Montpellier 音乐学院,法国, Architecturestudio & MDR Architectes

作为一个音乐村,人们可以在屋顶上跳舞和唱歌,蒙彼利埃音乐学院作为一个新的文化中心向城市开放,扎根在绿色的天堂。

Conceived as a musical village where people can dance and sing on the rooftops, the Music Conservatory of Montpellier opens up to the city as a new cultural center rooted in a haven of greenery.

蒙彼利埃音乐学院位于城市的中心,在Boutonnet区。该建筑群试图定义一个城市组合设计,将宽敞的公共空间和两个互补的住房项目结合起来。它位于Grasset妇产医院的旧址上,其唯一的入口大厅被保留下来,符合其建筑风格。

The Music Conservatory of Montpellier is located in the heart of the city, in the Boutonnet district. The building complex seeks to define an urban composition design that integrates generously dimensioned public spaces and two complementing housing projects. It is located on the former site of the Grasset Maternity Hospital, whose only entrance hall has been preserved within compliance with its architectural style.

融入丰富的现有植被,音乐学院被设想为一个音乐村,其特点是建筑体量与天井、露台和悬空花园穿插在一起,通过向街道广泛开放的走廊相互连接。该项目试图通过提出一种新的生活方式来更新与教育机构的建筑关系。它还解决了音乐学院与城市规划价值方面的关系,通过设置在绿色景观中间的零散体量来连接这两个环境。

Blending into the abundant existing vegetation, the Conservatory is conceived as a musical village featuring built volumes interspersed with patios, terraces, and suspended gardens, interconnected by corridors widely open to the street. The project seeks to renew the architectural relationship with educational institutions by proposing a new lifestyle. It also addresses the relationship of the music conservatory to the city in terms of urban planning values by connecting these two environments through fragmented volumes set in the middle of a green landscape.

该建筑矗立在一个巨大的广场的凹处,容纳了主要的通道和400个座位的礼堂,提供了一个进入宽敞和通风的教室的渐进式入口序列。该建筑与周围的建筑群和谐地融合在一起,通过层层叠叠的体量,与以前的幼儿园和广场的轮廓紧密结合。悬空花园向树冠延伸,被光伏板的 “鱼鳞 “图案所标示的天际线所笼罩。

The building stands in the recess of a vast square accommodating the main passageways and a 400-seat auditorium, offering a progressive entrance sequence into the spacious and airy classrooms. The building blends harmoniously with the surrounding built masses, by means of cascading volumes that closely match the contours of the former nursery and the square. The hanging gardens reach out towards the tree canopies, overhung by a skyline marked by the “fish-scale” patterns of the photovoltaic panels.

不同空间的微妙交织,在外墙彩色遮阳板的过滤作用下显得格外突出,创造了一个充满诗意和滋养的环境,适合于研究和实践音乐、舞蹈和戏剧的文化机构,并为所有人创造一个愉快的生活和工作环境。振兴Boutonnet区的中心,这个有背景的、创新的、现代的建筑创作无疑将加强音乐学院未来的预期推广。

The subtle interweaving of the different spaces highlighted by the filtered effects of the colored sunshades on the façades, creates a poetic and nurturing environment, fitting for a cultural institution for the study and practice of music, dance, and drama, and creates a pleasant living and working environment for all. Revitalizing the heart of the Boutonnet district, this contextual, innovative, and contemporary architectural creation will undoubtedly enhance the anticipated future outreach of the Conservatory.

Architects: Architecturestudio, MDR Architectes
Area: 10000 m²
Year: 2021
Photographs: Marie-Caroline Lucat
Manufacturers: Bega, Forbo Flooring Systems, Placo, Wavin, Zumtobel, iGuzzini, CAIRplus, COMPA 220, FläktGroup, GERB, Signature F
Landscape Architecture: Base
Environmental Engineering: Franck Boutté Consultants
Acoustic Engineering: Acoustique Vivié & Associés
Engineering: TKDES
Lighting Engineering: 8’18”
Lead Architectural Consultant:Alain Bretagnolle
Architecture:Sancie Matte La Faveur
Architects:Architecturestudio, MDR Architectes
Structure Engineering:Andre Verdier
Fluid Engineering:Ingénierie Louis Choulet
Scenography Consultants:Atelier Peytavin
Economist:Ecocités
OPC:CEC
Signage:CL Design
Facade Engineering:ACKA
Asbestos Removal:LMI
Fire Safety Engineering:Vulcaneo
Bim Manager:ACTH
City:Montpellier
Country:France

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注