Stairway House,日本东京,Nendo

东京一个安静住宅区的两户家庭。随着其他房屋和公寓楼的紧压,建筑体积被推向北部,以通过南侧玻璃幕墙将日光,通风和院子的绿化带入生活环境。布局计划使保留前几代人钟爱的柿树成为可能。考虑到上下楼梯的潜在困难,一对老年夫妇的房间安排在1楼。与这对老年夫妇生活在一起的八只猫更加自由地在室内和室外漫游,并鼓励母亲更加自由地享受园艺的爱好。小两口和他们的孩子住在二楼和三楼。为了避免两个家庭在顶部和底部完全分开,在南院设计了一个“阶梯状”结构,一直向上延伸至建筑物,并贯穿了第一层至第三层。“楼梯”内部封闭着一些功能性元素,例如浴室和实际使用的楼梯,其上部具有半室外温室的外观,该温室具有丰富的绿色植物以及阳光充足的栖息处,可供猫咪欣赏攀登。因此,楼梯和绿色植物沿着对角线轻轻地连接了上下两层,创造了一个空间,所有三代人都可以在彼此的微妙身临其境中获得舒适感。楼梯不仅将内部与院子连接起来,或者将一个家庭与另一个家庭联系在一起,这种结构的目的还在于进一步扩展以与周围环境和城市相连-连接从地面向南延伸的道路。

A two-family home in a quiet residential area of Tokyo. With other houses and apartment buildings pressing around the site, the architectural volume was pushed to the north to take in daylight, ventilation, and greenery of the yard into the living environment by a large glass front southern façade. The layout plan made it possible to preserve the existing persimmon tree beloved by the previous generations. Considering the potential difficulties of going up and down the stairs, the rooms for the older couple were arranged on the 1st floor. The eight cats living with the older couple roam in and outdoors more freely, and encourages the mother to enjoy her hobby of gardening more freely. The younger couple and their child reside on the 2nd and 3rd floors. To avoid the two households being completely separated at the top and bottom, a “stairway-like” structure was designed in the south yard, continuing upward into the building and penetrating the 1st through 3rd floors. Enclosed inside the “stairway” are functional elements, such as bathrooms and a staircase for actual use, with the upper part taking on the look of a semi-outdoor greenhouse with abundant greenery as well as a sun-soaked perch for the cats to enjoy climbing. And so, a stairway and greenery gently connected the upper and lower floors along a diagonal line, creating a space where all three generations could take comfort in each other’s subtle presence. Not only does the stairway connect the interior to the yard, or bond one household to another, this structure aims to expand further out to join the environs and the city —connecting the road that extends southward on the ground level, and out into skylight through the toplight.

Design:Nendo
Team: Oki Sato, Ishibayashi Noritake, Tsubasa Shindo, YSLA
Builder: Mizusawa Komuten Inc
Structural Engineer: yAt Structural Design Office LLC
Landscape Designer: SOLSO
Lighting Designer: ModuleX Inc

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注