The Light Trap咖啡店,泰国清迈,Sher Maker

“该建筑的声明与公共区域有关
一个简单的空间元素,其中包含旨在将人们聚集在一起的元素。
一个小小的发光室,可以把光放进去。”

“The building’s statement makes with the public area
A simple element of space containing that designed to gather people together
A tiny glow room that can put the light in.”

光陷阱只是一个弹出式的房间,用于支持La Mai酒店的多功能。该建筑落户在酒店的停车场上,位于一条小路上,也是通往Nong -Hoi市场的后方。主要功能是咖啡吧,但也可用于其他用途,如私人鸡尾酒会、婚前工作室、艺术展览和欢迎酒店客人的空间。

The Light Trap is simply a pop-up room for multi-function support for La Mai Hotel. The building settles on the hotel’s parking area on a small road that also leads to the back of Nong –Hoi Market. Main function is a coffee bar yet it can be used for other purposes such as private cocktail parties, pre-wedding studio, art exhibitions and welcoming space for hotel guests.

经济方面,客户的目标是在2020年初Covid-19的蔓延导致业务中断后,为物业创造一个新的收入渠道。

Economy-wise, the client’s goal was to create a new revenue channel for the property after business disruption due to the spread of Covid-19 early in 2020.

我们开始设计了一个简单的50平方米的房间,采用最清晰的元素,四面透明的墙体,中间用单根顶柱支撑,垂直结构板线。这种墙体结构使空间定义的行为覆盖了一个没有任何地面结构的停车场,Hardscape将其作为这种条件下的弹起式地面。

We started to design a simple 50 sq.m. room with the clearest elements, with four sides of clear wall supported with a single roof column in the center and vertical structure panel line. This wall structure makes space defined by the act of covering a parking ground without any floor structure, Hardscape use it as a pop-up floor in this condition.

一个细长的边界被设计成双帘弯曲,以收集房间的气氛。在狭小的空间里,只有一张圈椅作为聚集点,这张圈椅是这个房间里每个人的共享家具。当来访者开始走入室内时,下面的沙砾声会表达出这个区域从外到内的中转,被封闭的感觉,自然而然地产生对房间声音的认知。人和砂石地面的噪音氛围会混合在一起。

A skinny boundary was designed as a double curtain curving to collect the atmosphere of the room. With a tiny space only one circle bench will be gather point This circle bench is a sharing furniture for every people in this room. When visitors start walking inside, the sound of the gravels underneath will express the transit of the area from outside to inside, feeling of being enclosed and naturally creates awareness of the sound the room makes. A noise ambiance of people and gravel ground will mix together.

在设计过程中,我们从观察从黎明到天黑的所有日光开始,因为这是唯一可以从这个地区常见的日常现象中获得的自由材料。

We started the design process with the observation of all daylight from dawn till dark because that is the only free material that we can use from a common daily phenomenon in this area.

日复一日,我们发现,即使被多排建筑遮挡,西边的夕阳光也会洒向停车场。因此,从内部看,这面墙就像一个巨大的灯光和感官的屏幕,直到日落时分,微小的瞬间会持续一整天,将光线收集在捕光器中。

Day by day, we found that sunset light from west view will splash into parking area even if it is obstructed by many rows of building. Therefore, from inside, the wall plays as a huge screen for lights and senses until sunset, tiny moments that continue all day collecting light in the light trap.

建筑师: Sher Maker
面积: 50 m²
年份:2020年
摄影:Rungkit Charoenwat Rungkit Charoenwat
建筑师:Patcharada Inplang,Thongchai Chansamak
设计经理:Worranitta Sukwattanasombat.
现场经理:Worranitta Sukwattanasombat
设计开发人员:Timpika Wetpanya, Wirunya Pongraveevongsa
承包商:Attipol Bamrungyai公司
城市:清迈
国家:泰国
Architects: Sher Maker
Area: 50 m²
Year: 2020
Photographs: Rungkit Charoenwat
Architect In Charge:Patcharada Inplang,Thongchai Chansamak
Design Manager :Worranitta Sukwattanasombat
Site Manager:Worranitta Sukwattanasombat
Design Developer :Timpika Wetpanya, Wirunya Pongraveevongsa
Contractor:Attipol Bamrungyai
City:Chiang Mai
Country:Thailand