New Lecture Center VŠPJ,捷克, QARTA architektura

“长期以来,吉拉瓦市一直努力拥有自己的大学校园。我们认为,学生的存在对城市的文化进步至关重要。新的讲座中心和礼堂大大加强了学院的地位。作为目前适用于会议或大会的最大空间,礼堂已成为各种社会活动的重要场所。在COVID-19规定的限制期间,市议会的会议也在这里举行。

“The city of Jihlava has long endeavored to have its own college campus. We see the presence of students as essential for the city’s cultural progress. The College’s position has been strengthened significantly by the new lecture center and auditorium. Being the largest space suitable for conferences or conventions available at the moment, the auditorium has become an important venue for various social events. During the restrictions imposed by COVID-19, the city council meetings were also held here.

对于城市和地区来说,该建筑也有象征性的意义。在20世纪50年代,这里发生了一场有争议的共产党表演审判和随后的处决,新建筑终于开始重新定义这一悲惨的遗产。它的当代建筑相当清楚地表达了它想要传达的信息。拆掉五米高的监狱墙,为我们提供了新的、乐观的视野。在许多方面,建筑本身似乎是重新发现吉拉瓦的政治、社会和文化身份的积极参与者”。(Martin Laštovička,负责遗产和城市资产的副市长)

For the city and the region, the building has a symbolic meaning, too. In the 1950s, a controversial communist party show trial and subsequent executions happened here, and the new building finally started to redefine this sad legacy. Its contemporary architecture is quite clear about the message it wants to give. Tearing down the five-meter tall prison wall offered us new and optimistic vistas. In many ways, the building itself seems to be an active participant in the rediscovery of Jihlava’s political, social, and cultural identity.” (Martin Laštovička, Deputy Mayor for Heritage and City Assets)

机翼重建区和新的演讲室VŠPJ(理工学院)是一个现代概念的快速发展的教育中心,位于该地段的东北角,原来被认为是一个农田。新建筑的位置是严格对称的,明显的三角形,因此对于建筑来说似乎是不利的。来自Qarta architektura工作室的作者们通过利用这个形状将劣势变为优势,并通过与现有街区的连接,为大跨度建筑获得了紧凑的空间。

The wing reconstruction area and the new lecture room VŠPJ (College of Polytechnics) is a modern concept of rapidly developing education center located in the northeastern corner of the lot, which was originally perceived as a farmyard. The place of the new building is strictly symmetrical, markedly triangular, thus for a construction seemingly disadvantageous. The authors from the studio Qarta architektura changed the disadvantage to an advantage by using the shape and by a link up to the existing block they gained compact space for a large span construction.

角落的圆度有助于将一个大体量的建筑整合到一个复杂的环境中;偏移的立面是一个新形状的另一个痕迹,创造一个过渡空间。在一个超级高架大厅内,是可容纳333名学生的露天座位。由于看台的陡峭度,该场馆提供了良好的视野和纯粹的声学效果。铁蒺藜有地下通道,其下的空间将被用于社会活动。连接演示厅的是高等教育的一个经典元素 “炼金术车间”,今天由多媒体实验室 “虚拟工厂 “代表。

The roundness of the corner contributes to the integration of a mass into a complex context; the offset façade is another trace of a new shape, creating a transition space. Inside a super elevated hall is amphitheatrical seating for 333 students. Thanks to the steepness of the stands the arena offers excellent visibility as well as pure acoustics. Tribunes have underpass, the space under them will be used for social events. Connecting the presentation hall leads to a classical element of higher education “alchemistic workshop”, represented today by the multimedia laboratory “virtual factory”.

与礼堂相对应的是历史上五角大楼的原始部分的重建,它在形式上是一个带有监狱的法庭。严格、坚定的秩序、僵硬和压抑的气氛在工程开始时就很明显,作者充分意识到,这个场所将为那些在接受高等教育的道路上具有开放思想的年轻人服务。该座右铭成为一个丰富多彩、鼓舞人心、不拘一格的环境,保留了历史的足迹。传统材料以可见的原始形式存在;工业特征与礼堂完全相连。一个唯一的章节是发现和参与历史的脚印,返回原来的陶瓷地板或带有酒吧痕迹的石头窗台,这使得在室内有一个很好的体验。

In contrast to the auditorium is a reconstruction of the original part of the historical pentagon, which was formally a court with a prison. Strictness, firm order, rigidity, and oppressive atmosphere were clearly evident at the beginning of the undertaking and the authors were fully aware, that the premises will newly serve young people with an open mind on their way to higher education. The motto became a colorful, inspiring, and non-conforming environment, preserving the historical footprint. The traditional materials are in a visible, original form; the industrial character is fully linked to the auditorium. A sole chapter was the discovery and the engagement of historical footprints, return of the original ceramic floor or stone sills with traces of bars, which make for a great experience in the interior.

VŠPJ的新礼堂是一个现代概念的动态当代建筑,具有极简主义风格的工业元素,与原址及其新重建的东北翼部分形成直接对比。整个区域易于浏览,今天,由于该机构的开明领导,不仅对学生和教育工作者开放,而且对其周围环境开放,完全符合现代学院VSPJ的理念。

The new auditorium of VŠPJ is a modern concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style in direct contrast to the original site and its newly reconstructed part of the northeastern wing. The whole area is easy to navigate and today, thanks to the enlightened leadership of the institution, is open not only to students and educators but also to its surroundings, fully in accordance with the philosophy of the modern college VSPJ.

Architects: QARTA architektura
Area : 3675 m²
Year : 2019
Photographs :BoysPlayNice
Manufacturers : KEIM, Atlas Schindler, Baxi, Weber, ABB, ACA, AMF, Aluprof, Cembrit, Cemex, DEK, Elektrodesign, Halla, IVC Group, Jika, Koło, Lena, Manus, RIGIPS, Remak
Lead Architects : Jiří Řezák, David Wittassek, Pavel Fanta, Lukáš Němeček
General Contractor : Podzimek a synové, Zbyněk Šťastný
Design Team : Jiří Řezák, David Wittassek, Pavel Fanta, Lukáš Němeček
Client : College of Polytechnics Jihlava (VŠPJ), College of Polytechnics Jihlava (VŠPJ), vspj@vspj.cz
City : Jihlava
Country : Czech Republic