夏日朋友之家,印度尼西亚, Phidias Indonesia

生活在印度尼西亚这样的热带国家,使我们能够无限地获得阳光。这意味着,我们可以一年四季都有 “夏天”。这种情况对房子来说可能是好的,也可能是不好的,这取决于有多少阳光穿透力能让居民感到舒适。在热带地区,东面和西面通常是大问题。我们的 “Summers Friend House “是这个问题的解决方案之一,它展示了在一个狭窄的西向场地上建造紧凑房屋的建筑策略。

Living in a tropical country like Indonesia allows us to have unlimited access to sunlight. It means, we could have “summer” all year round. That condition may or may not be good for a house, depending on how much sunlight penetration that still comfortable for the inhabitants. East and West facing are usually big concern in tropical context. Our “Summers Friend House” is one of the solutions for the issue, that showing architectural strategies for a compact house, in a narrow west facing site.

在体量策略方面,我们通过推拉建筑体量来优化开口和墙壁的阴影。这样一来,外墙的温度就会降低。这个策略不仅是为了优化阴影,也是为了避免整个建筑体量的臃肿。在主楼中,我们推动底层变得比上层更深。然而,对于服务区,由于其关键尺寸,我们保持底层和上层的墙壁深度相同。

For the massing strategy, we push and pull the building massing to optimize shadow for openings and walls. By that, the temperature of the façade may be lower. This strategy is not only for optimizing shadow, but also for avoiding bulkiness of the overall building massing. In the main building, we push the ground floor to become deeper that the upper floor. However, for the service area, we maintain the wall depth of ground floor and upper floor the same, due to its critical dimension.

在立面上,我们的主要策略是创造更少的开口,更多的墙,以及受保护的开口。因此,我们可以在立面上看到墙和小窗的组合。为了避免大量的墙体印象,我们主要使用较浅的颜色,并将深色作为点缀。此外,在上层,我们使用了由浅色砖块制成的手工风闸来保护卧室的窗户。因此,我们可以看到丰富的构成和材料组合,不仅是为了审美目的,也是为了功能目的。

On the façade, our main strategy is to create less openings, more walls, and protected openings. Therefore, we could see combination of walls and small windows in the façade. To avoid massive impression of the wall, mainly we use lighter color, and put darker color for the accent. Also, on the upper floor, we use handmade breezeblocks made of light brick to protect the bedrooms windows. Thus, we could see a rich composition and combination of materials not only for an aesthetic purpose, but also for functional purpose.

在一楼,主要目的是容纳家庭聚会活动,客厅是活动的中心,在水平和垂直方向上都是如此。 横向上,这个房间直接与小院子、餐厅和服务区相连,也与办公室相连。我们避免进行房间分隔,以创造宽敞的空间印象。 在垂直方向上,客厅是通往上层的主要通道,通过一个优雅的混凝土直梯与之相连。直梯的模式是用来优化底层的功能空间。

On the ground floor, the main purpose, is to accommodate family gathering events, with the living room as the center of the activity, horizontally and vertically. Horizontally, this room is directly connected to the small courtyard, dining room and service area, also it is connected to the office. We avoid to make room separation to create spacious impression of the space. Vertically, the living room is the main access to the upper floor, through an elegant straight staircase made of concrete that adjacent to it. The straight staircase model are used to optimize the functional space on the ground floor.

上层,是房子的私人活动中心,包括3个卧室和通往未来屋顶的楼梯。在这里,我们没有创建公共区域,以集中在一楼的聚会活动。我们使用了简单而优雅的材料装饰,如:陶瓷地板、木门和钢制楼梯,我们还使用了较浅的颜色,使空间感觉更宽敞。

The Upper Floor, is the center of private activities of the house, consisting 3 bedrooms and staircase to future rooftop. Here, we create no common area, to focus the gathering activity on the ground floor. We use simple and elegant material finishing such as, doff ceramic floor, wooden door and steel staircase, also we use lighter color, so the space felt more spacious.

Architects: Phidias Indonesia
Area: 180 m²
Year: 2019
Photographs: Andreaswidi
Manufacturers: Dulux, Toto, Alderon, Conwood, Philips, Roman Granite, Taco, Trimble, ZWCAD
Architect In Charge:Harfansyah Azhar
Design Team:Phidias Indonesia
City:Jagakarsa
Country:Indonesia

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注