SawyerJeong 之家,韩国,STAY Architects

Sawyer Jeong位于庆州市焕古洞,位于庆州有代表性的历史遗迹和最发达的商业区–焕里丹吉之间。与传统韩屋不同的是,它是将作为普通民众生活环境的老式改良韩屋改造成私人住宿的项目,其灵感来自于安静的桓果洞。

Sawyer Jeong, located in Hwango-dong, Gyeongju-si, is located between Gyeongju’s representative historical sites and Hwangridan-gil, the most developed commercial district. Unlike a traditional hanok, it is a project that remodeled an old, improved hanok, which was the living environment of the general public, into a private stay, and was inspired by the quiet Hwango-dong.

首先,为了解决木结构底端腐蚀和构件变形的问题,更换了接近膨胀和收缩的构件。椽子和上部的土壤和屋顶瓦片全部被拆除和重建,梁、柱和门楣被部分替换。屋顶的内部结构用椽子和百叶窗盖完成,以保持粗糙屋顶的外观,它更接近于一般的木结构,而不是韩屋。

First, in order to solve the corrosion of the base end of the wooden structure and the deflection of the member, the member close to expansion and contraction was replaced. The rafters and the upper part of the soil and roof tiles were all demolished and reconstructed, and the beams, columns, and lintels were partially replaced. The internal structure of the roof was finished with rafters and louver covers to preserve the appearance of a rough roof that is closer to a general wooden structure than a hanok.

由于它是一个适应时代生活的改良型韩屋,所以它注重的是变化而不是传统。在保持揭示时代的墙和门的形状的同时,更换了装饰材料,主楼的外墙大胆地用结构材料覆盖,并考虑到功能性和实用性,采用了现代风格的装饰。

As it is an improved hanok that has been adapted to the life of the time, it is focused on change rather than tradition. The finishing materials were replaced while maintaining the shape of the walls and gates that reveal the times, and the exterior walls of the main building were boldly covered with structural materials and finished in a modern style in consideration of functionality and usability.

内部空间的规划是采用韩屋坎的概念作为计划。以大成为中心,所有被分割成房间的非承重墙被拆除,使整个空间成为一个开放的结构,放在一起。

The interior space was planned as a plan using the concept of a hanok kan. With the Daecheong as the center, all the non-bearing walls that were divided into rooms were removed to make the entire space an open structure, placed together.

第一间面对面的客厅有一个较低的地板,使它与外面处于同一水平。从院子里延伸出来的客厅,是一个同时具有外部和内部特征的空间。它有一个酒精炉和一个投影仪,你可以随时打开门,走到外面的花园。石制浴缸与客厅相连,这样炉子和光束投影仪就可以一起使用,而且它拥有庭院的最佳视野。在浴缸前面,有一条走廊从入口处引出,小旅行就这样开始了。

The first living room facing each other has a lowered floor so that it is on the same level as the outside. The living room, extending from the courtyard, is a space that has both exterior and interior characteristics. It has an alcohol stove and a projector, and you can open the door at any time and go out to the outside garden. The stone bathtub is connected to the living room so that the stove and the beam projector can be used together, and it has the best view of the courtyard. In front of the bathtub, a corridor leads from the entrance, and the small journey begins.

Sawyer Jeong离庆州的主要旅游景点非常近,庆州的人口密度很高,但它是一个古老的空间,似乎被隐藏起来。在这里,你可以体验到一种新型的韩屋,同时保持着典型的改进型韩屋的氛围,具有复古的外观,它展示了传统建筑的另一个方面,即变化成各种形式。

Sawyer Jeong is located very close to major tourist attractions in Gyeongju, which has a high population density, but it is an old space that seems to be hidden. It is a place where you can experience a new type of hanok while maintaining the atmosphere of a typical improved hanok with a retro look, and it shows another aspect of traditional architecture that changes into various forms.

Architects: STAY Architects
Area : 45 m²
Year : 2022
Photographs :Kiwoong Hong
Manufacturers : TERRACO, Mina, S&C Ceramic
Signature Scent : Pale Blue Dot
Fabric : Somidang
Engineering Team : J-ONE International
Landscape : Botanical Studio SAM
Brand Design : Hydraft®
City : Gyeongju
Country : South Korea