圣罗克街公寓 ,西班牙, Carlos Manzano Arquitectos

位于马德里市中心的一栋百年建筑的二楼被改造成了短租公寓。当房主继承了她儿时的家,45年后回到这里,她发现房子和她记忆中的一样。她发现一个被分成无数个小的小房间的公寓,高高的天花板,长长的走廊,瓷砖地板,和赭色的窗户。这是她童年的家,但这次她看到了不同的东西:潜力和挑战。改造项目追求两个基本前提:突出原有建筑的特点,并重新思考其分布,以适应其当代使用。

The second floor of a centennial building in the heart of Madrid is transformed into a short-stay rental apartment. When the owner inherited her childhood home and returned 45 years later she found the house just as she remembered. She found an apartment divided into innumerable little tiny rooms, with high ceilings, a long corridor, tiled floors, and ocher-colored windows. This was her childhood home, but this time she saw something different: potential and a challenge. The Project of renovation pursues two fundamental premises: to Highlight the characteristic features of the original construction and to Rethink its distribution to accommodate it for its contemporary use.

空间是通过海湾创造和分配的。一个(海湾)是一个建筑的垂直划分;例如,在一个教堂里,它通常指的是将中殿划分为连续的部分。房子是由6个海湾构成的,6个连续的部分定义并引导空间的发展。1号窗台是客厅,由两个传统的马德里式小阳台主持,并有一个壁炉。在相邻的2号湾,是餐厅和开放式厨房的位置。进入房子的通道是通过第三个海湾,成为房子的中心,并组织不同区域的空间。

The space is created and distributed through bays. A (bay) is a vertical division of a building; For example, in a church, and it generally refers to the division of the nave into consecutive sections. The house is constituted by a sequence of 6 bays, 6 consecutive sections that define and guide the development of the space. The bay number 1 houses the living room presided by two small traditional Madrid balconies with character and a fireplace. In the adjacent bay, number 2, is where the dining room and the open kitchen are located. The access to the house is done through the third bay, becoming the heart of the house and organizing the space of the different areas.

这第三个海湾成为私人和公共区域之间的分界线,创造了一个基本的白天和夜晚区域的分离。最后三个窗台定义了房间,它们位于建筑的院子周围。尊重马德里传统建筑的价值和独特性是保护住宅的灵魂和特征的基本条件。这一点是通过展示高高的天花板,恢复原有的模子,恢复现有的木工,让木柱有更大的存在感来实现的,这是这种类型的古建筑结构的基本特征。因此,有可能恢复生活中的建筑传统,并将其转化为价值。

This third bay becomes a division between private and public áreas creating a fundamental separation between day and night areas. The last three bays define the rooms, which are located around the courtyard of the building. Respecting the value and uniqueness of traditional Madrid architecture was a fundamental condition when preserving the soul and character of the home. This was achieved by showing the high ceilings, recovering the original moldings, restoring the existing carpentry and giving a greater presence to the wooden pillars, a fundamental characteristic of the structure of this type of ancient buildings. It is, therefore, possible to recover the architectural tradition of the living and put it into value.

同时,隔断被拆除,在每个海湾产生了一个大空间,取代了3或4个旧的小房间,使开放空间之间有更好的关系,并使空间充满光线和自然通风。所有这些元素都与二十世纪的地中海和斯堪的纳维亚设计的现代装饰和家具相结合,促进了这种古老和现代之间的对话。其结果是一个真正的改造,建筑的特点得到了尊重,突出了马德里建筑的传统,但也适应了它目前的使用。

At the same time, partitions are demolished to give rise to a large space in each bay, replacing the 3 or 4 old tiny rooms and allowing a better relationship between open spaces and filling the space with light and natural ventilation. All these elements have been combined with contemporary finishes and furniture of Mediterranean and Scandinavian design of the twentieth century that foster this dialogue between the ancient and the modern. The result is a real renovation where the characteristic features of the building have been respected, highlighting the tradition of the constructions of Madrid but adapting it to its current use.

Architects: Carlos Manzano Arquitectos
Area : 161 m²
Year : 2018
Photographs :Amores Pictures
Manufacturers : GIRA, Arkoslight, Clever, Irsap, Neff, Julio Centeno Arce, Roca, SANTOS, TOPCRET
Lead Architect : Carlota Manzano
City : Madrid
Country : Spain