Våler教堂,挪威,Espen Surnevik

瓦勒是格罗姆河沿岸的一个小镇。教堂墓地是市中心为数不多的规划区域之一,当这座19世纪的老教堂在2009年被烧毁时,人们深感损失。新教堂几乎不可能完成的任务是重建失去的空间,作为当地人生活中重大事件的建筑。
建筑的表达形式是对场地的直接回应,围绕着一个象限组织,四个朝向北、南、东、西的方向,就像古老的十字教堂一样。礼拜仪式的主要故事已经成为教会的叙事:从火到复活。新教堂位于现有的游行轴线上,覆盖着一个笔直的松木核心,反映了当地的森林景观。
由于天气原因,立面在回归自然之前会慢慢变暗。每隔50年,木制的外立面将被更新,教堂将作为每一代新生的教堂而复活。室内用桦木胶合板覆盖。

Våler is a small town along the Glomma River. The church cemetery is one of the few planned areas in the city center, and when the old church of the 19th century burned down in 2009, people felt the loss very deeply. The almost impossible task of the new church was to recreate the lost space as a framework for significant events in the lives of local people.
The expression of the buildings was generated as a direct response to the place and was organized around a quadrant with four oriels pointing north, south, east and west, as an analogy of the old cross church.The main story of the liturgy has become the narrative of the church: from fire to resurrection.The new church is placed on the existing processional axis, and is covered in a straight pinewood core, which reflects the local forest landscape.
Due to the weather, the facades darken slowly before returning to nature.Every fifty years, the wooden facade will be renewed and the church will be resurrected as new for each newborn generation.The interior is covered with birch plywood.

室内的艺术阐述试图“根除”支撑结构的真实性,实现轻盈的表达。塔楼标志着主要的礼拜空间,教堂大厅和洗礼池,它们从一个普通的混凝土基座上升起,这个基座是教堂的“基石”。老教堂的足迹纵横交错,成为一座纪念碑,像一座巨大的坟墓矗立在老墓地的中央。
纪念碑后面是新教堂。新教堂作为一个文化空间和整个Valer社区开放的聚会场所。因此,新教堂的主题变成了复活。建筑师与艺术家埃斯彭•迪特里希森(Espen Dietrichson)合作,用不同的元素通过项目来表达主题。
最重要的元素是从不同的白天开口进入教堂的自然光作品。这象征着希望,而那光明战胜了黑暗,在这座古老的教堂悲惨地失去之后。建筑的形状是根据严格的几何规则设计的。该计划是二次的,并由一个对角线的多条轴,从位于南部的一个小教堂,走向位于北部的教堂主厅。

The artistic elaboration in the interior seeks to “eradicate” the reality of the supporting structure and achieve an expression of lightness.The towers mark the main liturgical spaces, the church hall and the baptistery, which rise from a common concrete pedestal, the “bedrock” of the church.The footprint of the old church crossed, became a memorial like a large tomb in the center of the old cemetery.
Behind the memorial stands the new church. The new church is built as a cultural space and an open-minded meeting place for the entire Våler community.The theme of the new church thus became a resurrection.Together with the artist, Espen Dietrichson, the architect worked with different elements to manifest the theme through the project.
The most important element is the work with natural light that comes to the church from different diurnal openings.This symbolizes hope, and that light defies the darkness, after the tragic loss of the old church.The shapes of the building are designed by strict geometrical rules.The plan is quadratic and is divided by an axis of diagonal procession that goes from a small chapel, located to the south, and towards the main hall of the church located to the north.

两座塔显示了教堂里礼拜点的位置。最高的塔有24米高,小塔有12米高。塔的顶部有灯光,可以看到公众的天空。
同时,射灯允许日光进入房间。在计划中,对老教堂的痕迹进行了重建,作为纪念。这座古老的教堂坐落在这座古老墓地的坟墓中间。

Two towers show where the liturgical points are placed in the church.The tallest tower is 24 meters high and the small tower is 12 meters high.The towers have lights at the top, which allow a view of the public towards the sky.
At the same time, the spotlights allow daylight to enter the rooms.In the plan, the trace of the old church is reconstructed to make a memorial.The old church rests among the tombs in the old cemetery.

Project Name: Church of Våler
Architect: Espen Surnevik
Collaborator Structural Engineering: Dr. Techn. Kristoffer Apeland AS
Artist: Espen Dietrichson (1976)
Contractor: Martin M. Bakken AS
Location: Våler, Norway
Surface: 950 m2
Date: 2015
Photography: Rasmus Norlander and Michel Vo

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注