芥菜籽小学 ,乌干达,Localworks

MJS是一个新成立的私人机构,旨在创建一个模范的幼儿园和小学,为其照顾的幼儿提供鼓舞人心的实用教育。它位于Sentema附近,是坎帕拉以西约20公里的一个村庄。设计的灵感是为孩子们创造一个 “大家园”,作为一个舒适的教育环境发挥作用。建筑的雄心并不是程序上的规定性,而是要激发教师和学生以多种创造性的方式居住在空间中,(字面上)跳出盒子思考,并将整个学校,而不仅仅是教室,作为一个更大的学习环境。

MJS is a newly founded private initiative with the aim of creating an exemplary kindergarten and primary school that provides an inspirational and practical education to the young children in its care. It is located near Sentema, a village about 20km west of Kampala.The inspiration for the design was to create a ‘large home’ for the children that functions as a comfortable enabling educational environment. The architectural ambition is not programmatically prescriptive, but rather to inspire teachers and students alike to inhabit spaces in multiple and creative ways, to (literally) think outside the box, and to treat the entire school, not just the classroom, as a greater learning environment.

在芥子园,没有两个教室是相同的,也没有一个教室是长方形的。空间的形状是有机的,其特点是温暖、自然的材料,并以俏皮和鼓舞人心的色彩加以强调。厚厚的、土质的、起伏的外墙在屋顶前停下,允许新鲜空气的流动来冷却空间。在选定的区域,直接的阳光通过屋顶被过滤,使空间充满舒适的自然光。沿着流通路线,五颜六色的窗户百叶窗封闭了相对较小的方形开口。每个教室都有一个专门的户外学习区,有树木遮挡,可以通过一系列的双门进入。在整个学校里,家具都经过精心设计,并与课程相结合:这包括内置的长凳和书架、小隔间、大型全高黑板,以及重量轻但坚固的桌椅。

At Mustardseed, no two classrooms are alike and none of them are in the shape of a rectangle. Spaces are organically shaped and characterized by warm, natural materiality accentuated by playful and inspiring colors. The thick, earthen, undulating external walls stop short of the roof allowing the flow of fresh air to cool down the spaces. Direct sunlight is filtered through the roof in selected areas filling the space with comfortable levels of natural light. Along circulation routes, colorful window shutters enclose relatively small and squarish openings. Each classroom has a dedicated outdoor learning area shaded by trees which can be accessed through a series of double doors. Across the school, furniture has been carefully designed and integrated into the program: this includes built-in benches and shelves, cubby holes, large full-height blackboards, and light-weight yet sturdy tables and chairs.

景观和建筑设计完全相互协调。内部教学空间的自由流动形式在景观设计中产生了共鸣,流动的线条力求培养儿童对学习的好奇心。整体的教学方法是芥末籽整体概念的核心,这意味着从自然中学习和与自然一起学习是最重要的。这一目标在设计中被认真对待,为自然创造了一个空间。这个项目的另一个目标是改善生物多样性,尽管有建筑,并(重新)创造本土森林,同时确保人类在这片土地上的活动是可持续的,实用的,并丰富整体环境。这些目标正在通过保护性农业、土壤再生和可持续的本土木材种植园来实现。

The landscape and architectural design are in complete harmony with each other. Free-flowing forms of internal teaching spaces resonate in the landscape design in fluid, flowing lines that seek to nurture curiosity for learning within children. A holistic approach to teaching is core to the overall concept of Mustardseed which means learning from and with nature is of central importance. This objective is taken seriously in the design by literally creating a space for nature. Another ambition of this project is to improve biodiversity, despite the construction, and to (re-) create indigenous forests, whilst ensuring human activities on the land are sustainable, practical, and enrich the overall environment. These goals are being achieved through conservation agriculture, soil regeneration, and sustainable indigenous timber plantations.

所有的建筑材料都来自当地,并经过精心挑选,以反映Mustardseed的整体 “绿色 “雄心。地基是在没有任何混凝土的情况下建造的,相反,它们是用来自不到2公里外的采石场的精心包装的砂岩块建造的。结构板作为最后的地面装饰,被磨平以露出天然石料。墙体是用现场采集的未稳定的泥土制成的,并使用土袋技术成型。这些墙体在低层使用当地的砂岩板,在上层则使用未上漆的石灰土渲染。屋顶结构是用桉树建造的,这些桉树是现场切割和缝制的,为足球场创造空间。所有建筑都采用了自然装饰:墙面采用当地的砂岩板或未上漆的石灰土渲染,屋顶采用了一层桉树的下脚料,并在屋顶下方安装了当地制作的编织垫,使室内环境更加柔和。

All building materials are locally sourced and have been carefully selected to reflect Mustardseed’s ambition to be holistically ‘green’. Foundations are made without any concrete, instead, they are built with well-packed sandstone blocks from a quarry less than 2km away. The structural slab functions as the final floor finish, ground down to expose the natural stone aggregate. Walls are made with unstabilized earth, harvested on-site, and formed using earthbag technology. These walls are finished in local sandstone slates at lower levels and unpainted lime-earth render above. The roof structure is built using eucalyptus trees that were cut and sewn on-site to create space for the football pitch. Natural finishes complete all the buildings: walls are clad in local sandstone slates or unpainted lime-earth render, the roof is finished with a layer of eucalyptus offcuts and, locally made woven mats are mounted to the underside of the roof, softening the interior environment.

芥末籽小学是Localworks的第一个端到端设计与建造项目。

Mustardseed Junior School is Localworks’ first end-to-end Design & Build project.

Architects: Localworks
Area: 1146 m²
Year: 2021
Photographs: Will Boase Photography
Manufacturers: Hafele, Reine Leinoelfarben
Lead Architect: Felix Holland
Quantity Surveyor: Dudley Kasibante and Partners
Landscape: The Landscape Design Studio
Structural Engineering: Aquila Gallery
Mechanical and Electrical Engineering: Equatorsun Consulting Ltd.
Project Architect:Morgane Charron
Concept Design:Sarah Kukkiriza Ndagire
Technical Design:Philip Matovu
Technical Design Intern:Nobert Ahumuza
Architects:Localworks
City:Sentema
Country:Uganda