Tarumi之家,日本,Tomohiro Hata Architect and Associates

该场地位于神户斜坡上的一个典型的发达地区。由于地理条件决定了风向、充足的阳光和植被等因素,我们认为构思一个能够接受和享受自然环境的建筑是很重要的,比如日光和通风,同时通过使其成为一个接近地形的空间组成来给环境带来良好的效果。

The site is located in a typically developed area along the slopes of Kobe. The slope was scraped off, but the terrain still shows that character.Since the geographical condition has decided factors like wind direction, abundant sunlight, and vegetation, we thought it is important to conceive an architecture that receives and enjoys the natural environment such as daylighting and ventilation, and also give good effect to the ambience by making it a space composition close to the terrain.

此外,我们还考虑到人类将如何居住在这个建筑中;这将恢复包括周围环境在内的坡度的环境。因此,我们的目标是建立一个客户可以真正 “生活在斜坡上 “的空间,内部与外部和谐地延续,同时在两者之间来回移动。

Moreover, we thought about how human beings will inhabit this architecture; which restores the environment with the slope including the surroundings. Hence, we aimed at a space where the client could literally “live on the slope”, where the inside harmoniously continues with the outside, while moving back and forth between the two.

为了使这两个元素兼容,我们面临的问题是如何自由地安排整个楼层的空间,如何仲裁上层和下层的转变。

In order to make these two elements compatible, we were faced with the issue of how to freely arrange the space across the floor, how to arbitrate the shift of the upper and lower floor.

我们决定铺设带有拱门的墙面,通过以金字塔形状接受来自上方的力量,成功地组织了上下层之间的结构转移计划。

We decided to lay down walls laminated with arches that successfully organizes the plan of shifting the structure between the upper and lower level, by receiving the force from above in a pyramidal shape.

相应地,空间构成从前面到后面发生了变化,通过连接墙体像罗马式的立面。这使得建筑不抵抗动态,而是允许自由的空间堆叠。

Accordingly, the space composition changes from the front to the back, by connecting the walls like a Romanesque façade. This makes the architecture not resist the dynamics, but allow free space stacking.

通过这个建筑的构思和实践,我们希望展示一个采用斜坡地形的例子,并顺应地体现出斜坡生活的丰富性。

Through the conception and practice of this architecture, we hope to show an example of a way to adopt the terrain with slopes and to embody the richness of living in slopes obediently.

Architects: Tomohiro Hata Architect and Associates
Area: 119 m²
Year: 2017
Photographs: Toshiyuki Yano
Manufacturers: Riviera, Ikeda Corporation
Lead Architect: Tomohiro Hata
City:KOBE
Country:Japan