Peloponnese 乡村住宅,希腊,Architectural Studio Ivana Lukovic

一块位于卡拉米亚一个偏远的普通村庄的地块,周围有橄榄树,科林斯湾的景色一览无余,是一个远离繁重的城市生活的环境,其居住者是一对热爱自然的年轻夫妇和他们的三个孩子。 这个地方的形态–从顶部到底部有6米的高度差的斜坡,导致了我们决定从街道一侧创建一个简陋的、类似于石头马厩的房子,谨慎地融入社区,同时从花园里发展成突出的两层建筑。

A plot situated in a remote, ordinary village of Kalamia, with olive groves surrounding and an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for retreat from demanding urban life, whose occupant is a nature-loving young couple with their three children. The morphology of the place – the slope with a 6m height difference from the top to the bottom, led to the decision of creating the house with humble, stone stable-like appearance from the street side that discreetly fits into the neighborhood, while developing into the prominent, two-level construction from the garden.

我们对如何将住宅以现代方式融入周围环境做了彻底的背景和材料研究。创意的出发点是传统石马厩的工业感,这是伯罗奔尼撒半岛农村地区的特点,它具有低、长、瓦的棚顶外观。

Thorough contextual and materiality research was done on how to incorporate dwelling in a contemporary manner into the surrounding. A starting point of creative departure was the industrial feel of a traditional stone stable, characteristic for the Peloponnese rural areas, with its low, long, and tiled shed roof appearance.

入口层由坡道进入,代表住宅的公共空间。它通过大的开口与室外观察平台相连接,适合观星和体验远处的海景。在建筑的屋顶、西南和东北侧都开了额外的开口,以改善自然光和通风。与花园的交流是通过悬臂式的混凝土楼梯建立的。在低层,室内走廊的板块穿孔创造了洞穴般的私人区域氛围。卧室和客人套房,以及浴室,由于基本的定制家具,显示了空间的寺院感。从这些地方直接进入花园,有两个院子,具有沉思的作用。

Entrance level is approached by ramp and represents communal space of the dwelling. It relates through the large openings to the outdoor observation platform, suitable for stars-gazing and experiencing distant view of the sea. Additional openings were created on the roof, South-West, and North-East side of the building to improve natural light and ventilation. Communication with the garden is established by cantilevered, concrete staircase. At the lower level, slab’s perforations in the interior corridor create cave-like atmosphere of private area. Bedrooms and guest suite, along with bathrooms suggest the monastic feel of the space, thanks to the basic, bespoke furnishing. Direct garden access from these places is generated with two courtyards that have the role of contemplation places.

通过在施工现场100英里范围内指定工匠和天然材料,实现了环境和当地经济效益。应用于立面和入口处室内空间的再生石料,来自附近的仓库,并辅以当地采石场的新石料。水洗木百叶窗是用回收的木材和黑色金属框架手工制作的。两种色调的水泥砂浆是在现场制作的,与定制的胶合板家具一起覆盖地板表面,而白色油处理的OSB则用于其他内置设备。它们都是对过去的呼应,同时促进了物质的丰富性。

Environmental and local economy benefits have been accomplished by specifying craftsmen and natural materials within a 100-mile radius of the construction site. Reclaimed stone, applied on the elevations and at the entrance level interior space, was sourced from the nearby storage and supplemented with a new one from a local quarry. Washed wood shutters were handmade in recycled wood and black metal frame. Cement mortar in two shades was created on site to cover floor surfaces along with custom-made plywood furniture, whereas white oil treated OSB was used for the rest of the built-in equipment. They are all echoing the past while contributing to the materiality richness.

需要强调的是,整个141平方米的可居住的定制空间,是在不影响最初建筑方案的情况下,用有限的手段建成的。根据当代可持续发展的标准开发,并位于一个健康的环境中,这个房子在2020年大流行的情况下一直发挥着重要作用,为居民提供安全和舒适。

It is important to emphasize that the entire 141m2 of habitable, custom-made space, was built with the restricted means, without compromising the initial architectural proposal. Developed according to contemporary sustainable standards and located in a healthy environment, this house has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants both safety and comfort.

Architects: Architectural Studio Ivana Lukovic
Area: 141 m²
Year: 2019
Photographs: Athina Souli
Manufacturers: AutoDesk, ALMEL, ARONHS DIMITRIOS, Adobe, BRIGHT AE, Chaos Group, ELER AE, GALIS AE, JAKI- DECOR KATSHS ATHANASIOS, LIGHT PLUS, VLAHOS THEODOROS
Lead Architect: Ivana Lukovic
Construction: Dr. Andronikos Theocharis Civil Engineer
Contractor: ELER AE
Electrician: P. YFANTHS & I. VOGKLH OE
Collaborators:Alexandra Arampatzi,
Architectural Renderings:Stanford Rabbit by Kostas Geranios & Orestis Mpormpantonakis
Concrete Works:SUPER BETON AE
Plumbing:Giannis Marra
Joinery:Koupaloglou Emmanouil
City:Kalami
Country:Greece

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注