同材料的对比来强调。

The projecting side walls delimiting the house were also a key component of the initial construction. Unfortunately, these walls had been relegated to the background by the roof that covered them. In this same logic of respecting the original character, these walls were widened and highlighted by the contrast of different materialities.

在室内,大石墙和奇异的栏杆所代表的强大元素被完整地保留下来,并在一个更现代的构成中恢复了背景。

For the interior, the strong elements represented by the big stone wall and the singular railing were conserved in their entirety and restored to context in a more contemporary composition.

新的体量,在主卧室释放出更多的空间,将允许增加新的门窗,打开景观。在主楼,新的开口也将被制作出来,最终从厨房可以看到岩石的景观。这个住宅,以前有一个专门面向远处风景的 “后室”,然后将提供不同景观规模的多种框架。

The new volumetry, freeing more space in the master bedroom, will allow the addition of new fenestration opening on the landscape. On the main floor, new openings will also be made to finally give a view of the rocky landscape from the kitchen. The residence, which previously had a “back room” exclusively orientated to the distant view, will then offer a multitude of framings of different landscape scales.

Architects: Alain Carle Architecte
Area : 225 m²
Year : 2016
Photographs :Raphael Thibodeau
Manufacturers : Clef de voûte, Environnement Electronique, Lepage Millwork
Landscape Design : Ronald Leduc & Fils, Equipe Logan
Project Manager : Isaniel Levesque
Contractor : Les Constructions Symetrik
Project Manager : Isaniel Levesque
City : Saint-Sauveur
Country : Canada