湄公河三角洲人民的季节性和漂泊的生活方式部分地通过高跷屋的建筑来叙述,nhà đá,nhà đạp,……这些都属于一种结构简单的类型,由一个轻型屋顶系统覆盖下面的临时框架。在城市化之前,这种地区性建筑早已与当时的环境相协调,因此与周围的环境产生了共鸣。

The seasonal and adrift lifestyle of the people in Mekong River delta was partly narrated through the architecture of stilt house, nhà đá, nhà đạp, … These all belonged to a typology characterized by simple structure, which comprised one light roof system covering the temporary framework below. Prior to urbanization, this regional architecture had long been in harmony with its then context, hence resonated with the surroundings.

在一个短期租赁场地上设计一个 “临时 “咖啡馆的要求下,这种类型的建筑被描绘成波浪形的茅草屋顶悬停在精致的偷窃框架上。彻底开放的空间,废弃的隔断,以及沉重的屋顶和轻巧的桁架所产生的对比,都同时强调了建筑的 “漂浮 “整体。

With the request of designing a ‘temporary’ café on a short-term rental site, the typology was depicted through the wavy thatched roof hovering on the delicate steal frame. The thoroughly opened space, the discarded use of partitions, along with the contrast stemmed from heavy roof and light truss, all at once emphasized the construction’s “adrift” whole.

地面台阶与水和植物的交替,创造了一个数个不同层次的空间。当结合屋顶下的黑暗区域和周围的光明区域之间的强度差异时,上述方法将气氛推向了更深层次。

Floor steps alternated with water and plants creating a space of several diverse layers. When combining with the intensity difference between the dark area under the roof and the light one around, the mentioned method took the atmosphere to a further depth.

拆除隔墙是利用角落地块的一种方式。建筑的开放性是来自各个方向的欢迎,部分人行道成为更多互动的催化剂。熟悉的传统茅草屋形象被注入到不同的建筑形态中,从远处开始吸引人们的注意,当拉近距离时,逐渐显露出热闹的活动。视觉上的刺激性提示就会逐渐消失,将体验交给其他感官。

Removal of partition walls was a way to exploit the corner land plot. The building’s openness is welcoming from all directions, with part of the pavement acted as a catalyst for more interaction. The familiar image of a tradition thatched house has been infused into the differently built form, which drew attention from afar and gradually revealed the bustling activities when drawing near. The visually stimulating cues would then fade away, hand the experience over to other senses.

建筑师:AD+studio
占地面积:300 m²
年份:2019年
摄影作品:Dũng Huỳnh
厂家:Dulux, Hafele, Toto, Vietceramics
负责建筑师:Nguyen Dang Anh Dung
设计团队:Nguyen Huu The Trang, Nguyen Van Trung, Tran Viet Loi, Vo Dinh Huynh
监事:Vo Dinh Huynh
城市:Cà Mau
国家:越南
Architects: AD+studio
Area: 300 m²
Year: 2019
Photographs: Dũng Huỳnh
Manufacturers: Dulux, Hafele, Toto, Vietceramics
Architect In Charge:Nguyen Dang Anh Dung
Design Team:Nguyen Huu The Trang, Nguyen Van Trung, Tran Viet Loi, Vo Dinh Huynh
Supervisor:Vo Dinh Huynh
City:Cà Mau
Country:Vietnam