OLG50 之家,西班牙, Sara Elizagarte + OE Arkitektura

OLG5O位于维多利亚的中心,是一个前牙科诊所,被改造成一对夫妇的家。在开发这个避免传统翻新的功能性住宅时,形状、露台和光照度是关键。该公寓的原始状态与人们所期望的诊所无异:一条走廊和许多隔板被拆除,留下一个开放的空间。这个空间带来了相当大的挑战,因为虽然矩形的平面图在分配时非常感谢,但所有的房间都必须被安置,避免新的隔断,从而充分利用所有的光线。

Located in the centre of Vitoria, OLG5O is a former dental clinic converted into a home for a couple. The shape, the terrace and the luminosity were key when it came to developing this functional home that avoids a conventional refurbishment. The original state of the flat was none other than what one might expect from a clinic: a corridor and many partitions that were demolished to leave an open-plan space. A space that posed quite a challenge because, although a rectangular floor plan is very grateful when it comes to distribution, all the rooms had to be housed, avoiding new partitions and thus making the most of all the light that came in.

封闭后,业主明确表示,他们想要一个有室外区域的房子,所以分布是面向露台的,就像大海一样。因此,大部分生活空间所在的公共区域必须是外部的延续,而房子的另一半被两间卧室和两间浴室占据。

After the confinement, the owners had it clear, they wanted a house with an outdoor area, so the distribution was made facing the terrace, as if it were the sea. Hence, the common areas where most of the living space was, had to be a continuation of the exterior, while the other half of the house was occupied by the two bedrooms and the two bathrooms.

房屋循环是直观和实用的,但远远不是典型的装修。我们实现了这一点,这要归功于精心研究的平面图,使所有的区域都能融合在一起,也归功于帮助它们实现这一目标的元素的选择。这方面的一个很好的例子是中央的木制家具,它既能分隔空间,又能使住宅具有连续性。它是一个多功能的家具,因为在同一个元素中,我们有一个分离器、衣柜、衣帽架、架子和通道;以及容纳一个隐蔽的门。这是设计该项目的最初想法之一;有必要为房子的入口大厅提供通透性,避免一打开房子的门就发现一堵墙。

Housing circulation is intuitive and practical, but far from a typical renovation. We achieved this thanks to a carefully studied floor plan that allowed all the areas to fit together and to the choice of elements that help them to do so. A good example of this is the central wooden piece of furniture, which both separates spaces and gives continuity to the home. It is a multifunctional piece of furniture as in the same element we have a separator, wardrobe, coat rack, shelf and passageway; as well as housing a concealed door. It was one of the first ideas when designing the project; it was necessary to provide permeability to the entrance hall of the house, avoiding finding a wall as soon as you open the door of the house.

遵循中央单元的准则,厨房被设计成中央空间的另一个元素,因为它将永远在视野中。它被设计成像客厅一样舒适,但没有忽略一个事实,即所有的元素都必须被组织起来,以便这个空间在日常使用中是实用的。材料的选择考虑到了我们在中央区域的开放空间。因此,地板是连续的,采用灰色的微型水泥,避免了在一个避免隔断的空间里的切割。同样,我们通过将天花板和墙壁涂成白色,并在厨房的墙壁上铺设相同颜色的瓷砖,充分利用了从露台射入的光线。作为对白色地板和墙壁的冰冷外观的反衬,家具是由山毛榉木制成的。由天然树叶制成的顶级定制元素提供了一丝值得拥有的温暖。

Following the code of the central unit, the kitchen was designed as another element of the central space, as it would always be in view. It is designed to be as cosy as a living room, but without neglecting the fact that all the elements must be organised so that this space is practical for day-to-day use. The materials were chosen taking into account the open space we had in the central area. Hence, the floor was continuous, in a grey micro-cement that avoids cuts in a space where partitions are avoided. In the same way, we made the most of the light coming in from the terrace by painting the ceilings and walls in white, with tiling in the same colour on the kitchen wall. As a counterpoint to the cold appearance of the white floor and walls, the furniture is made of beech wood. Top-quality, made-to-measure elements made of natural leaf provide a touch of warmth worthy of a home.

调色板不是别的,而是我们正在寻找的功能性和非典型性话语的延续。我们使用了能相互配合的颜色镜头,避免将房子变成各种颜色的混合体。因此,在米格尔-费尔南德斯-加利亚诺的摄影监督下,餐厅的深色组合在客厅的土黄色纺织品和厨房的绿色聚光灯中间。家具的选择也是这个项目的特点之一,Fabricius & Kastholm等设计师的作品与Takt CPH或巴斯克当地制造商Ondarreta的家具共存。

The colour palette is none other than a continuation of the functional and atypical discourse we are looking for. We played with colour shots that worked well with each other, avoiding turning the house into an amalgam of colours. Hence the dark ensemble of the dining room watched over by the photography of Miguel Fernández-Galiano, halfway between the earthy textiles of the living room and the green spotlight of the kitchen. The choice of furniture is also part of the particularity of this project, where pieces by designers such as Fabricius & Kastholm coexist with furniture by Takt CPH or local Basque manufacturer, Ondarreta.

客用浴室虽然是一个封闭的房间,但与客厅一直保持着联系,因为它可以通过中央的木质元素进入。这就是为什么我们试图通过统一材料和颜色来寻求这种延续性的原因,墙壁和台面都是由灰色的石料制成的,通过橱柜的三聚氰胺继续。

The guest bathroom, although a closed room, is in constant connection with the living room, as it is accessed through the central wooden element. This is the reason why we tried to seek this continuation by unifying materials and colours, with both the walls and the worktop being made of grey stoneware that continues through the melamine of the cupboard.

粉红色台面的洗脸盆明确无误地提供了色彩的触感。所有这些材料和颜色的选择也体现在带套间浴室的卧室中。虽然这些区域的房间要小一些,但它们必须享有与其他区域同样的和谐,所以我们在墙壁和家具上都玩了一个调色板,使这个空间成为和平和放松的天堂。此外,分配这个浴室是一个完整的过程,由于一个支柱,使我们放弃了几个选择,直到我们找到在可用性和美学方面的理想选择。这导致了一个很小的空间,但所有的开口都被利用了,一个很好的例子是位于淋浴间内的毛巾柜。有这么多的角落和缝隙意味着瓷砖的铺设必须特别小心,使每块瓷砖与每个壁龛和隔断相匹配。设计和执行这个空间是一个将各个部分组合在一起的过程,业主的自信和大胆是实现一个舒适的、永恒的最高质量的家的关键。

The touch of colour is provided unmistakably by the pink countertop washbasin. All this choice of materials and colours is also represented in the bedroom with en suite bathroom. Although the room in these areas was going to be smaller, they had to enjoy the same harmony as the rest of the areas, so we played with a palette of colours both on the walls and in the furniture to make this space a haven of peace and relaxation. In addition, distributing this bathroom was a whole process due to a pillar that made us discard several options until we found the ideal one in terms of usability and aesthetics. This led to a small space, but where all the openings were taken advantage of, a good example being the towel cupboard located inside the shower. The fact of having so many nooks and crannies meant that the tiling had to be done with special care, matching each tile with each niche and partition. Designing and executing this space was a process of fitting the pieces together, where the confidence and daring of the owners was the key to achieving a cosy, timeless home of the highest quality.

Architects: OE Arkitektura, Sara Elizagarte
Area : 75 m²
Year : 2022
Photographs :Biderbost Photo
Manufacturers : Leds-C4, Ondarreta, &Tradition, Cocinas Mydo , Ikea, Miguel Fernández-Galiano, Silestone, T+2 Sofás, Takt Cph
Arquitectos Responsables : Sara Elizagarte, Oihane Eguren
Constructora : Azkoan
Mueble Central : Carpintería Bogan
City : Vitoria-Gasteiz
Country : Spain