Ribela 之家,西班牙, trespes.arquitectos

“家不再是一个住所,而是一个正在生活的不为人知的故事 “约翰-伯格。

“Home is no longer a dwelling but the untold story of a life being lived” John Berger.

位于Ribela的房子是一个激烈对话的结果;首先是关于两个家庭决定分享一块土地的决定,其次是环境。将住宅融入景观是一项设计决定。该地块构成了农村核心区的一部分,并努力将其景观影响降至最低。这是一个非常人类化的地区。农业梯田,在米诺河和西尔河两岸非常普遍,向我们展示了房屋应该如何插入地形。

The house in Ribela is the result of an intense dialogue; first, about the decision between two families who decide to share a plot and, second, the environment. Integrating the home into the landscape is a design decision. The plot forms part of the limit of the rural nucleus and an effort is made to minimize its landscape impact. This is a very anthropized territory. The agricultural terraces, so common on the banks of the Miño and Sil, showed us how the insertion of the house should be in the topography.

景观的交叉点和三个主要部分(现有的房子、新房子和游泳池)之间的关系导致需要获得一个共同的 “0水平”。因此,产生了埋葬房子的想法,并为新住宅创造一个有限的、亲密的空间。该提案基于奥伦塞省南部地区的传统房屋布局,它围绕着一个由大墙围起来的院子布置。在这种类型中,通道是通过一个大木门。在这堵墙的旁边是服务机构[Bodega, Alpendres y Almacenes]和Hórreo。从天井里,有一个楼梯通向顶层的房子,在马厩下面。

The intersection of the landscape and the relationship between the three main pieces (Existing House, New House, and Pool) causes the need to obtain a common “0 level”. Thus came the idea of ​burying the house and creating a limited and intimate space for the new residence. The proposal is based on the layout of a traditional house from the southern part of the province of Ourense, which is laid around a courtyard enclosed by large walls. In this typology, the access is through a large wooden gate. Next to this wall were the services [Bodega, Alpendres y Almacenes] and the Hórreo. From the patio, a staircase led to the house on the top floor, below the stables.

房子的挖掘天井的作用完全相同,服务房间[车库、安装/储藏室、多功能室、厨房、厕所、游戏室和洗衣房]向它开放。相反,服务空间[客厅和卧室]向小区开放。楼梯通向瞭望塔,这是一个可行走的绿色屋顶,是一个令人难以置信的地方,可以让人迷失在米诺河的美丽蜿蜒中沉思。房子适应环境,向北关闭,向南开放[打破客厅和卧室的角落]。寻求交叉通风[天井-地段]。周围的地形保护了它,并给了调节室内温度的房间以惯性。

The excavated patio of the house works exactly the same, the service rooms [Garage, Installations/storage room, Multipurpose Room, Kitchen, Toilet, Playroom, and Laundry room] open to it. On the contrary, the served spaces [Living Room and Bedrooms] open onto the plot. The staircase goes up to the watchtower that is the walkable green roof, an incredible place to get lost contemplating the beautiful meander of the Miño river. The house adapts to the environment, closes to the north, and opens to the south [breaking the corners of the living room and bedrooms]. Cross ventilation is sought [Patio-Plot]. The surrounding terrain protects it and gives inertia to the rooms that regulate the interior temperature.

根据一天中的不同时间和一年中的不同时间,这所房子会有不同的享受。在Ourense炎热的夏天,早上在天井里生活。在下午,厨房的露台和游泳池是最有优势的地方。在冬天,房间没有被天井的宽度所遮挡,使地块成为使用最多的户外空间。

The house will be enjoyed differently depending on the time of the day and time of the year. In the hot summers of Ourense, life takes place inside the patio in the morning. In the afternoon, the kitchen terrace and the swimming pools are the most privileged places. In winters, the rooms are not shaded by the width of the patio, making the plot the most used outdoor space.

Architects: trespes.arquitectos
Area : 2196 ft²
Year : 2021
Photographs :Iván Casal Nieto
Manufacturers : AutoDesk, MARAZZI, Simon, Cerámica Campo, Cype, DANOSA, HYDRO Aluminium, Khauf, Samsung
Lead Architects : Alberte Pérez, Enrique Iglesias, Carlos Mosquera
Structure : Gerardo Cid, Fran Carballo
Collaborators : Jorge Conde Valverde, Alejandra García Macías, Pablo Midón, Victor Amoedo, Diego Martínez, Juan Carlos Pérez Paz
Builder : Construcciones Vide Arias SL
City : Ribela
Country : Spain