这是一个位于东京武藏野市的三层租户建筑的计划。该场地有一个独特的形状,像一个旗杆,它连接着建筑的北面和南面。在这个规划中,我们大大考虑了这个形状的两个作用。首先,作为一个通道,使人流流通,其次,作为一个精心设计的外观,引导人们走过新鲜的体验。

This is a plan for a three-story tenant building in Musashino City, Tokyo. The site has a distinctive shape, like a flagpole, which connects both the North and the South side of the building. In this plan, we considered greatly the two roles of this shape. Firstly, as a pathway to make the flow of people circulation and secondly as a carefully designed appearance directing people to fresh experience to walk through.

为了符合日本法律中关于斜线的规定,我们采用了一个计划,通过将外部楼梯设置在侧面,并在下面开辟出一条道路,使建筑从相邻的场地退后。因此,大楼里的住户在每一层都有一个简单的、相等的构成。而这条小路连接了南北两条道路,作为一条小路,人们可以在建筑的缝隙中自由行走。该地块位于商业区,建筑物都建在地块的边缘。因此,预计这条小路将始终是黑暗和压抑的。作为一个解决方案,我们计划沿小路建造一个半镜。

To fit the slant line regulation in the law of Japan, we adopted a plan to set back the building from the adjacent site by setting the external stairs on the sideway and creating a path below. As a result, the tenants in the building have a simple and equivalent composition on each floor. And this pathway connects the two roads north and south as a path through which people can walk freely through the gaps in the buildings. The site is in a commercial area and the buildings are built up to the edge of the lot. So, it was expected that this pathway would always be dark and oppressive. As a solution, we planned to build a half mirror along the pathway.

半镜式围栏细致地捕捉着一天中从缝隙中透出的阳光的明暗变化,反映出建筑物的侧面尺寸和另一侧相邻建筑物的背面。而我们偶尔也会注意到这两个景色的叠加。

The half-mirror fence meticulously picks up the changes in the light and shade of the sunlight that comes through the gaps throughout the day, reflecting the side dimensions of the building and the back side of the adjacent building on the other side. And we would occasionally notice the superimposing of the two views.

我们没有采用通过制作平墙来隐藏建筑背面的简单解决方案,而是通过采用半镜面墙的方案,创造了一条独特的通道,让人们可以感受到一天的流动和阳光的变化。此外,我们期望将这条相当黑暗压抑的小路转变为在不同程度的阳光下行走的体验,必将改变周围建筑之间的连接质量。

Rather than a simple solution of hiding the back of the building by making a flat wall, we created a distinctive pathway where people can feel the flow of the day and the changes in the sunlight by adopting a half-mirror wall plan. Moreover, we expect that the transformation of this rather dark oppressing pathway into an experience of walking in a varied level of sunlight will surely change the quality of the connection between surrounding buildings.

Architects: Yohei Kawashima Architects
Area: 87 m²
Year: 2022
Photographs:Koji Fujii / TOREAL
Lead Architect: Yohei Kawashima
Structural Engineering: TECTONICA
Construction: Nichinan Iron Construction
City: Musashino
Country: Japan