PeacoQ之家,日本,UID Architects

这座房子是为一个三口之家建造的,位于一块缓缓弯曲的分层住宅用地的北角地段。该地块位于一个住宅区内,在其东侧可以欣赏到岸边的宁静风景。虽然它的西南面被邻近的房屋包围着,但土地在东北面向街道呈扇形打开,使它具有独特的特征。

The house is for a family of three built on the northern corner lot of a gently-curving, tiered residential land. The site is in a residential neighborhood and enjoys views of the peaceful landscape over the bank on its eastern side. While its southwestern sides are hemmed in by neighboring houses, the land opens up in a fan-shape towards the street on the northeastern side, giving it a unique character.

在这个项目中,我们重复了以西南侧为中心点的弧形空间,将其从内向外扩展到前面的道路,同时将墙壁放大成同心圆。

In this project, we repeated the curved space starting at the southwestern side as the center point, expanding it from the inside to the outside towards the front road while amplifying the walls in concentric circles.

此外,我们利用这个独特的场地重新审视了无边界的概念–通过将周围的绿色区域作为项目室外空间的一部分来设想整体视角。具体来说,我们扩展了建筑体量,使其在允许的后退线规定范围内尽可能地靠近边缘。

Furthermore, we used this unique site to revisit the concept of having no boundaries ― to envision the overall perspective by treating the surrounding green areas as part of the project’s outdoor space. Specifically, we extended the building volume so that it sits as close to the edge as possible within the allowable setback-line regulation.

一面巨大的弧形墙沿着场地周边矗立,形成一个小花园,作为内部和外部之间的缓冲。我们将这堵墙设计成一个巨大的泥浆墙,几乎没有开口;它漂浮在离地面700毫米的地方,创造了一个类似于室内的空间,作为外部的延伸,同时也确保了隐私。

A large, arc-shaped wall stands along the site perimeter, creating a small garden that functions as a buffer between the inside and outside. We designed the wall as a massive mud-plastered wall with few openings; it floats 700 millimeters above ground, creating an interior-like space that works as an extension of the outside while also ensuring privacy.

此外,来自南方的千变万化的阳光被投射到东北墙上,使居民能够感受到每个房间的光线。通过在家庭和街道之间的小距离内建造一个小型的立体景观和一个单一的大型浮动墙,我们相信我们能够创造一个充满活力的生活环境,帮助居民扩大互动范围,同时也满足他们的要求。

Additionally, the ever-changing sunlight from the south is projected onto the northeast wall, allowing the residents to feel the light in each room. By building a small, three-dimensional landscape and a single large, floating wall within the small distance that lies between the family and the street, we believe we were able to create a vibrant living environment that helps the residents expand their scope of interaction while also satisfying their requirements.

Architects: UID Architects
Area: 101 m²
Year: 2020
Photographs: Koji Fujii / TOREAL
Structural Engineer: Takashi Manda Structural Design
Landscape Design: Toshiya Ogino Landscape design
General Contractor: Hashimoto Construction Co.Ltd
City:Hiroshima
Country:Japan

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注