Palerm 之家,西班牙, OHLAB

Casa Palerm是作为马略卡岛中心的Lloret de Vistalegre乡下的一个乡村酒店的延伸。它是一个新的独立建筑,靠近原来的农舍,作为一个小型度假屋。该项目遵循谨慎的建筑风格,与周围的环境融为一体,在经济上和能源上都有高效的表现。

Casa Palerm is as an extension of a rural hotel in the countryside of Lloret de Vistalegre, in the centre of Mallorca. It is a new independent building, close to the original farmhouse, which functions as a small holiday home. The project follows a discreet architecture, being integrated within its surrounding environment and performing efficiently, both economically and energetically.

该项目在一个层面上解决了一个紧凑和修长的体量,带有倾斜的屋顶。为了使用低成本的梁和无柱结构,宽度被控制在6米以内。与地形坡度平行的布局,使所有的房间都能享受到北边的乡村和Tramontana山的景色,并利用南边的阳光。这种安排也有利于交叉通风、自然采光和房屋的温度调节。

The program is resolved in one level with a compact and elongated volume with pitched roof. The width is kept to six meters in order to use low-cost beams and structure with no columns. The layout, parallel to the slope of the terrain, allows all the rooms to enjoy views of the countryside and the Tramontana mountains towards the north and take advantage of the south sun. This arrangement also favours crossed ventilations, natural lighting and the thermoregulation of the house.

在横向上,体积被一个假想的盒子穿透,形成一个中心洞,即客厅-餐厅。在地板上,混凝土舌片在生活空间的每一侧创造了露台,既扩大了空间,又将其与景观连接起来。在天花板上,一个荆条(cañizo)凉棚穿过中空的空间并向两边扩展。通过这种方式,露台可以免受夏季阳光的影响,而荆条可以过滤光线–创造一个地中海式的光影游戏。这个空间的窗户可以完全隐藏在立面的墙壁中,这样,起居室-餐厅就变成了一个外部门廊,并根据季节的不同侵入南北的露台。

Transversely, the volume is perforated by an imaginary box creating a central hole, the living-dining room. On the floor, a concrete tongue creates terraces on each side of the living space, both enlarging and connecting it to the landscape. On the ceiling, a wattle (cañizo) pergola crosses the hollow space and expands on both sides. In this way, the terraces are protected from the summer sun, and the wattle filters the light – creating a Mediterranean play of lights and shadows. The windows of this space can be completely hidden in the walls of the façade, so that the living-dining room becomes an external porch and invades the north and south terraces depending on season.

在南边的露台上,混凝土舌头的尽头是一个由当地石头Marés制成的宽大的长凳,在那里,人们可以通过房子的大开口观看框架内的风景,这个开口有意采用了电影比例的全景格式(2.66:1)。这种古老的电影比例唤起了个人的想象力,使我们回到了老电影院。因此,从南边的阳台上,我们可以看到客厅作为日常生活的舞台–田野和Tramontana山脉都被全景式地剪裁为背景。

On the south terrace, the concrete tongue ends with a wide bench made of local stone marés, from where one can view the framed landscape through the big opening of the house that intentionally has a panoramic format with a cinematographic proportion (2.66:1). This ratio of the old Cinemascope evokes the personal imagery that bring us back to old movie theatres. Thus, from the south terrace we can watch the living room as the stage of everyday life – with both the fields and the Tramontana mountains panoramically cropped as a backdrop.

在北面,露台作为一个平台(在雨水箱上方),可以考虑到风景和游泳池。

Towards the north, the terrace works as a podium (above the rain water tank) to contemplate the views and the pool.

简单而有效的解决方案,在设计和能源效率方面,使房子更加完善。荆条凉棚减轻了太阳的影响,马洛基百叶窗和种植的落叶树在夏天提供了阴凉。雨水被储存在水箱中,然后被重新用于灌溉低维护的地中海花园,填充厕所的水箱,以及用于游泳池。传统的建筑细节,以及自然和当地材料的调色板–如质朴的石灰砂浆抹灰,重复使用的陶瓷屋顶瓦,液压瓦,当地的马氏石,甘蔗,塞皮木和工匠水泥地板和水槽。

Simple yet effective solutions, both in terms of design and energy efficiency, complete the house. The impact of the sun is mitigated by the wattle pergola, the Mallorquian shutters and the planting of deciduous trees provide shade in summer. Rainwater is stored in the water tank and then is reused for the irrigation of the low maintenance Mediterranean garden, the filling of the toilet tanks, and for the pool. Traditional construction details are used, as well as a palette of natural and local materials – such as rustic lime mortar plastering, reused ceramic roof tiles, hydraulic tiles, local mares stone, cane, sepi wood and artisan cement floors and sinks.

Architects: OHLAB
Area : 1937 ft²
Year : 2019
Photographs :José Hevia
Manufacturers : AutoDesk, Hisbalit, JUNG, ETHNICRAFT, Santa & Cole, Alcoceram, Contain, Creacuina, Huguet, La Pecera, Paffoni, Paparkone, Perforsa, Roca
Lead Architects : Paloma Hernaiz, Jaime Oliver
Design Team : Paloma Hernaiz, Jaime Oliver, Rebeca Lavín, Silvia Morais, José Allona, Amalia Stavropoulou
Clients : Carlos Forteza
Structure : Lorenzo Croce
Landscaping : Salvador Cañís
Quantity Surveyor : Jorge Ramón
Builder : Joaquín García Rubio
City : Lloret de Vista Alegre
Country : Spain