Oscar Niemeyer 体育文化中心,法国,LA SODA

奥斯卡-尼迈尔体育文化中心位于迪耶普的高地,代表了Val Druel区的复兴。该项目以总体规划设计师的名字命名,结合自然坡度创造了一个阳台,展现了景观品质。其精致的造型突出了周围的环境,如佩坦克带露台和附近的树林。

Located on the heights of Dieppe, the Oscar Niemeyer Sports and Cultural Centre represents the revival of Val Druel district. Named after the master plan’s designer, the project incorporates the natural slope creating a balcony which reveals landscape qualities. Its refined shape accentuates the surroundings, as the pétanque strip terrace and the nearby woods.

主空间提供了7米高的天花板和三面的视野。从停车场和人行道上可以看到内部活动,路人甚至可以透过建筑看到。内部和外部的分离是模糊的,中心本身提供了连接低处和高处庭院的另一种步行方式。设计的简洁性与对细节和材料质量的关注相平衡。

The main space offers a seven metres ceiling height and a three-sided view. Inner activities can be seen from the car park and the pedestrian lanes, passers-by can even look through the building. The separation between inside and outside is blurred, the Centre itself provides an alternative walk connecting the lower and higher esplanades. Design sobriety is balanced by attention to detail and quality of materiality.

该项目结合了原材料(混凝土浇筑、落叶松木、白漆空心砖),并产生了一种珍贵的感觉,如在混凝土上雕刻的斜线,引导游客走向入口大厅,或在夜幕降临时,光圈勾勒出的尖顶,让人想起窗帘的褶皱。

The project combines raw materials (cast concrete, larch wood, white painted hollow bricks) and produces a kind of preciousness, as witnessed by the oblique line carved in concrete to guide visitors towards the entrance hall, or by circles of light which underline the acroterion at nightfall, reminding curtain folds.

建筑师:LA SODA
面积 : 750 m²
年份:2017年
摄影:Maxime Verret
城市: DIEPPE
国家:法国
Architects: LA SODA
Area: 750 m²
Year: 2017
Photographs: Maxime Verret
City: DIEPPE
Country: France