Menlo-Atherton 高中 STEM 大楼 ,美国, LPA

门罗-阿瑟顿高中位于旧金山和圣何塞之间的一个郊区社区,其STEM建筑的设计通过与场地上现有的传统山谷橡树的 “对话 “来拥抱可持续设计。成熟的树木点缀着校园,包括两棵位于学校总体规划所要求的设施的位置。

The design of the STEM building for Menlo-Atherton High School, located in a suburban community between San Francisco and San Jose, embraces sustainable design through a “dialog” with the existing heritage Valley Oak trees on the site. The mature trees dot the grounds of the campus, including two situated right where the school’s master plan called for the facility.

LPA的设计师们决心保留这些树木,让树干和树枝来决定设施的设计,创造出学习环境,成为可持续发展的活教材。该设计在建筑和树木之间创造了一种对话,将它们交织在一起。当学生、教师和参观者走近建筑时,他们从树下经过;当他们爬上二楼时,他们仿佛登上了树梢。

Determined to keep the trees, LPA designers allowed the trunks and branches to dictate the design of the facility, creating learning environments that are a living lesson in sustainability. The design creates a dialogue between the building and the trees, weaving them together. Students, teachers, and visitors pass under the trees as they approach the structure; when they climb to the second floor, they seemingly ascend into the treetops.

这些树除了创造一个与自然的直接联系外,还提供了各种可持续性的好处。这个17400平方英尺的两层钢架L型结构在树冠下形成一个庭院。南面和西面的树木为建筑遮阳,并过滤涌入教室的日光。

The trees provide a variety of sustainability benefits, in addition to creating a direct link to nature. The 17,400-square-foot, two-story, steel-frame, L-shaped structure forms a courtyard under the canopy. The trees—to the south and west—shade the building and filter the daylight that pours into classrooms.

抵达新建筑的体验使你穿过树冠,在树冠下,也在树冠上,进入树冠。一楼有两个环境科学实验室和一个创客空间,以及一个用于机器人和其他设计和建造项目的实验室,这些都属于职业技术教育(CTE)的范畴。实验室有一个可操作的窗墙,可以打开,让新鲜空气流动,并将房间与院子连接起来。二楼有两个物理实验室和一个烹饪艺术实验室。

The experience of arrival to the new building brings you through, under, but also up and into the tree canopy. The first floor houses two environmental science labs and a maker space, and a laboratory for robotics and other design-and-build projects, which fall under the umbrella of career technical education (CTE). The laboratory has an operable window wall that can be opened to allow the flow of fresh air and connect the rooms to the courtyard. The second floor houses two physics labs and a culinary arts lab.

上层的外部通道面向树冠,包括可以看到网球场和足球场的俯瞰点。其中一个俯瞰点包括一个可操作的支臂,用于物理学学生的自由落体实验。内部空间的设计具有灵活性,包括大型滚动实验桌和一个协作工作区。

The upper level’s exterior circulation faces the tree canopy and includes overlooks with views of the tennis courts and soccer field. One overlook includes an operable outrigger arm for physics students’ free-fall experiments. The interior spaces are designed for flexibility, including large rolling lab tables and a collaborative workspace.

树叶的性质启发了LPA对建筑的雨水管理系统的设计。屋顶的水流向中央的超大天沟,它很像一片折叠的树叶,将水引向一个大的下水管道,然后流入楼梯下的透水雨水花园。建筑的外壳–树皮–是有纹理的石膏。建筑物像树根一样在场地上伸展开来。灰泥饰面上刻有66条凹槽,很像树干的圆环,标志着高中在2017年开始认真施工时的年龄。

The nature of leaves inspired LPA’s design for the building’s rainwater management system. Roof water flows to a central oversize gutter that, much like a folded leaf, directs water to a large downspout that spills into a permeable rain garden under the stairs. The building’s outer shell—the bark—is textured plaster. The building spreads out across the site like the roots of a tree. Sixty-six grooves are carved in the stucco finish—much like the rings of a tree trunk—marking the age of the high school in 2017 when construction began in earnest.

Architects: LPA
Area: 17400 ft²
Year: 2019
Photographs: Costea Photography Inc.
Manufacturers: NanaWall, Oldcastle APG, Sherwin-Williams, AAON, Sola Tube, Thyssen Group
Acoustics: Charles M. Salter
City: ATHERTON
Country:UNITED STATES