最近,一栋19世纪末的三层别墅的整修工作已经完成。经过过去几十年的改造,该建筑现在再次作为住宅使用–符合其最初的用途。历史悠久的外立面被列为与邻近建筑合奏的一部分,并严格按照古迹保护的要求进行了修复。在这个过程中,温室也按照原来的设计进行了翻新。

Recently, the refurbishment of a three-story villa from the late 19th century was completed. After several conversions over the past decades, the building is now once again used as a residential home – in accordance with its original purpose. The historic exterior façade is listed as part of an ensemble with the neighboring buildings and was restored in close accordance with monument protection. In the process, the conservatory was also renovated in line with the original design.

北面的立面,朝向庭院一侧的花园,被解构并以现代形式修复。木板条、突出的凹槽和阳台是新的视觉外观的特点。屋顶是按照既定的几何形状重建的,使用宽敞的玻璃窗,向屋顶花园照射,通过凹陷的屋顶空间创造了一个有吸引力的户外空间。增加了一个楼梯,以提供从底层到花园的通道。

The north facade, oriented towards the garden on the courtyard side, was deconstructed and restored in a modern form. Wooden slats, projecting alcoves, and balconies characterize the new visual appearance. The roof was rebuilt in the established geometry using generous glazing onto the roof garden, which was created as an attractive outdoor space by recessing the roof space. A staircase was added to provide access to the garden from the ground floor level.

通过历史悠久的入口进入房子后,气势恢宏的开放式楼梯立即吸引了人们的注意。高暴露的混凝土墙,耐人寻味的灯光装置,以及一个完整的原始钢栏杆,引入了整个房子一贯的工业化外观。优雅的落地钢制阁楼门强调了天花板特有的原始高度,这些天花板在现有建筑被大面积拆除后得以保留。

Upon entering the house through the historic entryway, the imposing open staircase immediately draws attention. High-exposed concrete walls, intriguing light installations, and a full raw steel railing introduce the industrial look that was consistently implemented throughout the house. Elegant floor-to-ceiling steel loft doors emphasize the characteristic original heights of the ceilings, which were retained after the existing building was largely gutted.

触感良好的裸露混凝土表面和温暖的木质地板的使用,也强调了一楼的阁楼式工业特征,在这里,各个房间被组合起来,形成了一个带有厨房的宽敞的生活和用餐区。落地玻璃窗,前面是宽敞的室外空间,将花园的绿色植物引入室内。

The use of tactile exposed concrete surfaces and warm wood floors emphasizes the loft-like industrial character on the ground floor as well, where individual rooms have been combined to create a spacious living and dining area with a kitchen. Floor-to-ceiling glass windows, fronted by generous outdoor spaces, draw the greenery of the garden indoors.

Architects: Delugan Meissl Associated Architects
Photographs:Piet Niemann
Project Manager: Eva Schrade
Project Team: Birgit Miksch, Klaudia Prikrill, Julia Oblitcova, Paul Neuböck
Executive Planning: Gruppe GME
City: Vienna
Country: Austria